Aquariumzand

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van aquariumzand?

Als je vissen houdt weet je maar al te goed hoe belangrijk een goede leefomgeving is. Het water moet van goede kwaliteit zijn, er moet een goed filtersysteem in je aquarium zitten, er moet ruimte zijn voor de vissen om te zwemmen en natuurlijk moeten er goede planten in je aquarium staan. Maar voldoet het zand in je aquarium aan de eisen die gesteld worden voor je vissen? We vertellen je hier waar je op moet letten als je aquariumzand aanschaft voor je aquarium.

Zand of grind?

De soort bodembedekking die je gebruikt hangt sterk af van het feit of je planten in je aquarium hebt of niet. Grind is minder decoratief dan zand, omdat er minder kleuren op de markt verkrijgbaar zijn, maar volgens het Huis & Wonen gedeelte van de website MonederoSMART draagt grind bij aan de groei van de planten. De afvalstoffen worden door grind naar de bodem getrokken en kunnen de planten hun wortels verspreiden om die voedingsstoffen op te nemen. Als je toch kiest voor zand, adviseert ze om te kiezen voor bijvoorbeeld een pot met grind waarin de plant groei, zodat deze toch genoeg voedingsstoffen heeft om te groeien.

Het natuurlijk ecosysteem

Het aquarium moet het natuurlijk ecosysteem van de vissen die je houdt zoveel mogelijk nabootsen. Sommige aquariumhouders gaan zelfs zo ver dat ze een zogenoemde aquariumbiotopen maken. Een biotoop is een nabootsing van een echt stukje natuur waar de vissen leven. Zo kun je denken aan een nabootsing van de Amazonerivier. Het enige echte verschil is dat in jou aquarium minder bewegingsruimte zal zijn en de vijanden van de vissen niet zullen rondzwemmen. Als je een biotoop hebt, is het ook goed het zand hierop aan te passen. Zoek uit welke soort zand in de natuurlijke omgeving van jouw vissen voorkomt. Zo zal je in een zoutwateraquarium alle soorten zand kunnen toepassen, maar in een zoetwateraquarium passen alleen kwartszand, silicazand en kristalzand. Overigens zal ook de dikte van het zand belangrijk zijn voor de soort vissen die je in het aquarium hebt. Zo zullen vissen die zich ingraven liever een fijn zand hebben, terwijl grof zand dan weer beter is voor vissen in een zoutwateraquarium. Zout reageert beter met de stof salpeter. Het biedt bovendien meer kansen voor mooie decoraties in je aquarium.

Aquascaping

Naast het nabootsen van een bestaan ecosysteem kun je ook creatiever bezig zijn met jouw aquarium en een kunstmatige en esthetische wereld nabootsen in de glazen bak voor je vissen. Toch moet je ook in zo’n aquarium rekening houden met het zand op de bodem. Hoewel zand een decoratieve functie heeft, draagt het namelijk ook bij aan het schoonhouden van de bak. Zo zitten er bepaalde bacteriën in het zand die bijdragen aan het schoonhouden van het water. Een aquarium is immers een afgesloten bak en de vissen zullen ook hun uitwerpselen hierin loslaten. Dat betekent overigens niet dat de bak niet meer schoon hoeft te maken natuurlijk, dat is nog steeds bijzonder belangrijk, al vergemakkelijkt een bodembedekking dat proces aanzienlijk.

Bijgewerkt op 30 december 2021 door John

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt:

AquaInfo NL We laten je graag notificaties zien voor het laatste nieuws en updates.
Dismiss
Allow Notifications