Koraalduivels

Koraalduivels zijn allen afkomstig uit de familie Schorpioenvissen of Schorpaenidae. Sommigen rekenen alleen de soorten uit het geslacht Pterois tot de Koraalduivels, anderen rekenen ook een aantal andere geslachten mee zoals Brachypterois, Dendrochirus, Ebiosa en Parapterois. Gezien het gedrag en uiterlijk gaan wij mee met de laatste. De bekendste koraalduivel is de Pterois volitans, die ook veelvuldig in het aquarium gehouden wordt.

Van oorsprong komt deze laatste soort alleen voor in de Grote en Indische Oceaan maar zijn helaas door ongelukken en aquarium liefhebbers die ze zat werden uitgezet in andere delen. Ook door het Suez kanaal hebben ze hun weg gevonden naar de Middellandse Zee. Helaas kent de Koraalduivel weinig natuurlijke vijanden waardoor hij tot een ware plaag uitgroeit in de Caribische Zee, langs de kust van Noord-Amerika en nu ook in de Middellandse Zee.

Waarschuwing

De stekels zijn scherp en giftig. Als je door een koraalduivel wordt geprikt injecteert hij een neurotoxine waardoor de pijn zeer hevig kan zijn. De wond kan ontsteken, opzwellen etc etc. De wond verwarmen tot zo’n 45 graden zorgt ervoor dat het gif langzaam afbreekt en de pijn iets afneemt. In zeldzame gevallen kan het gif zelfs een allergische reactie teweeg brengen wat resulteert in de dood van het slachtoffer. Zorg er dan ook voor dat je voorzichtig met koraalduivels omgaat en dat je weet wat je moet doen als je geprikt wordt!

Pterois volitans - Grote Koraalduivel

Toont alle 6 resultaten