De term wildvang zal voor velen in de aquarium hobby wel bekend zijn. Het betekend niet minder dan dat de desbetreffende vis afkomstig is uit het wild. Door de grote populaties en verspreiding van de soorten hebben deze vissen de genen die het sterkst overeenkomen met hoe de vissen er in het wild uitzien.
Gelukkig worden niet alle vissen uit het wild gevangen. Maar ja, hoe geef je dan aan hoever de afstammelingen afstaan van de in het wild gevangen exemplaren? Hiervoor gebruikt (of misbruikt) de hobby de notatie die afkomstig is uit de wetenschap. Om onderzoek te doen naar de overerving van eigenschappen bij planten heeft de Monnik Gregor Mendel in de 19e eeuw een systeem opgezet waarmee bijgehouden kon worden hoe de overerving in zijn werk gaat. Om bij te houden met welke generatie afstammeling hij aan het werk was gebruikte hij de term F1 voor de eerste generatie na het ouderpaar F2 is dan de tweede generatie na het ouderpaar.
Gebruik in de aquarium hobby
In de aquariumhobby wordt deze notatie iets anders gebruikt. Hier zijn we niet wetenschappelijk bezig en willen we alleen maar aangeven hoever vissen van de wildvang exemplaren afstaan. Als opsomming krijg je dan het volgende lijstje:
Wildvang (WV) | |
F1 | Dit is nakweek van 2 wildvang ouders |
F2 | Nakweek van twee F1 ouders |
F3 | Nakweek van twee F2 ouders |
Na F3 wordt doorgaans niet bijgehouden en spreek je verder van nakweek.
Wat nu te doen met nakweek van bijvoorbeeld een wildvang man en een F1 vrouw. Je kunt deze best beschrijven als WV x F1, het is geen F1 en ook geen F2. Houdt het dus simpel, gebruik de term wildvang alleen voor vissen die in het wild zijn gevangen en de F1 tot F3 notatie alleen voor de vissen waarvan je de herkomst zeker weet. Weet je niet zeker hoever de afstammeling van de wildvang afstaat gebruik dan de term nakweek.
Hybriden
In dit artikel zijn we er natuurlijk wel vanuit gegaan dat de ouders van dezelfde soort zijn. Een wildvang man x een wildvang vrouw van een andere soort, levert voor de hobby natuurlijk geen jongen op die je als F1 kunt bestempelen (wetenschappelijk ongetwijfeld correct maar in de hobby ongewenst). Deze jongen zijn voor de hobby hybriden. De meeste liefhebbers houden het liever bij de oorspronkelijke soorten of specifiek doorgekweekte varianten.