Achiridae

De familie Achiridae omvat zo’n zeven geslachten en 35 soorten. De naam Achiridae is afgeleid uit het oud Grieks. A- betekent ‘zonder’ en ‘cheiros’ betekent handen. Een verwijzing naar het ontbreken van de buikvinnen. Deze zijn bij de meeste soorten wel aanwezig maar heel rudimentair. In het Nederlands worden ze ook wel Amerikaanse Tongen genoemd.

Deze familie is nauw verwant aan de familie Soleidae of de Echte Tongen of kortweg Tongen.

Beschrijving

Zoals alle platvissen worden Achiridae rechtop geboren. Zodra ze iets zijn gegroeid vallen ze om. De bek en de ogen schuiven dan op naar de rechterkant. Het lichaam is rond of ovaal als je daarin de vinnen meeneemt. Alleen Achiropsis nattereri is wat meer langwerpig.

De onderlip aan de oogzijde heeft een vlezige rand met franjes. Hieraan zijn ze te onderscheiden van andere soorten. Gemiddeld genomen worden de soorten niet groter dan zo’n 15 centimeter. Alleen Achirus achirus kan zo’n 30 centimeter lang worden.

Zoals gezegd hebben ze geen (zichtbare) of zelfs helemaal geen borstvinnen. De staartvin is gescheiden van de rug- en anaalvin.

Herkomst

De soorten uit deze familie zijn voornamelijk te vinden in de kustgebieden van Amerika, zowel aan de west- als oostkant. Achiropsis, Apionichthys, Pnictes en Soleonasus komen alleen voor in zoetwater in de rivieren van noorderlijk Zuid Amerika. Alleen Apionichthys dumerili bewoont de mondingen van de Amazone, Corantijn, Grajaú, Orinoco en Oiapoque, daar waar het zoetwater zich mengt met het zoutwater. Twee Catathyridium soorten bewonen de stroomgebieden van de Paraguay-Paraná en Rio Uruguay. De overige soorten bewonen de brakwater of zoutwater kustgebieden.

Geslachten

De geslachten die onderdeel uitmaken van deze familie:

  • Achirus
  • Apionichthys
  • Catathyridium
  • Gymnachirus
  • Hypoclinemus
  • Pnectes
  • Trinectes
Achirus achirus - Dwergzoetwaterschol