Tips voor het aquariumhouden

()

Houdt 1 (liefst witte) emmer van tenminste 10 liter voor je aquarium en gebruik die nergens anders voor! Vragen bij de snackbar of bakker kan je vaak gratis aan een hele berg emmers in diverse maten helpen, met deksels! Maar dan moet je ze wel even zelf schoonmaken…. Deze emmers zijn perfect voor allerlei aquariumklusjes.

Houdt ook 1 schaar, 1 afwasborstel, 1 tandenborstel, 1 pannenspons (zo’n gekleurd ding met een groene schuurkant erop) en evt. andere borstels/krabbers/slangen etc. apart voor werken aan je aquarium. Gebruik NOOIT schoonmaakmiddelen, alleen water (en evt. schoonmaakazijn om kalk te verwijderen).

Ververs elke week 20% van het water. Meer hoeft niet (mag wel), maar wel elke week. Dus niet 1x in de 4 weken 80%, dat werkt niet. Houdt er een vaste dag voor aan dan vergeet je het niet.

Een bak van 30x30x60cm is bruto (3x3x6) 54 liter, netto ca. 40-45 liter. 20% Is dan 8-9 liter, oftewel 1 emmer per week.

Een bak van 30x40x60cm (3x4x6) 72 liter, dus netto ca. 58-62 liter. 20% Is dan 12-13 liter, oftewel ruim 1 emmer per week.

Wanneer je geen wortelende planten gebruikt, houdt je de bodem (fijn grind 2-3mm) niet dikker dan 6 tot 8mm. Op deze manier wordt de bodem nooit anaëroob (zuurstofloos) en komen er geen rottende plekken in. Gebruik je maar 1 of 2 wortelende planten, zet die dan in nieuwe terracotta potten, gevuld met bodemgrind. Vind je de potten niet mooi, dan kan je ze voor gebruik eerst insmeren met aquariumsiliconenkit en door droog bodemgrind rollen. Laten drogen, los grind aftikken en weggooien en evt. kale plekken nog een keer behandelen.

Gebruik nooit een “stofzuiger”. Die dingen halen alleen wat grof bodemvuil weg, maar het fijne vuil wordt keurig door de hele bak verdeeld en vormt zo een perfecte voedingsbodem voor algen. En het allerbelangrijkste: het vuile water blijft in de bak! Gebruik dus voor het water verversen een slang met hevelklok (zie verder) en zorg dat je het bodemsubstraat ermee opwervelt zodat het vuil uit de bodem wordt meegenomen. Dat doe je door water aan te zuigen, slangeinde boven de emmer te houden, en de onderkant van de vuilklok een eind IN de bodem te steken (dus niet er vlak boven houden). Trek de vuilklok omhoog, het bodemmateriaal wervelt nu in de vuilklok, het vuil stroomt met het water weg in de emmer en het bodemmateriaal valt weer terug op de bodem. Ga verder door met enige overlap de vuilklok ernaast weer in de bodem te drukken en werk zo de bodem af. Let wel op het vollopen van de emmer!!

Op deze manier combineer je het water verversen met het reinigen van de bodem. Je hoeft ook niet de hele bodem in 1 keer te doen, je gaat gewoon de volgende keer verder waar je ongeveer gebleven was (beetje overlappen). Uiteraard dien je ook stenen, stukken hout of andere decoraties van tijd tot tijd even op te lichten om de bodem daaronder schoon te houden!

– Maak regelmatig de filter en bijbehorende pomp (met name de impeller en impellerkamer) schoon. Een filter is geen magisch waterreinigingsapparaat, maar gewoon een soort veredelde prullenbak waarin het vuil zich verzameld, maar waar al het water nog steeds doorheen gaat. Hoe vaak je het filter moet reinigen is per bak en per visbezetting uiteraard verschillend, maar elke 4 tot 6 weken is een veilig interval.

Een zelfgemaakte hevelklok bestaat uit een stuk van ca. 2 meter (liefst helder en kleurloos) aquariumslang 12-16mm en een kleurloos helder PET-flesje van 0,3 liter.

Frisdrankflesjes te kust en te keur, maar ook afwasmiddelflesjes, shampooflesjes e.d. zijn goed bruikbaar. Het lijkt me duidelijk dat het te gebruiken flesje dusdanig is schoongemaakt dat het geen resten van de oorspronkelijke inhoud meer bevat.

Maak een gat in de dop waar de slang krap doorheen past. Met een heet gemaakt stukje koper waterleidingbuis en een tang moet dat zonder al te veel problemen kunnen, maar kijk uiteraard wel uit waar je mee bezig bent want brandblaren zijn gauw gemaakt! Laat tijdens dat doorsmelten de dop op de fles, dan heb je wat om vast te houden. Vervolgens snijd je de bodem met een heet gemaakt afbreekmes van het flesje.

Doe die smeltwerkzaamheden bij voorkeur buiten, of anders bij een geopend raam en/of onder een afzuigkap op volle sterkte, want de dampen die eraf komen zijn doorgaans adembenemend, en dan bedoel ik niet van schoonheid.

Om de slang door de dop te wurmen kan je het einde van de slang schuin afsnijden. Wanneer je dan een stukje door de dop hebt geduwd, kan je met een tang aan dat stukje trekken om de slang er verder door te frotten. Laat de slang 1 à 1,5cm door de dop steken en snijd de schuine kant er weer af.

Kost weinig, werkt perfect en je kunt ze in verschillende maten flesjes en slangen maken. Klein flesje/dun slangetje voor kweekbakjes, groter flesje met dikkere slang voor gewoon werk, 2 liter fles met dikke slang als opschieter voor het echte werk.

Kleine/korte kolf met dikke slang = veel zuigkracht, grote/lange kolf met dunne slang = weinig zuigkracht. Beetje experimenteren om erachter te komen wat handig is voor welke toepassing.

Tot slot: wanneer je je aquarium al een tijdje in gebruik hebt en je hebt de bodem nog nooit gereinigd, schrik dan vooral niet van de hoeveelheid bende die eruit komt (en de geur die het afgeeft!). Als je dat eenmaal gezien hebt snap je ook gelijk hoe al die troep na verloop van tijd tot enorme problemen kan gaan leiden…

Ziehier een voorbeeldje. Rode doppen zijn niet verplicht, overigens. De donkere verkleuring in de linkse slang is veroorzaakt door schimmels. Het is daarom aan te raden na het hevelen even de boel met schoon heet water door te spoelen.

hevelklok
hevelklok

Overigens, om het verse leidingwater (iets koeler dan het water in je bak) weer toe te voegen: gebruik een klein emmertje (de 2,5 liter sausemmers van de snackbar zijn hiervoor onovertroffen  ) en giet het water door de gespreide vingers van je ene hand in de bak terwijl je met je andere hand rustig de emmer leegkiept. Doordat het maar een klein emmertje is, heb je goede controle en zie je niet ineens de hele inrichting + vissen door je bak wolken en op een gezellig kluitje in de hoek belanden.

Vind je dat lastig, plaats dan een vergiet boven je bak (vraagt doorgaans wat knutselwerk) en leeg de emmer daarin.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!