Grote groep discusvis jongen

Thuiskweken met Discussen

()

Thuiskweken met Discussen….Vroeg of laat krijgt iedere discusliefhebber wel eens de kriebels om met zijn vissen te kweken. Het is dan ook een boeiend schouwspel om de broedzorg van discussen gade te slaan. Eerste vereiste is uiteraard een goed koppel.

Partner keuze

Voordat je kan beginnen met kweken van discusvissen, zal je zeker alles moeten leren en lezen wat je kunt vinden over de gewoontes van deze exotische en charmante wezens. De discus kiest graag zelf zijn partner, waardoor het duur kan zijn voor een kweker om een koppel te krijgen, er zullen meerdere vissen bij elkaar gezet moeten worden, of er moet een kostbaar en bewezen kweekkoppel worden aangeschaft. Houd het water warm genoeg, op stabiele waardes en zorg voor goede voeding en het kweken van discusvissen zal een ware vreugde zijn

Geslachtsonderscheid

Het geslachtsonderscheid is bij discussen nauwelijks vast te stellen. Enkel bij het afzetten kan men het vrouwtje duidelijker van het mannetje onderscheiden: het vrouwtje heeft een stompe legbuis, bij het mannetje is de legpapil spitser. Gezien het moeilijke geslachtsonderscheid en het feit dat niet elk mannetje met elk willekeurig vrouwtje wil paren of omgekeerd, is het dus het beste een aantal volwassen dieren (vanaf vijftien à achttien maanden) bij elkaar te zetten en te observeren.

Het afzetten

Hebben twee vissen een oogje op elkaar, dan gaan ze zich wat afzonderen en agressiever opstellen tegenover hun medebewoners. Ze zwemmen steeds naar elkaar toe met golvende, trillende bewegingen. Hun vinnen vertonen dan vaak een zwarte zoom.

In een verder stadium beginnen ze een voorwerp te poetsen (afzetkegel, blad van een plant, aquariumruiten…) en blijven hier heel stil voor hangen, terwijl er regelmatig een siddering door hun lichaam loopt. Dan begint een soort ‘proefafzetting’: het vrouwtje (bij wie de legbuis al zichtbaar is) gaat van onder naar boven over het gepoetste voorwerp, doch er komt nog niets. Dit duurt soms een hele dag of langer.

De enthousiaste eigenaar zal nu natuurlijk geneigd zijn het koppel te vangen en apart te zetten, toch het is raadzaam het eerst eens te laten afzetten om te zien of het wel een echt koppel is. Pas wanneer het koppel na wat oefenpogingen larfjes heeft, kan je daar zeker van zijn.

Na het proef afzetten gaan de vissen over tot het echte werk. Het vrouwtje zet haar eitjes af in snoervormig, meestal van onder naar boven, op de door haar gekozen plek. Na elk rijtje maakt ze even plaats voor het mannetje, zodat deze de eitjes kan bevruchten. Na het afzetten bewaken en bewaaieren beide ouders het legsel.

De larven

Na 3 dagen komen de jongen uit. De larven blijven nog aan het afzetvoorwerp kleven en voeden zich met hun dooierzak. Larfjes die naar beneden vallen, worden door de ouders opgeraapt en teruggespuwd tussen hun broertjes en zusjes.

Discus larfjes
Discus larfjes

Weer 3 dagen later beginnen de larfjes vrij te zwemmen. Het is nu zeer belangrijk dat ze de weg naar hun ouders vinden, die intussen een soort huidslijm (secreet) hebben aangemaakt.

Discus larfjes zwemmen vrij na 3 dagen
Discus larfjes zwemmen vrij na 3 dagen

Dit is de eerste dagen het enige voedsel voor de jonge visjes. Deze ‘grazen’ nu constant in het gebied van kop, rug en rugvin van hun ouders. Beide ouders wisselen elkaar af bij het voeden van hun kroost.
Na 7 dagen moeten je beginnen bijvoeren met Artemia-naupliën.

Discuslarfjes groeien
Discuslarfjes groeien

Na 3 à 4 weken worden de jongen van hun ouders gescheiden. Ze eten nu bijna alles wat ze in hun bekje krijgen: Cyclops, kleine watervlooien, fijngemalen hoenderhart alsook alle muggenlarf soorten. Voeder de jonge visjes meermaals per dag( 8 tot 10x) met gevarieerd voedsel: een groeiachterstand in deze periode wordt slechts zeer moeizaam ingehaald. Ideale maten voor een kweekbak zijn 50 x 50 x 50 cm.

Grote groep discusvis jongen
Grote groep discusvis jongen

Water en voedsel zijn de twee belangrijkste uitgangspunten voor een succesvolle discus kweek!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!