Apogonidae

Apogonidae is de familie van de Kardinaalbaarzen. Er zijn ongeveer 354 soorten in 41 geslachten. Het geslacht Apogon met ongeveer 50 soorten is daarvan het grootste geslacht.

De meeste soorten binnen de familie leven in het tropische zout water van de Stille-, Indische- en Atlantische Oceaan. Slechts een paar soorten bewonen brakwater en een paar zoetwater (Glossamia).

Over het algemeen zijn het relatief kleine vissen van minder dan 10 centimeter lang. Veel van hen zijn ook fel gekleurd, hebben een hele grote bek en naar verhouding hele grote ogen. De ogen zijn zo groot omdat dit nachtdieren zijn. Ze brengen de dag door in de donkere delen van het koraalrif en komen pas in de schemering naar buiten. Een tweede kenmerk is de rugvin. Deze is opgedeeld in twee losse vinnen.

Ondanks het vaak fraaie uiterlijk van Apogonidae en bescheiden grootte wordt slechts een handvol soorten in de aquarium hobby gehouden. Het zijn doorgaans kleine, vredelievende en kleurrijke vissen. De bekendste soort is wel Pterapogon kauderni – Juweel Kardinaalbaars.

Pterapogon kauderni - Juweel Kardinaalbaars