Zal VR de aquarium ervaring veranderen

Zal VR de aquarium ervaring veranderen?

Virtual Reality (VR) is een technologie die steeds vaker gebruikt wordt. Eerder vooral in de gamingwereld, maar de technologie is steeds meer sectoren aan het veroveren. Een nieuwe toepassing is het gebruik van VR voor een aquarium beleving. Ontdek hoe VR en aquaria samengaan en bepaal zelf of het de aquariumervaring zal veranderen.

De mogelijkheden van VR met betrekking tot de aquariumbeleving

Virtual reality is een technologie waarbij iemand met behulp van een VR-bril een digitale wereld induikt. Dankzij de bril is het mogelijk om een realistische weergave te krijgen. Dat kunnen echte beelden zijn, maar ook geanimeerde beelden. Dit maakt het mogelijk om zeedieren van over de hele wereld in een onderwatersetting te zien.

Voor het gebruik van een VR-bril is een internetverbinding nodig. Om te zorgen dat gebruikers veilig gebruik kunnen maken van de bril is het aan te raden om een VPN (Virtual Private Network) te gebruiken. Deze VPN geeft gebruikers de kans om veilig en anoniem de digitale wereld in te duiken. Een ander voordeel is dat een VPN helpt om geoblokkades te omzeilen. Een goede optie is Surfshark VPN.

VR in de aquariumwereld kan voor verschillende zaken gebruikt worden. Dit zijn de belangrijkste toepassingen:

● Educatie
● Toegankelijkheid
● Verrijking van de ervaring
● Conservatie

Educatieve mogelijkheden

VR maakt educatieve ervaringen makkelijker. Tijdens een virtuele excursie naar de onderwaterwereld doen bezoekers educatieve kennis op. Bezoekers kunnen op een leuke manier kennis maken met het behoud van de leefgebieden van vissen en andere onderwaterdieren en het belang van ecologische duurzaamheid ontdekken.

Het aquarium is voor iedereen toegankelijk

Als iemand fysieke beperkingen heeft kan het moeilijk zijn om een aquarium te bezoeken. VR geeft deze mensen de kans om ook de onderwaterwereld en de prachtige wezens die er hun thuis vinden te ontdekken. En dat kan allemaal zonder het huis uit te gaan.

Verrijking van de bezoekerservaring

Bezoekers die wel een aquarium bezoeken kunnen dankzij VR nog meer over de onderwaterwereld leren. Zo kan men de migratie van walvissen volgen, of zien hoe zeeschildpadden aan de andere kant van de wereld hun eieren leggen in het strandzand. Het maakt de beleving intenser.

Aquarium in virtual reality
Aquarium in virtual reality

Virtuele conservatie-inspanningen

VR is een effectieve manier gebleken om mensen bewust te maken van de effecten van menselijke invloed op het milieu. Mensen worden op een virtuele manier geconfronteerd met de effecten van vervuiling en klimaatverandering. Gedragsverandering op het gebied van milieubescherming wordt hierdoor ook gestimuleerd.

Voorbeelden van VR in het aquarium

Er zijn al aquaria waar VR wordt toegepast. Bij Sea Life in Sydney en Londen is het al mogelijk om met behulp van een VR-bril onder water te gaan. Tijdens de show zitten bezoekers in een speciale VR pod en krijgen een VR-bril. Ze bieden vijf shows:

● Zwemmen met bultrugwalvissen
● Duiken met haaien
● Wrakduik avontuur
● Mermaid’s Quest.
● De vlucht van de manta’s

Sea Life in Scheveningen biedt momenteel nog geen VR ervaring. Maar wie weet komt het
binnenkort.

Conclusie: Zal de aquariumervaring veranderen?

Aquaria zullen altijd blijven bestaan, zowel de thuisaquaria als grote openbare aquaria. Het geeft mensen de kans om de onderwaterwereld van dichtbij te ervaren. VR zal daar niets aan veranderen. Wat VR wel doet, is extra mogelijkheden bieden. Dankzij deze technologie kan iedereen de kans krijgen om meer te leren over de onderwaterwereld en alle onderwaterwonderen zelf ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!