Maanvissen

Maanvissen

Maanvissen behoren tot de familie der Cichliden. Voor een cichlide heeft de Maanvis wel een afwijkend gevormd lichaam. Zoals gezegd lijken ze wel wat op een halve maan. De geslachtsnaam Pterophyllum betekent overigens “Vinnen als een blad”; ook daar lijken ze wel wat op.

Met uitgestrekte rug- en borstvinnen is een Maanvis hoger dan dat hij lang is. Een beetje afhankelijk van de soort, worden ze maximaal zo’n 25 centimeter hoog!

Hoe zie je het verschil tussen man en vrouw bij Maanvissen?

Het verschil tussen de man en vrouw is bij Maanvissen nauwelijks te zien. De intensiteit van de kleur van de strepen zegt lang niet altijd wat over het geslacht. Alleen tijdens het afzetten van eieren is het verschil duidelijk te zien. Bij de vrouw komt dan de legbuis naar buiten. Dit wittige uitsteeksel waar de eieren mee gelegd worden bevindt zich net vóór de anaalvin.

Hoe oud kan een Maanvis worden?

Met een goede verzorging en weinig stress kan een Maanvis in het aquarium een leeftijd bereiken van zo’n 8 tot 12 jaar. Deze leeftijd halen ze in het wild lang niet.

Mijn Maanvissen zoenen, zijn ze verliefd?

Maanvissen die tegenover elkaar staan en elkaar met de lippen vasthouden zijn helaas niet verliefd. Ze laten hiermee zien wie de dominante vis is.

Maanvis soorten en varianten

Officieel zijn er slechts 3 soorten maanvissen:

Er zijn nog wel meer namen in omloop maar officieel zijn dat synoniemen voor een van deze drie soorten. Misschien dat er in latere beschrijvingen nog meer officiële soorten worden beschreven.

Kweekvarianten

Door selectief te kweken zijn er heel wat varianten ontwikkeld. Dit zijn vrijwel altijd varianten van Pterophyllum scalare omdat deze soort het makkelijkst is te houden en kweken.

Om bepaalde kenmerken zoals bijvoorbeeld meer zwart of bepaalde vlekken te krijgen, worden vissen die meer van deze kenmerken hebben met elkaar gekweekt. Vaak worden hier hele kweeklijnen voor opgezet. Een van de manieren is door ouderdieren weer terug te kruisen met hun eigen kinderen (inteelt). Hierdoor wordt een kenmerk versterkt. Helaas zorgt inteelt er vaak ook onbedoeld voor dat de nakweek zwakker is dan de oorspronkelijke vormen.

Verschillende kweekvarianten

Dwerg Maanvis

Af en toe worden er Dwerg Maanvissen aangeboden in de winkel. Laten we eerlijk zijn over wat we verkopen. Dwerg Maanvissen bestaan niet. Er zijn soms wel wat vissen die achterblijven in groei. De zwakke exemplaren die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen en dus als laatste bij het voer waren. In het wild overleven deze vissen het niet. Een goede kweker zal de zwakke exemplaren niet verkopen….je koopt dus niet zozeer een Dwerg Maanvis maar een zwak visje met problemen. Mijn advies….koopt ze niet en ga voor een “normale maanvis” en zorg voor de juiste omstandigheden.

Albino Maanvis

Albino Maanvis
Albino Maanvis

De Maanvis met de minste kleur is de Albino Maanvis. Door het ontbreken van pigment zijn ze voornamelijk wit/roze gekleurd. De ogen lijken daarbij wel rood. Albino varianten komen in het wild voor maar leven doorgaans niet lang. In het aquarium worden ze bewust gekweekt. De Albino Maanvis wordt daar niet sterker van en is erg vatbaar voor ziektes. Van alle typen wordt deze variant het minst oud. ​

Zwarte Maanvis

Zwarte Maanvis
Zwarte Maanvis

De Zwarte Maanvis is gemaakt door het uitzoeken van exemplaren die wat meer zwart op het lichaam hadden. Door het steeds terugkruisen van deze exemplaren hebben ze een variant ontwikkeld die bijna geheel zijn strepen kwijt is. Afhankelijk van de mate waarin de vis zwart is geworden hebben hebben ze per gradatie de naam Black Lace, Black, Double Black of Double Dark gekregen.

Zebra Maanvis

De Zebra Maanvis heeft meer strepen gekregen dan de oorspronkelijke wildvorm. Afhankelijk van de variant hebben ze vier tot zes verticale strepen. Dat is inclusief de streep die door het oog loopt.

Je kunt de maanvissen voeren met dierlijk voer. Ze jagen graag op watervlooien, muggenlarven, tubifex of artemia. Ook diepvries voer eten ze graag. Ontdooi het diepvries voer en spoel eventueel het dooi water weg om vervuiling van het water te voorkomen.

Naast het levende of diepvries voer is vlokvoer of klein granulaat geschikt. Wissel dit wel af zodat ze gezond blijven.

Voer niet meer dan de vissen in een paar minuten kunnen opeten. Voer wat te lang blijft liggen vervuilt het water.

Kleine visjes

Let op dat de Maanvis een Cichlide is. In het wild voeden ze zich niet alleen met insecten, larven en ongewervelden maar ook met kleine en jonge visjes! Hou daar rekening mee! Te kleine bijvissen kunnen voor voer worden aangezien.

Hoe bewaar je visvoer?

Visvoer zoals vlokvoer en granulaat is het langst houdbaar als het koel en donker bewaard wordt. Zet het dus niet op de warme kap van het aquarium maar onder in de aquarium kast.

Pas uitgekomen artemia naupliën verliezen al heel snel hun voedingswaarde. Deze geef je het liefst zo snel mogelijk. Witte en zwarte muggenlarven kun je (in ongeopende verpakking) in de koelkast bewaren. Tubifex blijft een klein tijdje goed tussen wat vochtige kranten.

Het Aquarium

Maanvissen worden vrij hoog en hebben natuurlijk wel wat ruimte nodig om te kunnen zwemmen.  Daarbij zijn het ook nog eens vissen die je het beste in een school van minimaal 5 dieren moet houden. Hou daarom alleen maanvissen als je deze dieren de ruimte kunt bieden die ze nodig hebben. Denk daarbij aan een aquarium van 150 centimeter breed en een waterhoogte van minimaal 50 centimeter.

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

CK Yeo
Tarzan 78

Pterophyllum scalare - Maanvis

Toont alle 3 resultaten