Anthiassen

Anthiassen zijn lid van de familie Serranidae. Deze familie omvat verschillende geslachten zoals: Pseudanthias, Nemanthias en Serranocirrhiti. Gezamenlijk worden zij aangeduid als anthias. De anthiassen die het meest bekend zijn bij zeewateraquariumhouders behoren tot het geslacht Pseudanthia. Er zijn verschillende soorten binnen dit geslacht. Dit artikel is geeft een algemene beschrijving van het geslacht.

Anthias bewonen alle oceanen en zeeën over de hele wereld. Ze worden beschouwd als typische rifvissen en zijn vaak goed voor de meerderheid aan vissen die rondzwermen rond de tropische riffen.

Anthias zijn meestal de meer kleinere en beschaafdere vissen die beschikbaar worden gesteld door de zoutwater aquarium industrie. Het zijn uiterst populaire siervissen vanwege hun intense en gevarieerde kleuren. Veel voorkomende kleurvariaties die je bij Anthiassen tegenkomt zijn roze, paars, oranje en geel. Zij leven gemiddeld zo’n vijf jaar, maar er zijn uitschieters bekend van 8 jaar.

Anthias worden over het algemeen beschouwd als taaie vissen in hun natuurlijke habitat, maar ze staan erom bekend dat ze problemen hebben om zich aan te passen aan een leven in gevangenschap. Zij zijn vaak getraumatiseerd tot op het punt dat ze niet meer eten. Het gebeurd regelmatig dat ze zichzelf verhongeren. Het wordt sterk aanbevolen om in uw viswinkel te vragen om ze te zien eten vóór de aankoop ervan. Als ze eten zullen ze meer geneigd zijn zich te acclimatiseren aan uw aquarium. Levend voedsel zal vaak helpen bij acclimatiseren.

Dit zijn een scholenvissen. In de natuur scholen ze met duizenden tegelijk samen vaak in grotere populaties. Er zijn duidelijke onderverdelingen binnen deze scholen doorgaans harems genoemd. Harems hebben een hiërarchische volgorde. Deze hiërarchie bestaat uit een overheersend mannetje en twee subdominante mannetjes. Subdominante mannetjes zijn over het algemeen kleiner en minder kleurrijk. En wat is een harem zonder een vrouwelijke bevolking? Er zijn vaak zoveel als twaalf vrouwen die de harem bevolken die allemaal hun eigen hiërarchie hebben.

Reefsafe

Anthais worden als goede toevoegingen aan een gezelschapsaquarium beschouwd. Ze zijn “rif veilig” en zijn gewend te leven met een verscheidenheid aan andere soorten. Ze variëren van 4 tot 13 centimeter, afhankelijk van hun specifieke soort. Je moet goed informeren naar de grootte van een specifieke soort als je geschikte aquariumgenoten selecteert. Je wilt ze samen houden met andere zachtaardige soorten. Ondanks dat ze van nature leven in scholen kan een solitaire Anthias toch in het aquarium worden gehouden. Echter met een groepje kunt u ze bekijken zoals de natuur het heeft bedoeld.

Een nieuwkomer zal zich vaak beter aanpassen aan de onbekende omgeving als u al een gevestigde school anthaissen in uw aquarium heeft. Tenzij u een zeer groot aquarium heeft wilt u mannetjes om territoriale kwesties vermijden. Echter een klein groepje zou een sociale rangorde kunnen maken. Een harem met vrouwen past beter als je deze laat opgroeien in een gemengd aquarium. Anthiassen hebben liever wat gedempte verlichting. Het zijn van nature schuilers en moeten worden voorzien van voldoende planten-, rotswerk of holle aquarium inrichting.

Anthias zijn scholende vissen. Ze communiceren met elkaar. Ze waarschuwen elkaar als er gevaar nadert en geven een alles is veilig signaal wanneer de potentiële dreiging voorbij is.

Anthiassen zijn protogyne hermafrodieten. Alle exemplaren worden geboren als vrouwtje. Als het dominante mannetje van de harem zwakker wordt zal dit tot een hormonale reactie leiden waarbij het grootste vrouwtje transformeert in een mannetje. Dit kan leiden tot agressief gedrag tussen de twee. Het dominante mannetje zal het grootste vrouwtje zien als zijn mogelijke vervanger, terwijl de het lichaam van het grootste vrouwtje giert van de testosteron vanwege haar sociale rang in de harem.

Anthias zijn Zooplankton eters. Zooplankton zijn microscopische organismen die drijven in de oceanen en zeeën. Ze zweven meestal in kolommen. Deze kolommen worden bewoond door larven van schaaldieren en zeer kleine kreeftachtigen, zoals watervlooien, en Radiolaria.

Zooplankton kan commercieel worden gekocht. Anthiassen kunnen ook worden gevoerd met vitamine verrijkte artemia en andere soorten kleine schaaldieren, alsmede met bevroren eiwit verrijkt voedsel voor zeevissen. Anthiassen zijn actieve vissen met een gezonde eetlust en moeten ten minste drie keer per dag gevoerd worden.

Bron: Exotic-Aquariums

Pseudanthias squamipinnis - Rode vlagbaars

Resultaat 1–12 van de 14 resultaten wordt getoond