Clownvis geen goed idee voor het aquarium

Waarom een Clownvis of een Picasso Doktersvisje geen goed idee is voor een aquarium

Een aquarium in je huis is natuurlijk leuk als je dol bent op vissen en deze vissen goed kunt verzorgen. Het succes van de Disneyfilm Finding Nemo en later ook Finding Dory, gaf echter een run op de vraag naar exotische vissen, zoals de clownvis of ook wel anemoonvis genoemd, in een aquarium te stoppen. Toch is dat volgens deskundigen geen goed idee. Maar waarom niet?

Clownvis geen zoetwatervis

Een clownvis is geen zoetwatervis en kan 8 of 11 centimeter worden. Toen in 2003 de film Finding Nemo uitkwam van Disney, ontstond een run op clownvissen voor een aquarium. Er werden zelfs zoveel clownvissen gekocht dat het diertje met uitsterven bedreigd wordt nu. Hele populaties werden uit de zee gevist om in een aquarium te zwemmen. 

De clownvis heeft het sowieso al zwaar, want hun leefomgeving, het koraalrif, staat ook onder druk. Al jaren worden koraalriffen bedreigd door de mens. Klimaatverandering, verzuring van de riffen en andere gevaren zorgen dat nog maar slechts 45% van de riffen gezond is en zeker 19% al is afgestorven. 

Het houden van een clownvis is buiten de impact op het milieu en de populaties van het oranje visje ook nog eens heel duur en kost veel energie. Je hebt zoutwater nodig om het visje gezond te houden en een groot aquarium nodig zodat de vis voldoende ruimte heeft om te overleven. Dat kost gewone vissenhouders veel moeite en tijd die ze niet hebben. Het onderhouden van de visjes is een professionele klus waar veel tijd in gaat zitten. Als je die tijd en kunde niet hebt, kunnen de vissen daardoor sterven en verwaarloosd worden. Clownvissen zijn dus bij uitstek niet geschikt om thuis te houden en passen beter in een professioneel aquarium in een dierentuin of natuurlijk in de oceaan zelf.

Ook Picasso Doktersvisje niet geschikt voor thuis

Niet alleen de Clownvis is een populaire vis om te kopen voor een aquarium, ook het Picasso Doktersvisje is erg populair door de films. Ook deze vis leeft in zout water en heeft veel ruimte nodig. De vis kan volgens deskundigen zelfs nog groter worden dan de clownvis, maar liefst 20 centimeter. Je kunt je bovendien behoorlijk verwonden aan de stekels van deze vis. Dus pas ook daar mee op als je deze vis in een aquarium wilt stoppen. Het is uiteindelijk voor zowel het Picasso doktersvisje als de clownvis dus misschien geen goed idee er eentje aan te schaffen.

Vangst niet milieuvriendelijk

De manier waarop de twee bovenstaande vissen gevangen worden is bovendien niet zo diervriendelijk en goed voor het milieu. Houd ook daar rekening mee. Het gaat in de praktijk vaak gepaard met explosieven en chemicaliën die de koraalriffen ernstig aan kunnen tasten.

Photo by David Clode on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!