Ik heb slakken in al mijn aquaria. Bewust. Ze vormen een belangrijke schakel in de afbraak van organische materie en als zodanig helpen ze het aquariummilieu zo goed mogelijk te houden. Maar alles met mate natuurlijk. Allereerst dien je ervoor te zorgen dat je geen plantenetende soorten in je bak hebt. En ten tweede dienen de aantallen niet zodanig te worden dat je meer slakken dan vissen in de bak hebt. In dat geval wordt het slakken vangen geblazen.
Maar mensen die roepen “Help help! Ik heb een slakkenexplosie” hebben het 9 van de 10 keer aan zichzelf te wijten, omdat ze stomweg veel teveel voer geven. Hadden de slakken zich niet explosief vermeerderd dan waren alle vissen allang de pijp uit gegaan door een nitrietpiek vanwege het rottende voer. Jammer genoeg zoekt men de fout zelden bij zichzelf en gaat dan doorgaans over tot chemische oorlogvoering terwijl dat helemaal nergens voor nodig is. Bovendien is het middel doorgaans erger dan de kwaal.
Hoe gaat het meestal:
- Klant in winkel: “Ik heb een slakkenexplosie in mijn aquarium”
- Winkelier: “Dan heeft u dit product nodig. Dat is dan 20 euro”.
Slakken bestrijden met chemicaliën is inderdaad een (dure) mogelijkheid. Winkeliers raden het aan omdat op dat soort artikelen (net zoals op water”verbeteraars”; ook compleet overbodig in dit land) een flinke winstmarge is te maken. Op visjes wordt niet veel verdiend, maar voer, kitsch (kikkers met paraplu, gezonken boten en dat soort onzin), allerhande chemo-spul en alle toebehoren, dáár zit een mooie winkelmarge op. Dus als jij in een dierenwinkel komt met de opmerking: “Ik heb probleem X met mijn aquarium” dan zal de winkelier vaak antwoorden: “Aha, daar hebben wij product Y voor.”
Die mensen zitten er om geld te verdienen, niet om vliegen te vangen en daarom zullen ze je zelden of nooit een tip geven waarmee je het probleem gratis op kunt lossen. (De goede niet te na gesproken. Ze zijn er, maar het zijn er niet veel.)
Probleem met die chemische oorlogvoering is dat het middel vaak niet alleen de slakken dood maakt, maar alle ongewervelden in de bak, dus ook de eventueel aanwezige kreeftjes, garnaaltjes, mossels en nerieten verhuizen gelijk naar de eeuwige visgronden.
Bovendien steekt het met de dosering van dat spul meestal nogal nauw, en aangezien de doorsnee gezelschapsbakbezitter de inhoud van het aquarium overschat en veel mensen uitgaan van “meer is beter”, wordt er (veel) teveel van het spul in het aquarium gedaan.
Resultaat is dan vaak dat eerst alle ongewervelden (dus inderdaad ook de slakken) dood gaan. Die dode slakken moeten dan wel uit de bak gehaald worden en dat gebeurt nou net niet. Die rottende slakkenlijken gecombineerd met de te hoge dosis bestrijdingsmiddel maakt dat een paar dagen later de vissen er ook één voor één mee ophouden en wanneer de aquariumbezitter nog steeds niet door heeft dat het hoog tijd is om een flinke waterverversing uit te voeren, dan leggen vaak de planten ook nog het loodje.
Is alle dode materie eenmaal uit de bak geschept dan staat de klant weer in de winkel: “Alles in de bak is doodgegaan. Ik heb geen planten en geen vissen meer over”.
Winkelier: “Dat komt mooi uit, we hebben net allemaal nieuw materiaal binnen gekregen. Loopt u even mee?”
En zo houdt de handel zichzelf in stand.
Slakken vangen zonder chemicaliën
Maar slakken vangen gaat heel goed zonder chemicaliën, zonder zware financiële offers en zonder het hele onderwaterleven in de waagschaal te stellen.
Met een ding wat ik ook gebruik als vliegen- en wespenval in de zomer op het terras; een afgeknipte en binnenstebuiten gekeerde PET-fles. Je kunt voor het aquarium het makkelijkst een van de kleine wegwerp flesjes gebruiken, liefst een kleurloze. Voor een wespenval zijn de anderhalve liter uitvoeringen meer geschikt. Snij de hals af op het gedeelte waar de bovenkant van de fles recht wordt, haal de dop eraf en steek het afgesneden gedeelte omgekeerd in de fles. Dan krijg je zoiets:
Als je deze contraptie op tafel zet, gevuld met een bodempje bier met wat limonade erdoor dan heb je een onweerstaanbare vliegen- en wespenval. Wanneer je een paar gaatjes in de bovenrand maakt zodat je er een touwtje doorheen kunt halen dan kan je het ding ook ophangen.
Voor gebruik in het aquarium doe je er een voertablet in (of een stukje rauwe aardappel, of een stukje komkommer), legt het ding nadat het licht is uitgegaan (of vlak daarvoor) plat op de bodem (dus juist niet rechtop zetten) en de volgende morgen voordat het licht aangaat haal je het er weer uit. Omdat de meeste vissen alleen overdag (dus met licht aan) eten, zal je hoofdzakelijk slakken gevangen hebben. En een eventueel gevangen visje of garnaaltje is makkelijk genoeg bevrijd.
Om de boel zonder luchtbellen te vullen (waardoor het geheel zou gaan drijven): doe 1 of 2 voertabletten in de onderste helft, vul dat deel rustig met water en plaats rechtop op de bodem. Druk nu de bovenste helft op zijn plaats en leg het geheel plat neer.
Kant en Klaar slakkenvallen
Mocht je jezelf niet in staat achten tot wat simpel knutselwerk, of voor het geval je vindt dat de lokale dierenwinkel toch gesteund dient te worden waar mogelijk; er zijn ook kant-en-klare slakkenvallen te koop voor gebruik in het aquarium:
Zo is er van JBL de “limcollect” in dubbele uitvoering
Onder het geperforeerde “dopje” in het midden komt een voertablet
De enkele uitvoering is geloof ik “merkloos”, dus niet van JBL
en Sera heeft de “snailcollect”.
En er zullen er nog wel meer zijn. Welke variant je ook kiest: je zult het een paar nachten achter elkaar moeten herhalen en misschien na een week nog eens (vanwege de dan uitgekomen slakkeneitjes), maar uiteindelijk kan je het aquarium (zo goed als) slakkenvrij krijgen. En een paar slakken zullen geen probleem zijn. Zolang je maar niet teveel gaat voeren tenminste.
Geen zin in het doorlezen? Bekijk dan hieronder de video van Sunshine Valley:
hallo,
Zoals eerder al genoemd een paar slakken zijn niet erg, omdat ze de bodem los woelen. de kleinste druk ik stuk tegen de ruit, de vissen eten die dan lekker op.
Voer nooit meer dan de vissen in 10 minuten op kunnen, dan hebben de slakken geen voedsel.
Verder heb ik een aantal appelslakken, die eten de andere slakkeneitjes en houden de boel mooi schoon.
Ik heb nog nooit chemische middelen tegen slakken gebruikt, mijn aquariums draaien prima.
vriendelijke groet,
Chris
Doodtrappen van slakken klinkt misschien cru maar dan zijn ze wel in 1 klap dood. Laten uitdrogen in de vuilnisbak duurt vele malen langer en uitzetten in het wild is nog veel erger. Ik snap dat niet iedereen dit leuk vindt maar laten leven is zeker voor exotische slakken geen optie. De schade die ze in het wild toe kunnen brengen is gigantisch.
Ik giet altijd in 1x kokend water over de losse gevangen slakjes heen om ze “humaan” te doden.
Ik zie mezelf de gevangen slakken nog niet doodtrappen eerlijk gezegd. Ik vind het verhaal op deze site over de Maleisische trompet slakken daarom nogal cru errlijk gezegd. Zelf hou ik het maar bij de zebra renslak. Die legt enkel eitjes welke in zoetwater niet uitkomen.
Ook de appelslak is een goed alternatief. Die eieren haal je gewoon op tijd weg.
Groetjes Gerda