Voorkomen is beter dan genezen. Je kunt veel ziektes bij vissen voorkomen door de leefomgeving gezond te houden. Dat betekent dat je het water regelmatig test en dat je de vissen van de juiste voeding voorziet. Toch ontkom je er niet altijd aan dat er ziektes ontstaan. Vissen leven nou eenmaal in een variabele omgeving en er kan altijd een potentieel gevaarlijke situatie voor hen ontstaan. Maar wat als een of meerdere vissen ziek zijn? Hoe voorkom je dan dat ze allemaal besmet worden? En belangrijker nog: hoe los je het probleem op?
Zieke vissen herkennen
Allereerst is het belangrijk dat je weet hoe je zieke vissen kunt herkennen. Soms is dit overduidelijk. De vis is minder actief en oogt ziekjes. Toch hebben ze niet altijd een even duidelijk ziektebeeld. Sommige vissen worden bijvoorbeeld juist overmatig druk. Zo zien we dat Koi’s vaak gaan springen als ze ziek zijn. Andere symptomen kunnen zijn: uitpuilende ogen, bloedvaten die duidelijk zichtbaar zijn en een witte schijn over het lichaam. Als je echt zeker wil zijn of de vis ziek is, kun je het beste de kieuwen controleren.
Welke stappen onderneem je bij zieke vissen?
Weet je zeker dat een of meerdere vissen ziek zijn? Dan is het noodzakelijk om zo snel mogelijk stappen te ondernemen. Voor de juiste diagnose is het slim om een arts of specialist te contacteren. Deze kan de vis bekijken en onderzoeken waar het probleem vandaan komt en misschien zelfs medicatie voorschrijven.
Houd er rekening mee dat de behandeling veel geld kan kosten. Het houden van vissen is niet goedkoop, eveneens als het verzorgen, maar het kan nog stukken duurder worden als ze ook nog eens iets gaan mankeren. Een huisdierenverzekering biedt bij de meeste dieren solaas. Dan worden de grootste medische kosten vergoed door de verzekeraar. Veel verzekeraars bieden echter geen mogelijkheden voor vissen. Er zijn er wel enkele die dit doen. Wellicht slim om hier naar te kijken. Dan weet je zeker dat je nooit de onmogelijke keuze tussen je geliefde vissen en je financiële situatie hoeft te maken.
Er zijn ook dingen die je zelf al kunt doen voordat je een specialist inschakelt. Zorg er in elk geval voor dat de zieke vis(sen) in quarantaine gaat. Zo voorkom je dat deze het water en de andere vissen besmet. Controleer vervolgens de waterkwaliteit. Als het water verder goed is, kun je de andere vissen met rust laten en je focussen op de zieke vis. Probeer zelf de symptomen al zo goed mogelijk te herkennen. Het internet helpt je dan meestal al bij het stellen van een potentiële diagnose.
Risicofactoren
Er zijn verschillende momenten waarop de vis meer kans heeft om ziek te worden. Dit zien we bijvoorbeeld vlak na de winter. De vissen hebben dan meestal een lagere weerstand en worden dan sneller geraakt door virussen en bacteriën. Ook zien we dikwijls dat men nieuwe vissen plaatst, zonder deze uitvoerig gecontroleerd te hebben. De kans bestaat dat zij ziektes met zich meebrengen.