Witte Stip

Witte Stip – Oorzaak, Preventie en Genezen

Auteur: Tim Kerrigan – The Wittyfish.com

Stel je dit voor. Je hebt een geweldig aquarium vol levendige vissen. Misschien is het een nieuw aquarium. Misschien heb je net wat vis uit de dierenwinkel toegevoegd. Hoe dan ook, je opwinding verandert al snel in alarm wanneer je merkt dat je vissen zich vreemd gedragen. Nog alarmerender zijn de kleine witte stippen op je vissen.

Je hebt Witte Stip!!! Ichthyophthirius multifiliis of Witte Stip is een van de meest voorkomende en hardnekkige visziekten.

Deze bron is gemaakt om vishouders alles te leren wat ze moeten weten over Witte Stip.

Wat is nu eigenlijk witte stip precies?

Ichthyophthirius multifiliis is een parasitaire protozoa die Ichthyophthiriasis veroorzaakt. Dit is meer algemeen bekend als “Witte Stip”. Witte Stip is een obligate parasiet, wat betekent dat het een visgastheer moet hebben om te overleven. Hoewel delen van zijn levenscyclus in het open water worden doorgebracht.

Deze protozoa heeft meerdere levenscycli. De meest opvallende is de fase waarin het zichtbare witte cysten veroorzaakt. Witte Stip verspreidt zich snel en als het niet wordt behandeld, leidt dit tot 100% sterfte bij vissen.

Ich is waarschijnlijk afkomstig uit Azië en werd in de middeleeuwen in Europa geïntroduceerd. Het verspreidde zich later naar Noord-Amerika en de rest van de wereld via de goudvishandel (bron).

Witte Stip levenscyclus

Om Witte Stip te voorkomen en te behandelen, moeten we eerst de levenscyclus ervan begrijpen. De drie verschillende levensfasen van Witte Stip zijn de tomont, theront en trophont.

Levenscyclus van Witte Stip
1Levenscyclus van Witte Stip
 1. Tomont verlaat vis 2. Tomont Cyste 3. Splitsende Tomonts binnen cyste 4. Besmettelijke Theronts verlaten cyste 5. Splitsende Tomites binnen cyste op vis

Tomont

Wanneer een trophont een geïnfecteerde vis verlaat, wordt het een protomont. Deze protomonts hechten zich aan elk beschikbaar oppervlak en vormen dunwandige cysten die tomonts worden genoemd.

Binnen de tomonts bevinden zich tomites. Dit zijn de reproductieve start van een nieuwe levenscyclus voor Witte Stip. Ze kunnen worden beschouwd als eieren die later uitkomen en een nieuwe levenscyclus beginnen.

Binnen de veiligheid van deze cysten zullen de tomite-cellen zich meerdere keren delen om 100 tot 1.000 theronts per cyste te produceren.

Theront

De theront is het besmettelijke stadium van Witte Stip. Als ze eenmaal volwassen zijn in de tomite cyste, boren ze zich een weg naar buiten en worden losgelaten in het water. In dit stadium zijn de theronts mobiel en kunnen ze zwemmen op zoek naar een gastheervis.

Dit zwemmen wordt uitgevoerd met celaanhangsels genaamd cilia. Deze beweeglijke cilia zijn haarachtige aanhangsels die bewegen in gecoördineerde golven die zorgen voor de voortbeweging.

Als ze erin slagen een gastheer te vinden, graven ze zich in het epitheel van de vis. Dit wordt bereikt door de theront met behulp van zijn penetrerende klier en sterke zwemmende actie.

Theronts moeten binnen 2 tot 3 dagen een gastheer vinden. Als ze in deze periode geen gastheer kunnen vinden, sterven ze al snel. Dit is ook het stadium waarin Witte Stip kwetsbaar is voor behandelingen.

Trophont

Zodra de theront zijn gastvis vindt en zich erin nestelt, wordt hij een trofont. Deze trophonts zullen zich beginnen te voeden met de vis. Deze voeding veroorzaakt weefselschade aan de vis en zal uiteindelijk tot de dood leiden.

De Trophont zal rijpen in cysten die zich beginnen te vormen onder het epitheel van de vis. Deze cysten creëren de zichtbare witte vlekken waar Witte Stip om bekend staat.

In deze beschermende cyste wordt het beschermd tegen alle bekende behandelingen die zijn bedoeld om Witte Stip uit te roeien. Zodra het volledig is gerijpt, verlaat het de vis om een tomont te vormen en herhaalt de cyclus zich.

Levenscyclus tijdschema

De snelheid of tijd die Witte Stip nodig heeft om deze cyclus te voltooien, varieert. De belangrijkste factor die deze levenscyclussnelheid bepaalt, is de watertemperatuur.

Ich gedijt bij temperaturen variërend van 20 – 27 ° Celsius. Bij 25 – 27 ° Celsius kan een volledige levenscyclus slechts 8 uur duren! (bron).

Bij koude temperaturen lager dan 7 ° C kan een volledige levenscyclus maximaal 5 weken duren. Het kan niet reproduceren bij temperaturen boven 29,5 ° Celsius (bron). Dit is belangrijk om te onthouden, omdat dit een strategie is bij het bestrijden van Witte Stip.

Hoe doodt Witte Stip de vis?

Witte Stip hoeft niet per se vis te doden. Maar het veroorzaakt wel tal van problemen voor de vissen die hem in een verzwakte en gestresste toestand achterlaten. De kieuwen zijn vooral kwetsbaar voor Witte Stip-besmetting. Na besmetting zullen de kieuwcellen dikker worden en vervormen. Dit resulteert in een beperking van de zuurstofopname door de kieuwen.

Deze verstikking is de reden waarom met Witte Stip geïnfecteerde vissen vaak worden gevonden bij wateruitlaten of bruissteentjes. De vissen zullen de gebieden met meer zuurstof opzoeken in een poging om te ademen.

De schade gaat verder dan de kieuwen. De theronts hechten zich overal waar ze kunnen op het lichaam van de vis. Wanneer het aan het lichaam is bevestigd, worden ook het epitheel en het slijmvlies van de vis aangetast. Hierdoor kan de vis vatbaar worden voor secundaire infecties.

Dit alles resulteert in een zeer gestresste vis die veel vatbaarder is voor sterfte door verschillende oorzaken.

Witte Stip identificeren

Nu we weten wat Witte Stip is, hoe kunnen we het dan positief identificeren? De primaire manier waarop Witte Stip wordt geïdentificeerd, is door de veelbetekenende witte vlekken die het op vissen achterlaat.

Bij een volledige uitbraak zullen ze deze vlekken waarschijnlijk over hun hele lichaam hebben. Sommige mensen zeggen dat de vis er uitziet alsof ze met zout zijn besprenkeld.

Andere keren zullen er echter alleen witte vlekken op de kieuwen van de vis zitten. Je kunt de vis ook grote hoeveelheden van de slijmlaag zien afstoten.

Naarmate de infectie zich vordert, zullen ook gedragsveranderingen zichtbaar worden. Een van de eerste gedragingen die een zieke vis vertoont, is wrijven of schuren tegen dingen. Dit komt door de extreme irritatie die de cysten veroorzaken aan de huid van de vis. Dit gedrag zal er soms uitzinnig of gewelddadig uitzien.

Naarmate de ziekte verder vordert, zal de vis traag worden en weigeren te eten. Ze zullen vaak samenkomen rond filteruitlaten of luchtstenen. De vissen doen dit omdat ze moeite hebben met ademhalen en deze gebieden meer zuurstof bevatten.

Witte Stip wordt soms verward met Lymphocystis. Met deze ziekte zijn de witte vlekken echter meer geclusterd rond de vinnen. Als er twijfel bestaat, is de enige zekere manier om de ziekte te identificeren, een gekwalificeerde dierenarts een monster te laten nemen en het te onderzoeken.

Witte Stip Signalen en Symptomen

 • Witte Stip cysten
 • Vinnen klemmen tegen het lichaam aan
 • Vissen onder of boven in het aquarium
 • Vissen komen samen rond zuurstofbronnen
 • Wrijven of schuren aan oppervlakken
 • Knipperen met de vinnen
 • Verminderde eetlust
 • Korte schokkerige kieuw bewegingen

Witte Stip Voorkomen

Het hoeft geen betoog dat Witte Stip behoorlijk lastig is. De beste manier om ermee om te gaan is om het in de eerste plaats nooit te krijgen. Preventie is de sleutel!

De beste manier om Witte Stip in het aquarium te voorkomen, is alle nieuwe vissen of levende planten in quarantaine te plaatsen. Dit vereist een extra aquarium, maar het hoeft niet groot of extravagant te zijn.

Er zijn veel verschillende ziektes die met je nieuwe vissen of planten mee kunnen komen. Om deze reden is het het beste om ze minimaal 4 weken in quarantaine te plaatsen, maar langer is beter. Gedurende deze tijd zouden de meeste ziekten zich moeten openbaren.

Met levende planten is het het beste om ze te kopen in aquariums zonder vis. Als ze nooit zijn blootgesteld aan vishoudend water, is Witte Stip veel minder zorgwekkend.

Andere preventiemaatregelen zijn gericht op het voorkomen van stress. Dit omvat het minimaliseren van de transporttijd, het niet overbevolken van het aquarium, regelmatige waterverversingen, enzovoort.

Hoewel deze praktijken de mogelijkheid van Witte Stip niet uitsluiten, geven ze je vissen wel een kans om te vechten.

Hoe Witte Stip bestrijden

Dus wat doen we als we een Witte Stip uitbraak hebben vastgesteld? Behandeling is essentieel voor het overleven van elke vis in het aquarium.

Zwarte goudvis met witte stip

Zoals ik al eerder heb gezegd toen ik het had over levenscyclus fasen, kan Witte Stip niet worden behandeld nadat het de vis heeft besmet. De cysten die op de vis worden gevormd, bieden een beschermende laag voor de trofont.

Dus wat doen we als we een Witte Stip-uitbraak hebben vastgesteld? Behandeling is essentieel voor het overleven van elke vis in het aquarium.

Wat gedaan moet worden, is de levenscyclus van Witte Stip onderbreken. Witte Stip kan alleen effectief in het open water worden gedood.

Daarom moeten meerdere behandelingen worden uitgevoerd om nieuw uitgekomen theronts te vangen. Er zijn verschillende manieren om Witte Stip te onderbreken en te doden tijdens deze kwetsbare levenscyclus fase.

Zelfs met een effectieve behandeling blijft uw vis gestrest en kunnen sommige nog steeds sterven.

Witte Stip behandelen met warmte

Zoals ik al zei bij het uitleggen van de levenscyclus, kan Witte Stip zich niet reproduceren bij hogere temperaturen. Warmte gebruiken is over het algemeen de gemakkelijkste en veiligste manier om Witte Stip te behandelen. Maar het is misschien niet het meest effectief.

Met deze methode wordt de watertemperatuur verhoogd tot 30 ° C.

Dit moet geleidelijk worden gedaan met een snelheid van ongeveer 1 ° Celsius per uur. Deze verhoogde temperatuur moet 10-14 dagen worden gehandhaafd. Na deze periode kan de temperatuur geleidelijk met dezelfde snelheid worden verlaagd.

Houd er rekening mee dat warmer water minder opgeloste zuurstof bevat. Om dit nog erger te maken, hebben vissen die besmet zijn met Witte Stip al moeite om te ademen.

Met dit in gedachten, moet u meer beluchting aan het water toevoegen. Als je nog geen bruis- of luchtsteen hebt, voeg je er een toe. Als u er al een hebt, verhoogt u de uitvoer of voegt u een tweede toe.

Er is enige onenigheid over de effectiviteit van het gebruik van alleen warmte. Sommigen hebben er veel succes mee gehad en anderen niet. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat er een soort in Florida is die zich met succes kan voortplanten tot 33 ° Celsius. Deze soort komt echter niet zo vaak voor en de meeste zullen afsterven bij 30 ° Celsius.

Om de effectiviteit van het gebruik van warmte te verhogen, kan ook zout worden toegevoegd. Dit wordt hieronder uitgelegd.

Witte Stip behandelen met Zout

Het gebruik van zout in combinatie met warmte verhoogt de effectiviteit van de behandeling. Dit is echter een zwaardere behandeling en mag niet worden gebruikt met sommige zachtwater soorten zoals Corydoras. Zout kan ook aquariumplanten en slakken beschadigen.

Zout doodt de Witte Stip-protozoa in het theront-stadium door celosmose te beïnvloeden. In eenvoudige bewoordingen betekent dit dat zout de cel dood veroorzaakt door uitdroging.

Voor alle duidelijkheid, we hebben het over het gebruik van gewoon keukenzout aka natriumchloride. Niet Epsom-zout.

Je moet 1 theelepel zout toevoegen per 4 liter water. Doe dit door het zout in wat warm water te verdunnen. Giet dit zoutwater vervolgens langzaam gedurende een paar uur in het aquarium.

Het gebruik van zout in combinatie met warmte zal Witte Stip binnen 1 tot 2 weken doden. Zodra deze periode voorbij is, verminder je het zout terug door een aantal wekelijkse waterverversingen.

Witte Stip bestrijden met Medicijnen

Als al het andere faalt, zijn er een paar verschillende medicijnen tot onze beschikking voor ernstige Witte Stip-infecties. Het wordt niet aanbevolen om naast deze medicijnen extreme hitte te gebruiken.

Maar u moet een temperatuur van minstens 27 ° Celsius handhaven. Dit verkort de Witte Stip-levenscyclus, wat op zijn beurt de benodigde behandelingstijd verkort.

De meest voorkomende medicijnen zijn malachietgroen, methyleenblauw, formaline en op koper gebaseerde medicijnen. Populaire producten mengen deze primaire ingrediënten vaak met anderen in gepatenteerde melanges. Populaire merken zijn onder meer HS Aqua Ichtocell, Colombo FMC-50 of ESHA Exit.

De meeste van deze medicijnen zullen het water een blauwe of groene kleur geven. Ze zullen waarschijnlijk ook de nuttige bacteriën in uw aquarium doden die verantwoordelijk zijn voor stikstofcyclus. Om deze redenen raad ik aan om de vis naar een kleiner “ziekenhuisaquarium” te verplaatsen en daar te behandelen.

Verhoog de temperatuur van het nu visloze primaire aquarium tot boven de 27 ° Celsius. Binnen een week of twee zouden alle theronts moeten uitkomen en sterven zonder een beschikbare visgastheer.

Als u een van deze producten koopt, moet u de gebruiksaanwijzing lezen. Veel van deze medicijnen zijn dodelijk voor ongewervelden. Doseringsfrequentie en duur variëren ook enigszins op basis van watertemperatuur.

Wanneer u een van deze medicijnen gebruikt, is het ook belangrijk om het koolstoffilter te verwijderen als u er een hebt. Deze zullen veel van het medicijn uit het water absorberen.

Witte Stip behandelen met Knoflook

Witte Stip behandelen met knoflook is een concept dat om de zoveel tijd opnieuw verschijnt. Er is een studie uitgevoerd die aantoont dat knoflookextract Witte Stip in het laboratorium kan doden (bron). Hoewel het klinkt alsof het een mooie natuurlijke remedie zou zijn, is het niet zo eenvoudig.

knoflook

In de studie hadden alleen hoge doses knoflookextract enig effect. Helaas is het niet praktisch om een aquarium op deze manier te behandelen.

Dat gezegd hebbende, knoflook heeft nog steeds enig voordeel wanneer het wordt toegevoegd aan visvoer. Het helpt de eetlust van een vis te stimuleren wanneer ze gestrest zijn en kan ook hun immuunsysteem stimuleren.

Er is een verscheidenheid aan in de winkel gekocht visvoer dat knoflook bevat, maar je kunt het ook zelf aan visvoer toevoegen.

Laatste gedachten over Ichthyophthirius Multifiliis

Als je een tijdje in de aquarium hobby zit of van plan bent om dit te doen, zul je vroeg of laat met Witte Stip te maken krijgen. Ik hoop dat dit artikel je de informatie heeft gegeven die je nodig hebt om de Witte Stip op de juiste manier aan te pakken.

Veel plezier met de Aquarium hobby!

Bron: Ich & White Spot Disease – Cause, Prevention, And Cures

4 comments

 1. Ik had vroeger (vorige eeuw zeg maar) alltijd witte stip in mijn aquaria. Tegenwoordig nooit meer. Misschien omdat ik EasyLife filtermedium gebruik?

  1. Ik denk niet dat het veel te maken heeft met EasyLife. Ik gebruik het niet en heb ook nooit last van witte stip. Betere kwaliteit water, betere quarantaine bij groothandel en winkels (met medicijnen) etc etc. Alles bij elkaar net voldoende om niet al te veel last te hebben van deze vervelende parasiet.

 2. Hans Anemaet

  Vroeger werd witte stip ook vaak met een lage concentratie Halamid (chlooramine) behandeld.
  Wordt deze methode tegenwoordig nog toegepast?

  1. Volgens mij wordt dat al heel lang niet meer gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!