Inleiding
Mijn vriendin en ik zijn bezig met een nieuwe bak voor onze hommelgarnalen en de afrikaanse waaierhandgarnaal (worden er meerdere zodra de bak klaar is). Daarnaast komen er waarschijnlijk hillstreams in en wel deze:
De bedoeling is om een bak te realiseren met een forse stroming en veel stenen. Ik ga nu even in op de bak zelf en de techniek, daarna plaats ik wat foto’s van de opbouw van de bak.
Het aquarium
De aquarium is een Vitakraft aquarium met een inhoud van 84 liter (80cm breed). De foto is niet van mezelf, maar deze bak is het dus
De bijgeleverde lichtkap van de bak is tot mijn eigen verbazing eentje van MP aquaria (Eheim). Ik vermoed dat de bijgeleverde verwarming en pomp (deze laatste ga ik overigens niet gebruiken) ook van Eheim zijn. Het meubel betreft een Juwel multistand.
De techniek
Vitakraft/Eheim 75 watt verwarming
JBL CristalProfi 120 buitenfilter: 600 liter p/uur
Tunze Turbelle Nanostream 6025 zeewaterstromingspomp: 2500 liter p/uur
Alle techniek zal soveel mogelijk in de achterwand van lavasteen verwerkt worden. Hiervoor hebben we stenen uitgeboord. Het is de bedoeling dat de stromingspomp en de uitstroom van de buitenfilter in de linkerkant van de bak geplaatst worden en dat de stroming (schuin) naar de oppervlakte gericht wordt, zodat het wateroppervlakte flink in beweging zal zijn.
De lavastenen achterwand
De achterwand gaat bestaan uit echte lavastenen. We hebben deze stenen met een handzaag gezaagd (en zo nodig bijgeveild) zodat ze aan 1 kant volkomen vlak zijn. Deze stenen lijmen we met aquariumkit op een mal van plexiglas die precies op maat gesneden is voor de bak. De mal van plexiglas (inclusief de lavastenen) wordt daarna in de bak gelijmd.
De rechter zijruit van het aquarium zal ook met lavastenen bekleed worden. Een van de stenen zal uitgehold worden zodat de Tunze stromingspomp erin past. Rechts achterin wordt ook een steen uitgehold. Hier komt de verwarming in samen met de invoer van de filter.
Nu volgen enkele foto’s van de achterwand in aanbouw:
Ons trouwe stukje gereedschap: de handzaag om de lavastenen te zagen:
Een voorbeeld hoe de lavastenen eruit zien als ze gezaagd zijn. Om het zo natuurlijk mogelijk aan te laten doen, variëren we de dikte van de stenen:
De inrichting
Omdat het een snelstromende rivierenbak moet gaan worden, zal de inrichting voornamelijk bestaan uit afgeronde stenen. Op de bodem komt een dun laagje zand wat van links naar rechts afloopt. Daarover komende afgeplatte en afgeronde stenen te liggen. Veel planten komen er niet in. Rechts waarschijnlijk wat vallisneria en misschien komt er links wat wortelhout met anubiassen er op. Verder wat plukjes javamos zo her en der.
Van het weekend zijn we lekker weggeweest naar Valkenburg aan de Geul (limburg). Het riviertje de Geul heeft me veel inspiratie gegeven. Ook heb ik flink wat kilo’s stenen meegenomen uit het riviertje (heb me letterlijk een breuk getild :P).
Wat foto’s van de stenen. Hier ligt een deel van de stenen nog te weken om het ergste vuil eraf te spoelen:
Om bacterien en enge beestjes te doden hebben we ze gekookt. Jum, stenensoep :P
Hier ligt een aantal stenen af te koelen:
Wat nieuwe foto’s van de achterwand in opbouw. Het werk vordert momenteel wat trager dan gepland: mijn broer en ik werken er samen aan en dan alleen in het weekend omdat we allebei ook werken. Maar ik kan ook niet elka weekend, maar mijn broer vind het zelf ook zo leuk dat hij er dan soms alleen aan werkt en hij is echt een vakman! (heeft natuurlijk niet voor niets “ir” van ingenieur voor zijn naam staan.
Wat stenen op zijn plaats gelegd om te kijken waar welke steen het beste tot zijn recht komt en om te zorgen dat de achterwand natuurgetrouw lijkt. Dit is trouwens het aanzicht vanaf de onderkant. De steen helemaal rechts gaat uitgehold worden aan de bovenkant zodat daar de verwarming in past en de invoer van de filter. Daarnaast zullen er gaten ingeboord worden zodat de buitenfilter het water kan aanvoeren. Wat detail foto’s staan verderop:
De achterwand schuin van boven bekeken. Als je goed kijkt zie je links al de holte in de steen waar de verwarming en de invoer voor de buitenfilter precies inpassen.
De achterwand recht van boven. Je ziet nu duidelijk de holte voor de techniek:
Wat ingezoomd op het compartiment voor de techniek:
Enkele van de aanvoergaten (uitgeboord) in de steen van het compartiment zodat de invoerkorf van de buitenfilter het water kan aanvoeren. Nou ja, heel goed is het niet te zien, maar ze zitten dus in het midden. Je kan er 2 zien, maar het zijn er meerdere :)
Enkele detailopnames van dichtbij hoe de structuur van de wand eruit ziet:
De Eheim uitvoer voor de buitenfilter die ook in de wand verwerkt gaat worden:
We zijn momenteel bezig om een steen uit te boren/veilen zodat daar de Tunze stromingspomp in past, maar nog wel zo we er makkelijk bij kunnen om hem schoon te maken e.d. Ook willen we dat we de stroming in principe nog alle kanten op kunnen richten. Erg lastig karweitje en mijn broer is er mee bezig en het ziet er erg veelbelovend uit!
Hier wat foto’s van de lavasteen achterwand die mijn broertje alleen gemaakt heeft voor de Juwel Rio 180 van mijn vader voor een impressie hoe het er uit gaat zien:
De achterwand is behoorlijk zwaar. We gaan hem in 2 delen in de bak lijmen en leggen het aquarium op zijn kant bij het drogen van de lijm.
We gebruiken geen professioneel gereedschap. Eigenlijk gewoon DHZ goedkoop materiaal. Handigheid in dit soort dingen is natuurlijk altijd mooi meegenomen, maar ik denk dat het belangrijkste toch wel veel geduld is Als iemand trouwens een betere manier weet om die stenen op maat te zagen dan met een handzaagje, dan horen we het graag. Het is nl. behoorlijk zwaar werk want de kern van veel lavastenen is echt heel erg hard!
Ik denk dat deze achterwand zeker net zo mooi en misschien nog wel mooier gaat worden dan die van op de foto’s. Dit omdat je van je fouten leert e.d. De stromingspomp kan voldoende water aanzuigen omdat er een kleine cirkel om de pomp vrij blijft. Ook steekt de pomp met de voorste aanvoersleuven uit de steen. De pomp steekt dus iets uit. Voor de zekerheid hebben we de pomp op deze manier nog getest in bad en dat werkte perfect.
Momenteel zit de achterwand in het aquarium gelijmd. Dat heb ik gisteren gedaan. Was nog een heel gedoe omdat de achterwand in 2 delen gemaakt is door ons en er een glazen strip in de bak zit voor een dekruit en die strip zat aardig in de weg! Uiteindelijk heb ik hem er maar uitgesneden met een aardappelschilmesje (kon geen stanleymes vinden). :P Vanavond haal ik de lijmklemmen los en doe ik het zand er in. Mijn vriendin gaat zich morgen creatief bezig houden door de stenen uit de Geul te stapelen zodat het een echte rivierbedding lijkt.
Verder hebben we besloten de uitvoer van de filter niet rechtstreeks de bak in te laten stromen, maar deze komt nu uit in een klein compartiment waar ook de bedradiding van de stromingsfilter loopt. Dit compartiment staat dus rechtstreeks in contact met de stromingsfilter. Zo wordt het gefilterde water meteen aangezogen door de stromingsfilter en zo door het aquarium verspreid. Daarnaast gaan we de bak misschien toch niet helemaal vullen, maar voor 2/3 en gaan we het “landgedeelte” beplanten met javamos, anubias, varentjes en misschien wat rotsplantjes. Dit is echter nog niet definitief, we besluiten of we het zo gaan doen als de bak gevuld is. Gaat dit idee door, dan komen er waarschijnlijk geen vissen meer in de bak vanwege de beperkte ruimte en blijft de bak dus puur voor onze garnalen.
Nu wat foto’s. Heb er helaas niet zoveel meer het maken van de achterwand omdat mijn broer de laatste tijd er ook veel alleen aan gewerkt heeft en die heeft geen foto’s gemaakt. Hier zie je duidelijk het gat in de steen waar precies de stromingspomp is past. Het lijkt wel een beetje op een krater van een vulkaan :P
Hier een detailopname van de “krater”. Je ziet duidelijk de gaten die gebruikt worden ovor het aanvoeren van het water. Verder is de steen iets groter in diameter dan de stromingspomp om de aanvoer van voldoende water te verzekeren:
Helaas verder geen foto’s meer van de opbouw van de wand, maar wel een overzichtsplaatje buiten het aquarium (tadaaaaaaaaaaaaaa):
Zelf zijn we ook wel een beetje verrast door het resultaat! Het is nog veel mooier geworden dan we dachten. Ik heb zojuist de lijmklemmen eraf gehaald en zand in de bak gedaan. Mijn vriendin zal morgen de rivierbedding maken.Alvast weer wat foto’s:De bak met de achterwand, maar nog zonder zand (excuses voor de reflecties e.d.):
De achterwand vanaf een ander gezichtspunt. Rechts zie je duidelijk de uitsparing voor de stromingsfilter:
De achterwand recht van voren:
De bak wat schuin van voren. Deze keer met zandbodem, laagje water en de stromingsfilter bevestigd:
De wand gezien vanaf de rechter zijkant:
De wand nogmaals van voren:
Morgen de rivierbedding, wat plantjes en als we tijd hebben de garnalen overzetten. We pompen dan het water van het oude garnalenquarium in het nieuwe en daarna zetten we de buitenfilter over dus ik verwacht geen problemen met Nitriet e.d. Als dat allemaal achter de rug is, zal ik z.s.m. nieuwe foto’s plaatsen :)
Van de week de bak compleet ingericht, bleek de bak lek te zijn Dit terwijl hij eerder compleet gevuld is geweest en er geen sprake was van een lek. De bak dus weer leeggehaald. Was behoorlijk frustrerend. Ik heb nu wel een vermoeden waar het lek zit en we gaan dat dichtkitten en meteen de bodemplaat beter verlijmen (was echt heel slecht gedaan, leek wel een maandagochtend exemplaar).
Toen we er achter kwamen dat de bak lek was, heeft mijn vriendin vlug nog een foto gemaakt hoe het eruit zag:
Copyright foto’s
Alexander
Martin Thoene – Loaches.com
Goedeavond, erg mooi geworden zeg en moi idee voor achterwand mooie bruin rode kleur maarwaarom garnalen worden die niet weg geblazen de bak uit?