Pijlstaartroggen

Ik zal hier beknopt proberen uit te leggen wat belangrijk is om te weten bij het houden van de geliefde pijlstaartroggen.

Als eerste: klein blijvende roggen bestaan niet.

De kleinst blijvende roggen worden nog altijd een 40cm disk, met staart kom je dan zomaar op 70-80cm lengte. Soorten die hieronder vallen zijn de, Scobina, Hystrix, Reticulata. Let hierbij op dat er al veel hybriden in omloop zijn, zodat een gewone Hystrix bv zomaar het gen van een motoro bij zich kan dragen, en dus groeit als een motoro (houd het op 30cm in het eerste jaar) Deze soorten kunnen uit de voeten met een aquarium wat 80cm diepte heeft en een lengte van ongeveer 170-180cm.

Dan heb je de bruine en zwarte roggen…

Deze groeien tot wel 80cm disk voor de vrouwen en een 50-60cm disk voor de mannen. Houd er rekening mee dat ze vanaf pup (8-12cm) tot hun eerste jaar zomaar 30cm groot worden en je arm vreten. Hieronder vallen Motoro, Leopoldi, Leopoldi Black Diamond, P14 ofwel de Itaituba. Etc. Het aquarium voor deze soorten heeft minimaal een diepte van 100cm en een breedte van 220-250cm (liefst groter) om ze vele jaren te kunnen huisvesten. Ik praat dan over hooguit een trio roggen 1m/2v.

Je hebt uiteraard veel meer soorten zoals de Flower, Falkneri, Boesemani, Mantilla etc etc Deze bespreek ik even niet omdat ze minder gangbaar zijn bij beginnende liefhebbers.

Wat hebben ze dan nodig om happy te zijn

 • Groot aquarium zoals besproken
 • Groot filter, liefst een bioloog met meerdere kamers met verschillende media soorten.Media wat uitermate geschikt is voor een roggen bioloog: Alchagrock, siporax, KNS, helix K1 bewegend bed media.

  Probeer blauwe matten en sponzen te vermijden als biologisch filtermateriaal, dit omdat een rog een zwaar vervuilend dier is, en dat kunnen media matten vaak gewoonweg niet aan. Als mechanische filtratie is het wel uitermate geschikt.

 • Stroming: Tien keer per uur het aquarium rond is zeker geen overbodige luxe, vaak gaan de liefhebbers met grotere dieren tot wel 20-30 keer per uur het water laten circuleren. Dit bereik je met 1 of meerdere stromingspompen.
 • Voerpatroon: 1 keer per dag voeren tot ze echt vol zitten is een must, dit doe je met garnalen, spiering en mossel of soms een snack als regenwormen. Als je lang genoeg roggen houd kan je ze best eens in de zoveel tijd een dagje niet voeren…. Dit is goed voor hun spijsvertering. Let op dat je geen overtollige voerresten in het water laat, niet zozeer om de waarden te beïnvloeden maar de onderkant van een rog kan zwaar geïrriteerd raken door rottend voer.
 • Dan het water: een pH die wat lager of hoger is maakt voor roggen niet uit. Ook de hardheid is niet van groot belang. Zolang je NO2 en pH maar ten allen tijden stabiel is en de temperatuur gelijk dan is een rog tevreden.Wel dien je veel water te wisselen, tot wel 100% in de week bij grotere dieren maar zelfs de kleinere houden van wissels. Twee keer per week 50% is prima. Pups om de dag 80% is perfekt.

  Een UV filter is geen must maar wel een aanrader

  Ook worden vaak airstone’s geplaatst in roggenbakken, dit omdat ze vuil naar de oppervlakte brengen waardoor het makkelijk in de overloop verdwijnt en als verrijking van gasuitwisseling wat weer meer zuurstof bied voor de dieren, Bijkomend leuk effect is dat roggen er graag mee spelen.

 • Medicijnen: een rog is een zeer sterk dier en behoeft praktisch niet gekuurd te worden, wat wel wordt gegeven als medicijn is, Tremazol. Dit medicijn is 100% schadeloos voor roggen en het geeft een boost aan je bacterieen. Het wordt ook wel eens gebruikt als een rog een beetje lusteloos is of wat slechter gaat eten (komt voornamelijk door toevoeging van nieuwe dieren in het aquarium)Regel 1 als je roggen eens wat minder gaan eten, check altijd je water en je filter als eerste, een rog kan namelijk door twee dagen niet te eten, sterven!

Waarschuwing! Giftig!

Een zoetwaterrog is uiterst giftig, hij kan je lelijk verwonden met zijn stekel die halverwege de staart zit. Een rog wisseld zijn leven lang gedurende van stekel (te zien aan dat een rog soms met twee stekels zwemt) een afgevallen stekel dient voorzichtig verwijdert te worden uit het aquarium. Zolang je geen wondjes etc hebt kan je ze gewoon vastpakken.

Roggen hebben niet de intentie om je te steken, maar het spreekwoord “een kat in het nauw maakt rare sprongen” geld uitermate voor roggen.

Prijzen

Van een honderd euro tot wel 50.000 euro voor uiters zeldzame soorten is vrij normaal. Bruine roggen zoals de motoro koop je voor een honderd euro vanaf. Zwarte roggen vanaf een 300 tot 400 euro tot een Black Diamond van wel duizenden euro’s.

Bijvissen

De meeste zeggen dat een beste medebewoner een andere rog is. Ergens klopt dit wel, maar wat prima samengaat zijn Datnioides, Polypterussen, veelal de Arowana of Cichlas. Let bij deze laatst genoemde erop dat de roggen nog wel aan eten toekomen, aangezien dit nogal vreetzakken zijn.

Onderhoud aan een Roggentank

Omdat pijlstaartroggen zulke zware vervuilers zijn is water verversen een must. Check op zijn minst dagelijks je watten/matten tbv je mechanische filtratie, vergis je niet in de mate van vervuiling! Een zwaar vervuild filter geeft meteen problemen, roggen worden lusteloos, eten niet of slecht wat een alarm moet geven dat je systeem ergens niet goed functioneert, vandaar die basis check.

Het biologisch gedeelte in het bioloog dient wekelijks gecheckt te worden op ophoping van rest vuilstoffen, het biologisch filter moet ten allen tijden vrij kunnen doorstromen.

KEUZE VAN INRICHTING

Achterwanden: dienen erg hard te zijn en goed behandeld, pijlstaartroggen krijgen het namelijk altijd kapot, de kans op giftige stoffen is dan zeker aanwezig.

Decoratie zoals hout: kunnen maar let op dat het niet te scherp is en dat het de vrije zwemruimte niet verhindert.

Stenen: mag maar zorg dat ze zo zwaar zijn dat ze niet gebruikt worden als speeltje, als voorbeeld: een pijlstaartrog van zeg 30 centimeter, verplaatst een steen van 10 kilo met gemak, risico op glasbreuk is dan zeker aanwezig.

Planten: kan naar vrije keuze maar vaak worden ze gesloopt en krijgen niet de kans om goed te wortelen ivm de graaf activiteiten (zoeken naar voer) ook is er meestal te weinig licht in een roggen tank.

Zand: afgerond en niet scherp, niet te fijn en niet te grof omdat dit op de roggen blijft plakken. Scherp zand irriteert de disc. Filterzand in korrelgrootte 0.8-1.2mm is perfekt voor ze. Was het zand ten allen tijden vóór gebruik!

Auteur: Erwin van de Graaf

Potamotrygon motoro

Toont alle 2 resultaten