Deze foto toont een jonge Apistogramma nijsseni in de visval, gevangen om verplaatst te worden naar het uitzwem aquarium.

Vissen vangen op de makkelijke manier

4
(2)

Ik wil graag een oude vis vang truck opnieuw voorstellen voor al diegenen die problemen hebben met het vangen van jongen of volwassen vissen uit een zwaar beplant aquarium: De oude waterfles methode!

Neem een oude plastic waterfles en snij de top eraf net op het punt waar hij op zijn breedst is, het afgesneden gedeelte moet lijken op een trechter. Bewerk de trechter nu zo dat hij netjes in het overgebleven stuk fles past. Draai de trechter om en plaats hem in het bodem gedeelte. Boor nu een klein gaatje in het bodem gedeelte (1-1.5mm), om lucht te laten ontsnappen als de val in het water ligt. Plaats de val in het water en laat hem vollopen. Doe wat van het favoriete voedsel van je vissen in de val. Levend voer als baby artemia of witte mug werken het beste omdat de beweging van het voer de aandacht trekt van de vissen.

De vissenval plaatsen

Je kunt de val op de bodem plaatsen om vissen te vangen die op de bodem zwemmen of op een stuk hout, planten etc om de bewoners van de middenlaag te vangen. Ik adviseer de vissen in ieder geval een dag niet te voeren voordat je probeert ze te vangen. Naar mijn mening is deze methode minder stressvol dan achter ze aan te gaan met een netje. Ik kan op deze manier een hele school hongerige jonge Apistogramma’s uit een zwaar beplant aquarium vangen in slechts 15 minuten.

Ik laat mijn Apisto jongen bij de ouders totdat ze de leeftijd bereiken wat mijn vrouw omschrijft als “De tiener fase”. Dat is wanneer ze wat baldadiger worden en de ouders ze beginnen weg te jagen. Rond die tijd zijn de 60 dagen oud en is het tijd om de oude water fles tevoorschijn te halen. Let op: Wees voorzichtig als je de val opent, zeker wanneer je jongen hebt gevangen. Zorg ervoor dat er geen jongen tussen de trechter en het bodem deel van de fles kunnen komen. Per ongeluk heb ik zo 2 Apistogramma eunotus jongen vermoord. Dat gebeurd me niet meer. Ik wacht gewoon totdat je jongen rustig op de bodem zitten. Hun natuurlijke reactie laat ze proberen naar de bodem van de fles te ontsnappen.

De jongen gingen regelrecht mijn 300 liter aquarium in. Het werkt ook zeer goed bij volwassen Apistogramma’s. Ik moest vanmorgen een mannelijke Apistogramma agassizi vangen om ruimte te maken voor nieuwe vissen. Ik stopte gewoon wat bevroren artemia in de val en plaatste deze recht voor zijn territorium. Het duurde slechts lang genoeg om mijn kopje koffie te drinken en ik had hem al gevangen, tezamen met een Apistogramma bitaeniata vrouwtje. Helaas, hij ontsnapte uit de val toen ik probeerde het Apistogramma bitaeniata vrouwtje te bevrijden en kon ik dus weer overnieuw beginnen. Uiteraard was hij behoorlijk bang geworden en liet zich het eerste half uur niet meer zien. Ik liet de val gewoon staan terwijl ik me klaarmaakte om naar mijn werk te gaan en voila! Ik had hem opnieuw gevangen. Tot zover de Apistogramma herinneringen.

Vissen vangen op de makkelijke manier: Het duurde minder dan een minuut om deze 2 jonge Apistogramma nijsseni te vangen met de eigengemaakte visval.
Vissen vangen op de makkelijke manier:
Het duurde minder dan een minuut om deze 2 jonge Apistogramma nijsseni te vangen met de eigengemaakte visval.

Leer het gedrag om ze makkelijker te vangen

Leer het gedrag van je vissen en hun favoriete plekje om rond te hangen door simpelweg een paar minuten per dag naar ze te kijken. Ik garandeer je dat je elke vis in het aquarium met deze methode kan vangen. Als je liever werkt met een drijvende val kun je dobbers en loodjes gebruiken om hem te laten drijven op elke gewenste hoogte. Je kunt experimenteren met verschillende fles groottes en flesopeningen, afhankelijk van de maat vis die je wil gaan vangen.

Deze foto toont een jonge Apistogramma nijsseni in de visval, gevangen om verplaatst te worden naar het uitzwem aquarium.
Deze foto toont een jonge Apistogramma nijsseni in de visval, gevangen om verplaatst te worden naar het uitzwem aquarium.

Let op! Sommige vissen zoals Goerami’s en Corydorassen moeten geregeld ademhalen aan het oppervlak. Laat de val dan ook niet onbeheerd in het aquarium achter! 

Eerste publicatie: Apisto-GramVol.18 No.1 Issue # 70
Bron: www.aquarticles.com (niet meer beschikbaar
Vertaling: J. de Lange

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

7 comments

  1. Sjoerd de Jong

    Fantastisch John.
    Mijn bak ziet er prachtig beplant uit en voorzien van voldoende “schuilplaatsen” voor de vis.
    Ach, dacht ik eens, laat ik voor de gezelligheid eens “een paar” black molly’s nemen.
    Na een paar maanden was de overbevolking in de bak erger dan de leefbaarheid op onze hedendaagse aardbol.
    “Hoe krijg ik deze visjes uit mijn bak zonder schade aan te brengen aan de beplanting etc.?”
    Wel, de oude flessentruc van John dus, werkte prima John, dank je wel.
    Sjoerd “Aussie”. (IJmuiden).

    1. Goed om te horen dat de oude methodes gewoon nog werken! Simpel maar vaak wel effectief!

  2. NOu , deze val werkte dus slechts 1 seizoen. Daarna zijn de vissen slim geworden en werkt deze val absoluut niet meer!

  3. Andre Van Looy

    Als je visjes hebt die aan’t oppervlak moeten ademen – zoals bultruggen bijvoorbeeld ? – maak je toch dat je flesachterkant niet helemaal ondergedompeld is, niet ?

    1. Bultruggen zijn wel slimmer dan dat ze zich laten vangen met een fles. Het gebeurt gelukkig maar heel zelden dat ze zich daarmee vergissen 😉

  4. Fantastisch, bedankt!! Ik zat met een probleem van hordes jonge goudvisjes, die teveel werden in mijn vijver. Na enig ge-Google vond ik deze oplossing. Het werkte!! er achteraan jagen met een netje is niet goed voor de visjes en ook niet doeltreffend.

    1. Goed om te horen dat het vangen van de vissen heel makkelijk ging. Soms zijn de eenvoudige oplossingen heel doeltreffend!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!