Victoria

De vissen uit het Victoriameer die we in het aquarium houden zijn vrijwel allemaal cichliden. De cichliden kenmerken zich veelal door hun felle kleuren en hun eveneens felle karakter. De naam die voor de Victoria cichliden wordt gebruikt is Furu.

Het karakter van deze vissen is ook de reden dat ze niet heel veel worden aangeboden in de handel. Ze zijn vaak wat lastig te combineren en hebben een ruim aquarium nodig om te voorkomen dat ze elkaar afmaken.

Het Aquarium

De inrichting van het aquarium voor Victoria cichliden wijkt niet veel af van dat van Malawi of Tanganyika cichliden. Richt het aquarium in met op de bodem (filter) zand. Gebruik rotsen om veel schuilplaatsen te maken. Tussen de rotsen moeten zich daarom veel kieren en spleten bevinden waartussen de vissen kunnen schuilen.

Een minimale lengte voor het aquarium is afhankelijk van de soort die je wil houden en welke andere soorten je er bij plaatst. Als globale stelregel zou ik aanhouden om minimaal 10 keer de lengte van de grootste vissoort aan te houden, met al minimum 120 centimeter. In een dergelijk aquarium zou er plaats zijn voor één of twee soorten. Houdt in dat geval één man met twee vrouwen per soort.

Onder al te fel licht verbleken de kleuren van de Victoria cichliden een beetje. Al te veel licht is dus niet nodig. Bij het gebruik van wat witter licht, wat neigt naar het blauwe, komen de kleuren wat mooier uit.

Waterwaardes

Het water in het Victoriameer is hard en alkalisch. De vissen houden dan ook van wat harder water en laten dan hun mooiste kleuren zien. Hou de pH dan ook tussen de 7.5 en 8.5.  De temperatuur in het meer schommelt tussen de 21 en 27 graden, in het aquarium een beetje in het midden zitten is prima.

Dieet

De cichliden uit het Victoriameer kennen een grote variëteit aan eetgewoontes. Sommigen zijn herbivoor, eten vis, alleen slakken of jagen op insecten en insectenlarven. In het aquarium zijn het vaak geen lastige eters en kunnen ze vrijwel allemaal gevoerd worden als Omnivoor. Geef ze dan een mengeling van groenvoer en vleesachtigvoer zoals diepvries en levendvoer. Vlokken en granulaat voor omnivoren zorgt doorgaans voor de minste problemen.

Meer informatie over het Victoriameer

Meer over het Victoriameer zelf kun je vinden in deze artikelen:

Het Victoriameer – Deel 1
Het Victoriameer deel 2: de evolutie
Het Victoriameer deel 3: De ondergang begint
Het Victoriameer deel 4: Het groene gevaar

Resultaat 1–12 van de 17 resultaten wordt getoond