Doornmeervallen

Doornmeervallen (Doradidae), in het Engels ook wel bekend als “Talking Catfish” vanwege de kwakende geluiden die ze produceren als ze zich bedreigd voelen of uit het water worden gehaald. Deze familie komt uitsluitend voor in tropisch Zuid Amerika. Het aantal soorten dat in de handel verkrijgbaar is is enigszins beperkt, maar van tijd tot tijd worden desondanks meer zeldzame en exotische exemplaren uit afgelegen gebieden geïmporteerd. Aangezien deze vissen moeilijk tot niet te kweken zijn in gevangenschap, zijn de meeste in de handel aangeboden Doornmeervallen of wildvang, of gekweekt in grote viskwekerijen in Zuid Amerika of het verre Oosten.

Formaat en “Doornen”

Doornmeervallen variëren in formaat van een paar centimeter tot bijna een meter, maar hebben allemaal globaal dezelfde lichaamsbouw. Het lichaam is langgerekt, en bedekt met benige platen en rijen stekels als verweer tegen roofdieren. Daarnaast zijn zowel de borstvinnen als de rugvin aan de binnenkant voorzien van scherpe stekels, en kunnen worden ingeklapt als een flipmes, ook ter verdediging.

Bek en voelsprieten

De bek bevind zich aan het uiteinde van de kop, en is omringd door een 3-tal paren antennes of voelsprieten. Deze zijn bedekt met sensoren, en bieden de Doornmeerval de gelegenheid in het pikdonker de weg, en belangrijker nog, voedsel te vinden. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat deze vissen voor het overgrote deel ’s nachts actief zijn: overdag verblijven ze in een schuilplaats, om pas tegen de schemer actief te worden. Om deze reden zijn Doornmeervallen ook niet geschikt als blikvanger in het aquarium: de meeste mensen houden deze vissen als nachtelijke opruimdienst. Eenmaal geacclimatiseerd willen sommige exemplaren ook overdag wel uit hun schuilplaats komen als er wat te eten valt, en sommigen zwemmen zelfs naar de oppervlakte om als eerste bij het eten te zijn.

Dieet

Doornmeervallen zijn gulzige alleseters, en eten net zo graag door andere vissen overgelaten resten als direct gevoerd voedsel. Geschikte voedselbronnen zijn pellets, voedselsticks, vlokvoer, bevroren voer als muggenlarven, bloedwormen en krill, en stukjes garnalen-, mossel- en visvlees. Grotere exemplaren jagen soms op kleinere aquariumgenoten, vooral wanner deze ’s nachts slapen, dus houdt daar rekening mee als je denkt over de aanschaf van Doornmeervallen.

Combinatie andere vissen

Doornmeervallen zijn over het algemeen prima vissen voor een gezelschapsaquarium, en kunnen zowel alleen als in een groepje gehouden worden. Grotere vissen zullen ze niet lastigvallen, maar zeer kleine visjes lopen ’s nachts gevaar in hun slaap verzwolgen te worden: het beste kunnen deze vissen dan ook met middelgrote tot grote vissen gehouden worden in een ruim bemeten aquarium, een aquarium met veel filtratie en goede beluchting. Ook met territoriale en roofvissen als Cichliden en Piranha’s kunnen Doornmeervallen prima worden samengehouden, mits er voldoende schuilplaatsen geboden worden.

Auteur

Jonas Hansel – Piranha-info.com

Hassar orestis

Resultaat 1–12 van de 13 resultaten wordt getoond