Vissen fotograferen in een aquarium is iets dat tijd en geduld kost, vooral als de vissoort zijn tijd voornamelijk verborgen doorbrengt of erg snel zwemt. Een kleine maar goedkope truc kan het vervelende wachten een stuk makkelijker maken. Deze truc is eenvoudig, neem een klein en dun aquarium, het beperkt de vis in zijn bewegingen en stelt de fotograaf in staat om te experimenteren met achtergronden, verlichting en close-ups.
Er zijn een aantal manieren om dit type aquariums te maken. De eerste is het maken van een eenvoudig klein aquarium, ik gebruik hiervoor de volgende maten: 10 centimeter hoogte, 13 centimeter lengte en 3 centimeter breedte. De tweede is een klein aquarium als hiervoor maar dan met een soort van haak die je aan de rand van het aquarium kunt hangen zodat je gebruik kunt maken van de verlichting en de achtergrond van het aquarium zelf.
Een andere methode is een deel van het aquarium afsluiten, de vis wordt dan ingesloten op een klein gedeelte van het aquarium met het zelfde resultaat als hierboven.
De voordelen van het gebruik van dit aquariumtype zijn:
- Je beperkt de bewegingen van de vis, wat het werk van de fotograaf vergemakkelijkt
- Het is nu mogelijk om een neutrale en vlakke ondergrond te gebruiken, ideaal voor fotografie wat precisie vereist
Nadelen:
- De vis kan verkleuren door de stress van het vangen en zijn nieuwe omgeving
- Wanneer van de groep gescheiden vertonen niet alle vissen hetzelfde gedrag als normaal
Voorbeeld foto’s
Hieronder staan enkele foto’s van deze methode, daarbij gebruikte ik de volgende apparatuur:
- Een klein aquarium van 10 x 13 x 3 centimeter
- Een aquarium armatuur met twee PL lampen
- Een wit gebogen papier wat als oneindige achtergrond dient
- Een Canon Rebel XTi (400D) met 18-55mm lens
- Close up +4 filter
Hier is de bodem wit, de achterwand is gebogen zodat het op de foto oneindig ver weg lijkt. Door een gebrek aan vaardigheid bij het lijmen met een klein lek…
Een Hyphessobrycon amandae, hier kun je goed zien dat de zwarte vlek van de rugvin door de stress van het vangen is verdwenen, maar de foto geeft veel details en de vorm van de vis perfect weer.
Een close-up van een Iriatherina werneri, in het aquarium zou het erg moeilijk zijn om van zo dichtbij dit detail op de foto te krijgen…
De Iriatherina wilde niet meewerken tijdens de fotoshoot. In deze opstelling laat hij zijn imponerende gedrag naar andere mannen niet zien.
Deze Apistogramma cacatuoides was nogal verbaasd over zijn plotselinge gevangenschap, maar binnen een paar minuten begon hij zich al weer normaal te gedragen.
Een paar Hyphessobrycon elachys. De vissen zijn net uit het aquarium gevangen en staan nog niet helemaal klaar voor de foto. Ze verloren al snel hun kleur en waren erg onder de indruk van de procedure.
Bij dit koppel Poecilia wingei duurde het niet lang voordat ze hun normale gedrag en kleuren lieten zien.
Een andere mannelijke Poecilia wingei. Het close-up filter is een geweldige accessoire voor degenen die geen goede macro lens hebben zoals ik, het is helaas zeer gevoelig qua focussen en heeft een lage optische kwaliteit , zoals je kunt zien doordat het oog en de staart een beetje wazig zijn.
Deze foto toont goed hoe een verschil in verlichting het uiterlijk van een vis kan veranderen, in plaats van de verlichting van boven (de PL lampen) heb ik hier de ingebouwde flitser van de camera gebruikt, die accentueert de reflecterende kleuren van de vis. Het is overigens niet dezelfde man als in de foto hierboven.
Dat is het mensen, een methode waarbij ik gedwongen werd tot een beetje doe het zelven omdat de winkel weigerde een bakje te plakken omdat ze te klein zijn…. Maar de volgende kunnen we laten zien waarom zo’n klein bakje nodig is.
Het is een goedkope methode, voor deze investering kun je met geen enkele duurdere digitale compact camera of DSLR betere resultaten krijgen.
Auteur: Chantal Wagner-Kornin
Foto’s: Chantal Wagner-Kornin
Bron: Sekai Scaping (niet meer aanwezig) – CC – BY-NC-ND 2.5