Ondertussen zijn er al heel wat bekend gemaakt! De ene is al wat makkelijker te houden/ kweken als de ander, wat niet wegneemt dat ze allen even gevoelig zijn als ze mooi zijn. Het is zeker geen makkie en absoluut geen beginnersgarnaal.
De studie rond deze garnalen is nog steeds vollop bezig, elke dag worden er nog ontdekkingen gedaan. Een jaar geleden werden ze als eerst geïmporteerd. In 2008 werden ze voor het eerst geïmporteerd en sinds september 2009 hebben de meesten eindelijk een wetenschappelijke naam.
De meesten van deze prachtige garnalen zijn afkomstig van het Matano meer, Posomeer, Towutimeer, sommigen van het Malili meer.
Foto’s van het prachtige leefgebied:
Bron: www.mimbon.de
Waterwaarden:
Matanomeer: pH 8,6 gH 7 KH 5 NH4 0 NH3 0 NO2 0 NO3 0 PO4 1,0 FE 0 CU 0 |
Towutimeer: pH 8.3 gH 6 KH 5 – 6 NH4 0 NH3 0 NO2 0 NO3 0 PO4 2.0 FE 0 CU 0 |
Algemene waterwaarden voor in het aquarium
(Hier zijn de meningen verdeeld, ik hou diegene aan van de personen met de beste resultaten en met tenminste één kweekervaring. het zijn ook die waterwaarden die ik zal toepassen.)
Ph: 7.5-8
Kh: 6
Gh: rond de tien is prima.
no3: zo laag mogelijk (liefst 0)
no2: uiteraard 0
PO4: zo laag mogelijk
Grootte: zo’n 2,2-2,5cm
Aquariuminrichting
Een donkere bodem, erg weinig licht (sommigen hangen zelfs een buis onder het licht zodat dit indirect op het wateroppervlak komt + nemen een heleboel drijfplanten!!je hoeft niet pers)é je lichturen te minderen hoor). ook stenen zijn erg belangrijk, daar deze hun schuilplaatsen zijn, lavasteen of Seiryu steen zijn hier uitstekend voor.hout is ook een optie . vaak wordt er verteld dat het nodig is om sulawesi slakken te houden bij de garnalen, of dit een verkoperstruckje is of het effectief waarheid zou zijn, weet ik niet.
over de aquariumgrootte zijn de meesten het eens: 60 cm bakje! omdat het stabieler is dan een nano. qua liters ben je natuurlijk genoeg met een kleintje. aangezien het een kleine garnaal is. sommigen hebben het ook al prima in nanootjes gehouden. maar het wordt niet aangeraden.
Verversgedrag
Voor deze garnaaltjes is regelmaat erg belangrijk. je ververst best elke week 10 tot 15%.
Gedrag:
Een prachtige garnaal, waaraan je (ik zeg het op voorhand) niet al te veel zult aan hebben qua gedrag. ze zijn erg schuw, laten zich dus maar bitter weinig zien en zijn niet actief.
komt er natuurlijk nog eens bij dat ze extreem stressgevoelig zijn en daardoor erg moeilijk door hun vervelling komen en dus uiteindelijk sterven als je hun eisen niet tot op de milimeter na leeft!
Je mag ze samenhouden normaal gezien, ze kruisen normaal gezien niet.
maar men raad wel aan garnaaltjes uit hetzelfde meer samen te huizen.
ook opteer ik voor geen bijvissen, al doen anderen het dan weer wel. (zo’n nog ongekende diersoort, die zo moeilijk te houden is plaats je naar mening toch echt beter alleen.)
velen die Sulawesi’s houden haken af, door de moeilijkheidsgraad en de beperkte activiteit van dit diertje.
De eerste generatie die je in je bakje hebt zal hel erg schuw zijn. Maar bij de nakweek merk je dat dat al wat minder is.
Eetgedrag
Er wordt gedacht dat de sulawesi’s een ander diëet nodig hebben dan de “normale” garnalen. Daar ze in nature in een voedingsarm watergebied leven en ze veel kleiner zijn.
Vooral de harlekijn schijnt erg kieskeurig te zijn met zijn avondeten, en komt ook in zijn natuurlijke habitat alleen voor op 1 bepaalde plek waar ook de sponsen zijn gesignaleerd.
Hij schijnt van de spons zelf niet te eten, maar wel de organisme die de spons vangt.
verder wordt er ook gezegd dat schelpen een goede voedingsbron zouden zijn. (al lijkt het me geen goed idee, schelpjes van de zee te gaan halen en ze in je aquarium te plaatsen. eerder een zoetwatermossel of dergelijke. )
Verder worden ze heel erg vaak op de sponsfilter gevonden. of op hout dat al erg lang in de bak staat . dus hoogstwaarschijnlijk vinden ze daar ook het één en het andere.
Welk eten wordt goed ontvangen naar ervaring vna sulawesihouders?
-mosura stripjes
-spirulina vlokkken
-spirulina tabs voor babygarnaaltjes van Serra.
-algtabletjes voor meervallen. (in hele kleine stukjes doen natuurlijk!)
-shrimp wafer van Ocean Nutrition
Verder hou je in je achterhoofd dat Sulawesi’s véél minder eten dan de gewone garnalen! dus 3x per week is meer dan voldoende. Hetgeen ze niet opkrijgen, haal je er best uit zodat het niet slecht wordt.
Moeilijkheidsgraden in het houden van Sulawesi’s:
De ene sulawesi is al makkelijker te houden dan de anderen. ik begin met de gemakkelijkere soorten op te noemen, daarna de gemiddelde en dan de moeilijkere tot bijna onhoudbare:
De gemakkelijkste garnaal om te houden is de Kardinaal garnaal, ook wel Caridina sp. Sulawesi genoemd. hiervan hebben er ook al velen nakweek van gehad.
Ook de mini blue bee’s zijn iets makkelijker: (ook al veel nakweek geteld):
Foto: www.planetinverts.com
De Caridina loehae (nakweek van geweest):
Foto: www.planetinverts.com
Ook de Orchids soorten zijn vrij gemakkelijk te houden (Red orchid en White Orchid).
White orchid (Caridina sp.)
Blue leg poso (Caridina caerulea)
De Caridina spinata (Yellow Cheek of red goldflake) hoort bij de gemiddelde, de meesten hebben een uitval van minimum 50%! En ik ken niemand die hier al nakweek van gehad heeft (ikzelf heb eitjes gehad maar geen jongen).
De moeilijkst te houden garnalen zijn de volgende :
Caridina Tigri (Towuti Zebra garnaal) , Caridina Spongicola (Harlekijngarnaal) , Caridina woltereckae , Caridina Striata (Red line bee) , Caridina Holthuisi (Six banded blue bee)
Caridina tigri (één van de moeilijkere garnalen en in de meeste gevallen verloren geld):
Six Banded Blue Bee (erg moeilijk te houden, nog geen nakweek van gevonden):
De Harlekijn garnaal (caridina Spongicola) en Caridina Woltereckae (neefje van de Harlekijngernaal) sterven bijna allen na een korte periode in het aquarium, moeilijk te houden dus! Deze 2 soorten garnalen zijn erg nauw verwant, maar er zit een verschil in de vindplaats. Spongicola zou enkel gevonden worden bij de sponzen, terwijl Woltereckae wel op andere plaatsen zou gevonden worden en dus niet noodzakelijk sponzen zou nodig hebben om te overleven in tegenstelling tot de Spongicola. Echter zijn er geen duidelijke zichtbare kenmerken die het verschil aanduiden tussen deze 2 soorten, al zijn er geruchten dat enkel de woltereckae op de markt te vinden zou zijn. Toch raad ik geen van beiden aan en zou ik persoonlijk wachten tot er meer kweekverslagen opduiken en er meer over deze soort geweten is.
Caridina spongicola (of woltereckae?) Foto: www.planetinverts.com
Met de volgende soort nl. de Caridia Striata, heb ik geen goede ervaring.
Het is m’n favoriete sulawesi garnaal. maar na 2 maal te proberen geef ik het voorlopig op.
De eerste maal dat ik het probeerde was in Juli 2009, jammer genoeg had geen enkel diertje de reis overleefd.
In oktober 2009 heb ik het nog eens geprobeerd.
Deze maal hielden ze het een week uit voor ze stierven, maar ik wist direct dat het fout ging gaan.
Hoe dan?
Een tip die ik kan geven bij het houden van sulawesi garnalen is : kijk steeds naar de voorpootjes, zijn die steeds druk in de weer, dan is alles prima in orde. Doen ze dit niet, dan sterven ze binnen de kortste keren en is er dus iets goed fout.
** Natuurlijk zijn er nog sulawesi garnalen, maar ik weet niet van alle soorten welke moeilijkheidsgraad er aan vast hangt, je kan de foto’s wel op de Aristocratama site bekijken van deze andere schoonheden. Let op er zijn meerdere pagina’s (shrimp 1,2, 3) …ook op Planet Inverts kan je er velen zien. maar als ik ze hier allen ga beschrijven wordt dit een erg lang artikel !
(Je kan ervan uitgaan dat ik de meeste makkelijkste soorten hier al heb beschreven, dus alle anderen die je tegenkomt op het net zullen hoogstwaarschijnlijk over een hogerere moeilijkheidsgraad beschikken)
Geslachtskenmerken:
Hetzelfde zoals andere garnalen (iets minder duidelijk wel)
“Het is niet altijd makkelijk om het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje te herkennen.
Als de garnalen wat groter zijn dan valt op dat de vrouwtjes wat groter en dikker zijn als de mannetjes, voral aan de buik en het koppantser. De mannetjes zijn wat slanker en de vrouwtjes wat ronder. Hoe ouder de diertjes worden, des te beter zijn de verschillen te zien. Bij de vrouwtjes is vaak een eivlek net achter de kop te zien of ze dragen eitjes bij hun buikpoten. Het plaatje verduidelijkt de verschillen en helpt bij het onderscheiden van de geslachten. ”
Het verschil tussen man en vrouw(vb. van een Red Crystal); Bron: www.crystalred.nl
Kweek:
Deze knapperds kweken in zoetwater, wat een geluk!!
Ze houden hun eitjes 20 dagen vast ongeveer en krijgen zo’n 10-15 kleintjes. Waarvan de baby’s zo’n kleine 2 mm groot zijn, echt minuscule diertjes.
De felle kleuren zouden een vorm zijn van herkenning, aangezien vele soorten in hetzelfde meer zitten zouden ze e.v.t kunnen kruisen, door de kleuren herkennen de garnalen hun eigen soortgenoten en is er naar het schijnt geen sprake meer van kruisingen in de meeste gevallen.
Opmerkingen:
Bij aankoop van planten, deze erg goed uitspoelen!! Het is al vaker gebeurd dat door pesticiden o.a middelen de diertjes sterven.
Ook worden er af en toe parasieten mee verhuisd dmv planten waaraan deze garnaaltjes ook extreem gevoelig zijn. zie hier: forum.dwerggarnalen.nl (website niet meer beschikbaar).
Dit diertje is extreem gevoelig en kan dus omschreven worden als een garnaal met een handleiding! Hou je dan ook strikt aan de handleiding voor er onnodige slachtoffers vallen.
Bij aankoop, reken erop dat je ongeveer 50% uitval minimum zal hebben. (dit geldt niet voor de Kardinalen, white orchis , red orchis, mini blue bee’s, blue berry bee’s en Caridina Caerulea). Het is geen beginnersgarnaal, heb je nog helemaal geen ervaring met garnalen. begin er dan a.u.b niet aan. Deze handleiding hoort bij de meeste Sulawesi soorten. Nu is er één uitzondering nl. de volgende :
Foto: www.planetinverts.com
Dit is de fameuze Celebs beauty ofwel de Harlekijn garnaal. De harlekijn wordt maar op 1 plaats in de wereld gevonden, en ook op 1 plaats in Indonesië. Op deze ene plaats wordt ook als enige de sponsen gevonden die in zoetwater leven. Of de harlekijnen nu echt afhankelijk zijn van de sponsen, of dat het toeval is dat ze in de buurt van de sponsen leven weet nog eigenlijk niemand, maar feit blijft wel dat de garnaal een aanpassing “probleem” heeft, anders zou deze wel wijder gespreid voorkomen zou ik zo zeggen.
Ook bestaan er mogelijk 2 soorten harlekijn garnalen, namelijk Caridina Woltereckae(naam van wetenschapper die in 1930 de garnalen in het Malili meren systeem heeft onderzocht), en de Caridina spongicola. Ook hier wordt weer tegenstrijdig over gepraat, want de ene site zegt weer dat woltereckae de nieuwe wetenschappelijke naam van de harlekijn is, en de andere zegt dat het een andere soort is die veel op de spingicola lijkt. Als je de site moet geloven die schrijft dat het om 2 aparte soorten gaat, dan zegt die dat de spongicola niet afhankelijk is van de spons, maar de woltereckae wel.
“bron: www.dwerggarnalen.nl (website niet meer beschikbaar)”
De spons waarover ze het hierboven hebben is de “Freshwater Spons” deze wordt enkel in het Mallillimeer gevonden en zou een verband hebben met het feit dat de Harlekijngarnaal bijna onmogelijk is om te houden. tot nu toe is er voor zover alle garnalenforums weten maar 1 iemand in geslaagd om de Harlekijnen te houden en te kweken zonder spons. (een zekere Jeroen uit blokker in Nederland, hoe hij het voor elkaar heeft gekregen heb ik niet teruggevonden; de persoon in kwestie is te vinden op http://garnalenenzo.com (niet meer beschikbaar)
Jammer genoeg is de spons zelf ook heel erg prijzig en sterft ze ongeveer na 2 weken volledig af.
meer info over de freshwater spons: zie hier
Laat de harlekijn voorlopig dus gewoon voor wat hij is, is mijn advies. het is de moeilijkste, tot bijna onmogelijk te houden sulawesi. hou je dus nog even in tot er van deze wat meer te vinden is. er zijn genoeg andere en even mooie sulawesi’s die het veel beter doen in het aquarium + waarvan je evt ook nakweek kan krijgen.
Verder is Nakweek natuurlijk gemakkelijker te houden dan Wildvang (90% van de soorten die je vind in de winkel zijn nu nog steeds wildvang). Als je de kans hebt om nakweek aan te kopen, go for it! ze zijn ook vaak veel goedkoper!
*** Een belangrijk punt!!!
Sulawesi garnalen worden in Sulawesi sneller gevangen en verhandeld dan dat het onderzoek vordert. Onthou dat deze dieren zich enkel in een klein beperkt gebied leven. Doordat het momenteel nog zo moeilijk is om ze te kweken, blijft men wildvang verhandelen, waardoor hun biotoop nu al bijna op springen staat..
Als je nakweek kan kopen,koop deze dan ook. Ze zijn gemakkelijker te houden en je werkt niet mee aan het vernietigen van hun biotoop, want dit gaat nu al de verkeerde richting uit, ook al is het nog steeds legaal, denk er even over na.
– hou je sulawesi slakken samen met sulawesi garnalen? hou dan je Kh in de gaten, die gaat naar beneden omdat slakken dit nodig hebben om hun schelp te veranderen (kleine wondjes genezen, groeien… ) als de kh te laag wordt kom je in de problemen!!
** Elke interressante wijziging die ik vind ivbm sulawesi garnalen zal ik hier aanpassen!!
Mijn Eigen ervaring : ik ben heel tevredenover de Kardinaaltjes. Ik had ze een week in het aquarium en zag al eitjes bij 1 vrouwtje. Na een goeie 20 dagen zagen we de eerste jongen. Het waren er direct een tiental. Dus ik ben hier heel tevreden mee. Echter zijn de jongen echt heel erg klein. Veel kleiner dan andere garnalenjongen! De garnalen zijn wel extreem schuw, je ziet ze niet vaak als je voor genoeg schuilplaatsen zorgt, de nakweek is veel minder schuw en komt geregeld een kijkje nemen. Dus dat zit wel goed.
Met de andere sorten moet ik nog even afwachte, de Spinata, Tigri’s, Red line bee’s en Red orchids die ik zelf heb zitten. Lateh hun zelden zien. Ik wacht geduldig op nakweek. Maar krijg tot nu toe de garnalen nooit tot enkel s’nachts toevallig eens te zien.
Ik begrijp heel goed waarom velen deze hobby opgeven. Het zijn “saaie” garnalen, in het opzicht dat ze heel schuw zijn. Ze bewegen niet meer dan 2cm naar links,rechts, voor of naar achteren.
Maar ze zijn wonderschoon, en volgens mij betert dit gedrag bij de nakweek. Uiteindelijk zijn de garnalen die nu in de winkel aangeboden worden voor 90% wildvang.
Bronnen: http://forum.dwerggarnalen.nl , http://www.mimbon.de , www.planetinverts.com ,http://www.crystalred.nl , http://www.planetinverts.com , http://www.guitarfish.org , http://www.aquariaveldhuis.nl , http://www.vissenpraatjes.nl , http://www.mosura.nl , www.garnalenenkreeftenforum.nl , http://forum.kreeftengarnalen.nl , www.garnalenenkreeftenforum.nl, eigen ervaring
Auteur: Kim de Graeve