Koffervissen
De familie van de koffervissen behoort tot de orde van de Tetraodontiformes. Ze zijn dus nauw verwant aan de Kogelvissen, Egelvissen en de Vijlvissen. De familie kent zeven geslachten en 25 soorten.
Beschrijving
Koffervissen hebben een kenmerkend hoekig uiterlijk. Hun lichaam bestaat namelijk uit zeshoekige beenplaten die een intern pantser vormen. Hierdoor krijgt de vis zijn kenmerkende vijfhoekige, vierkante of driehoekige vorm. De bek en staartvin bevinden zich op de hoeken en openingen in het pantser.
De rug- en anaalvin liggen ver naar achteren. De rugvin heeft alleen zachte vinstralen. De buikvinnen ontbreken in hun geheel. Ze zwemmen dan ook voornamelijk met hun borstvinnen. De staartvin kan ze even een versnelling geven maar dat is alleen voor korte stukjes. Het interne pantser zorgt er voor dat de vis geen sierlijke bewegingen maakt waarmee andere vissoorten door het water glijden. De koffervis is echt zo star als een koffer….maar dan met vinnen. De grootste soort (Acanthostracion quadricornis) kan wel zo’n 60 centimeter lang worden.
Biotoop
Je kunt koffervissen vinden in de tropische wateren van de oceanen. Ze leven in de Atlantische, Indische en Stille Oceaan.
Dieet
Met hun kleine vinnetjes en starre lichaam is de koffervis geen snelle zwemmer. Ze voeden zich met algen, manteldieren (Tunicata), Hydrozoa en sponzen.
Giftig
Sommige Koffervissen kunnen het gif ostracitoxin afscheiden. In geval van gevaar laten ze dit gif los. Een aanvaller zal dus wel twee keer nadenken voordat hij een koffervis opeet.
In het aquarium kan dit gif ook voor problemen zorgen. Vaak wordt dan ook afgeraden om koffervissen in het zeewater aquarium te houden. Het probleem ontstaat niet alleen als een koffervis in het nauw wordt gedreven maar ook als hij onverhoopt dood gaat. Op dat moment laat de vis zijn gif ook los. Als je er niet op tijd bij bent kan dit gif een groot deel van je aquarium vergiftigen. Ook koffervissen zelf zijn niet altijd bestand tegen hun eigen gif.
Let dus goed op bij het vangen en transporteren van deze vissen. Zorg bij het transport dat je ze meeneemt in ruim voldoende water zodat ze zichzelf niet vergiftigen.
Kweek van koffervissen
De Koffervissen leggen hun eieren in het open water (pelagische zone). De eieren worden bevrucht en maken tijdelijk onderdeel uit van het plankton. Ze worden dus niet in gevangenschap gekweekt.
Hieronder vindt je de koffervis soorten die we in de database hebben opgenomen:
Toont alle 5 resultaten
Toont alle 5 resultaten