Murenen

De familie van de Murenen

Murenen zijn lid van de familie Muraenidae. De familie omvat 15 genera en meer dan 200 individuele soorten die vallen onder de collectieve naam Murenen. Ze komen het meest voor in de tropische regionen van de wereld maar er bestaan ook populaties in de subtropische gebieden. Deze schubloze, slangachtige jager groeit uit ergens tussen de 30 centimeter en de 4,5 meter in lengte, afhankelijk van de betreffende soort. Slanke reuze murenen zijn het langst. Reuze murenen zijn dikker van lichaam en worden slechts 3 meter lang maar kunnen gemakkelijk 40 kilo in de weegschaal leggen. Van sommige soorten is aangetoond dat ze ouder dan 30 jaar kunnen worden. Er werd vaak naar verwezen als zeemonster in vervlogen tijden door hun grootte en angstaanjagende voorkomen.

Gymnothorax meleagris - Parelmurene
Gymnothorax meleagris – Parelmurene

Algemene beschrijving

Murenen hebben ongelooflijk lange rugvinnen. Ze beginnen bij de achterkant van hun kop en lopen over de hele lengte van hun lichaam en gaan naadloos over in hun staart- en anaalvin. Bij de meeste soorten ontbreken de borst- en buikvinnen. Dit draagt verder bij aan de slankheid van hun lichaam en aan het slangachtige uiterlijk. Murenen zijn typisch gecamoufleerd. Dit patroon komt zelfs terug in de binnenkant van hun bek wat ze goed camoufleert voor hun volgende slachtoffer. Hun eigen zijn relatief klein en kraalachtig, net als bij de reptielen waar ze zo veel op lijken.

Murenen zijn felle jagers. Ze slikken hun diner niet gewoon in zijn geheel door zoals de meeste vissen. Hun naar achteren gerichte tanden zijn ontworpen op slechts één doel, het afscheuren van vlees. Ze kauwen niet en houden hun slachtoffer niet vast. Ze scheuren zich een weg naar binnen. Hun tanden gecombineerd met niet een maar wel twee sets kaken maken het een dodelijke combinatie. De kaken van de murene gaan wijd open om een grote prooi aan te kunnen. Een tweede kaak, genaamd een keelkaak bevind zich in hun keel. Deze keelkaak bevat ook tanden. Murenen zijn de enige soort op deze planeet die een keelkaak gebruik om hun prooi te onderwerpen en verdere strijd te voorkomen.

Murenen kunnen slecht zien en horen. Het zijn nachtelijke jagers en hebben dus niet zoveel aan goed zicht. Hun zeer goed ontwikkelde reukzin helpt ze in een omgeving met weinig tot geen licht. Ze brengen de meeste tijd door verborgen in spleten en kieren waar ze geduldig de aankomt van hun dinner afwachten. Als de tijd rijp is, slaan ze toe met de snelheid en preciesie van een slang.

Murenen glijden meer door het water dan dat ze zwemmen. De golving van hun lichaam geeft ze een beweging die lijk op een slang die over het land glijdt. Door hun enorme grootte, roofdierlijke uiterlijke en de vele karakteristieken die ze gemeen hebben met sommige van de meest gevreesde reptielen op het land is het geen wonder dat de zeevarenden vroeger verhalen vertenden van gigantische mens etende zeemonsters.

Het is heel normaal om jacht instinct te verwarren met agressief gedrag. Murenen zijn niet slecht. Ze proberen eenvoudig weg te overleven zoals al het andere in de natuur. Murenen verbergen zich liever bij menselijk indringen dan dat hij aanvalt. De meeste beten tijdens menselijk contact zijn per ongeluk of tijdens wat de murene ziet als zelf verdediging. Een reuze murene kan makkelijk een menselijke vinger afbijten. Bijtwonden raken vaak geinfecteerd. Of het nu in de natuur of in het aquarium is, pas altijd goed op wanneer je te maken krijgt met deze wezens.

Aquarium

De meeste murenen zijn eenvoudig weg te groot om in een thuis aquarium te houden. Ze zijn meer geschikt voor commerciële aquaria. Afhankelijk van de grootte van het aquarium zijn er grofweg een dozijn soorten die je kunt overwegen. Een van de kleinere soorten zijn de Gymnothorax margaritophorus, Gymnothorax richardsonii en de Enchelycore carychoa. Deze murenen bereiken een lengte van ongeveer 30 tot 35 centimeter wanneer ze volledig volgroeid zijn.

Murenen zijn niet bijzonder agressief, maar door zijn jachtinstinct is het geen geschikte soort voor zeewater rifaquariums. Indien gehouden in een gemengd aquarium moet een murene alleen gehouden worden met vissen die agressief genoeg zijn om met een mede jager de strijd aan te gaan. Koraalduivels, Keizersvissen, Koffervissen en Tandbaarzen vallen in deze categorie. Als je een murene wilt grootbrengen moet je er wel rekening mee houden dat ze zich door kieren en spleten kunnen wurmen net zoals een slang doet. Ze kunnen dus eenvoudig ontsnappen uit alles behalve een zeer goed gesloten aquarium.

Dieet

Het zijn zuivere carnivore wezens. Ze kunnen weigeren om te eten wanneer ze voor het eerst in hun nieuwe omgeving worden geïntroduceerd. Voeren met levend voer zoals artemia voor de kleinere exemplaren en garnalen of vis voor de grotere murenen helpt ze bij het acclimatiseren in hun nieuwe omgeving. Ze kunnen uiteindelijk worden overgewend aan niet levend voer.

Auteur: Exotic-Aquariums

Gymnothorax meleagris - Parelmurene

Toont alle 8 resultaten