Een Back-to-Nature achterwand is waarschijnlijk het meest gewilde item in de aquarium hobby. Het enige probleem dat de hobbyist ervan weerhoudt om deze, bijna levensechte, achtergronden te kopen is helaas de prijs. De prijzen liggen ergens tussen de $ 200 en $ 600. Zijn ze voor iedereen betaalbaar? Nee. Maar er zijn manieren om onder dat driecijferig getal uit te komen door zelf zo’n achterwand te maken. Ik maakte dit kleine achterwand voor mijn 50 liter Tanganyika aquarium met behulp van middelen die gewoon in de lokale doe het zelf zaken beschikbaar zijn.
Voorkant van stukjes uitgesneden roze Styrofoam aan elkaar gelijmd met silicone lijm.
Het gesneden styrofoam vanaf de zijkant gezien, de lagen zijn verlijmd met siliconen lijm.
Roze piepschuim is veel beter dan wit piepschuim, het is veel makkelijker te verwerken. Piepschuim is gewoon verkrijgbaar bij de Doe het zelf zaak voor rond de € 8,-. Kijk naar de verschillende diktes van dit product. Dikker is beter!!!! Het hangt ook af van wat je wil bereiken en wat voor vormen je hebt ontworpen. Ik geef er de voorkeur aan om met twee lagen te werken, snij “3D” vormen in de tweede laag en plak ze boven op de hoofd laag. Je kan naar beneden snijden in de eerste laag en daar ook vormen in maken. Dit zal meer diepte creëren.
Om het piepschuim te verlijmen heb ik GE RTV108 siliconen lijm gebruikt. Er is veel discussie geweest over welke silicone lijm te gebruiken en welke giftig zouden kunnen zijn voor de vissen. Hieronder een citaat van GE company. Ik kon GE RTV108 voor $5 kopen bij mijn locale doe het zelf zaak.
De Epoxy van West System zal waarschijnlijk het duurste zijn in dit project. Ik betaalde $ 40 voor hars en de harder en hield nog een beetje over.
Ik kocht gewone zwarte verf bij een drogist, mengde het met de West System Epoxy en verfde het hele model. De Epoxy had een brand/smelt effect op het piepschuim, de scherpe randjes uit het begon kregen een mooie vloeiende lijn. Ik bracht vijf lagen aan gebruik makend van de verf en epoxy mix om er zeker van te zijn dat het hele model bedekt was. Om het glimmen van de epoxy te voorkomen strooide ik speelzand over het hele model. Ik herhaalde de stap met epoxy en zand nog een paar keer om uiteindelijk een effect te krijgen van een rotsstructuur.
Zie hoe de epoxy de scherpe randjes van het gesneden piepschuim heeft weggesmolten.
Nog een blik op het piepschuim met epoxy.
Piepschuim met epoxy.
Piepschuim met epoxy.
De hele achterwand heb ik een paar dag in het water laten weken. Ik denk dat de epoxy laag niet dik genoeg was omdat de verf wat verbleekte. Ondanks wat hobbels en bij-effecten ben ik erg tevreden over het eind resultaat.
Het aquarium, klaar om gevuld te worden.
Het aquarium, klaar om gevuld te worden, vanaf de zijkant bekeken.
Het aquarium inmiddels gevuld met zand, in afwachting van water.
Het aquarium gevuld met water
Het aquarium, gevuld, schoongemaakt en klaar voor de vissen.
Eerste publicatie: Greenstouch (niet meer beschikbaar)
Bron: Aquarticles (niet meer beschikbaar)
Vertaling: John de Lange