Natianaal Park De Biesbosch

Vallisneria komt in Nederland in het wild voor

In Nederland zijn er maar weinig plekken waar aquariumplanten in het wild voorkomen. Een van de plekken waar dit het geval is, is in het nationaal park De Biesbosch.

Langs de Nieuwe Merwede wordt al zo’n 10 jaar lang de Vallisneria spiralis aangetroffen. Deze soort was historisch gezien ook uit deze omgeving bekend, maar jarenlang ontbraken de waarnemingen.

Populair recreatiegebied

De Hollandse Biesbosch is een populair recreatiegebied aan de rand van Nationaal Park De Biesbosch. Of je nu wilt wandelen over verharde en onverharde paden, op de fiets de Biesbosch wilt ontdekken of gaat zwemmen, kanoën of sup’en: voor iedereen valt hier wat te beleven zegt Ivo van der Beek. Als schrijver voor de sectie Zwemmen op het platform FITforBEACH is hij altijd op zoek naar mooie plekjes voor waterliefhebbers in binnen- en buitenland.

Snelgroeiende waterplant

De Vallisneria spiralis is een bekende en opvallende aquariumplant. Deze plant is een echte decoratieve aanwinst voor je aquarium en kan hemelsbreed het volledige aquarium doorgroeien met zijn lange stengels. Om zijn kracht en schoonheid te behouden, is het wel zaak om de Vallisneria regelmatig te snoeien.

Deze waterplant behoort tot de snelgroeiende aquariumplanten en ook in het wild kan de plant razendsnel uitbreiden. De bodem wortelende waterplanten lijkt het ook in troebele omstandigheden uit te houden. In het wild zal je hem echter niet snel vinden.

Alleen in de Biesbosch en in de omgeving van Maastricht zijn vondsten bekend. Waar de plant is aangetroffen, komt deze wel direct in grote aantallen voor. Het gaat om wel tienduizenden planten. Een gevaar van waterplanten is dat uitheemse exemplaren in het wild terechtkomen. Dit kan gebeuren wanneer aquariumwater met plant en al wordt weggegooid. In dat opzicht is de Vallisneria spiralis een wat minder graag geziene soort.

Weinig bekende vindplaatsen

Er zijn echter weinig meldingen bekend van dit soort wildgroei. Projecten die zich richten op invasieve exotische waterplanten, besteden dan ook geen aandacht aan de Vallisneria.

Van oorsprong komt de waterplant uit Noord-Afrika en Zuidwest-Europa. Hierdoor wordt het voorkomen van de plant wel in verband gebracht met de temperatuur. Rond 1960 werd de eerste melding gemaakt van Vallisneria spiralis aangetroffen in het wild. De plant werd gevonden ten noorden van Maastricht en in het kanaal van Maastricht naar Luik.

Bij die eerste vondst werd er rekening mee gehouden dat het om verwilderde exemplaren uit een aquarium kon gaan. Vervolgens kreeg de soort echter wel vaste grond onder de voeten. Er werden meerdere populaties gevonden, waaronder nabij Eijsden en in de Biesbosch.

Vaak ging het om grote aantallen die zeker een aantal jaren stand hielden. Wel valt te zien dat koud weer in het voorjaar en de zomer de groei van de waterplant zichtbaar afremt. De vondsten in de Biesbosch tonen aan dat de Vallisneria zich blijkbaar redelijk staande weet te houden in het wild. Ook na perioden met koude winters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!