Levend voer is het beste wat je je vissen geven kunt. Punt. Of is daar toch meer over te zeggen? Ik vind van wel, want allereerst is er ook levend voer van ronduit discutabele kwaliteit, en er dient altijd voor een compleet dieet gezorgd te worden, dus dag na dag dezelfde soort levend voer (zelfs al is de kwaliteit uitstekend) is niet goed genoeg. Er dient afwisselend èn volledig gevoerd te worden. Daarom adviseren wij om naast levend voer ook een basispakket droogvoer te geven.
Aangezien levend voer over het algemeen vooral voor het kweken van vissen van groot belang is, en viskwekers doorgaans wel tot de gevorderde vishouders gerekend mogen worden die wel weten hoe en wanneer wat te voeren, richt ik me hier vooral tot de enorm grote groep van mensen die gewoon vissen houden omdat ze dat leuk vinden en die zonder al teveel gedoe toch hun huisdieren van een goede en complete voeding willen voorzien.
Bijna altijd wanneer mensen vis bij me komen kopen wordt me gevraagd wat voor voer men aan die vissen dient te geven, en eigenlijk wil men dan dat ik zeg: “Die soort”. Maar op die manier werkt het niet. Allereerst is de benodigde samenstelling van het voer afhankelijk van de gehouden vissen en in het geval van een aquarium zoals dat veruit het meest gehouden wordt, de zogenaamde gezelschapsbak, dient men met de verschillende voedingseisen van de verschillende vissen rekening te houden. Bovendien is alle dagen hetzelfde niet bevorderlijk voor de gezondheid van de vissen. Als het waar is dat “je bent wat je eet”dan gaat dat natuurlijk ook op voor onze vissen en geloof me, het verschil tussen twee groepen van dezelfde soort vissen, gehouden onder identieke omstandigheden, maar gedurende een week of vier gevoerd met verschillend voer (de ene groep elke dag hetzelfde goedkope vlok- of granulaatvoer en de andere groep elke dag afwisselend met verschillende soorten kwaliteitsvoer) is absoluut opvallend. Dat is geen loze praat, want ik heb dat soort proefjes herhaaldelijk uitgevoerd. Als je zoveel geld aan voer per jaar uitgeeft, wil je wel eens weten of het niet voor minder kan. En aangezien vissen hun vitaliteit vooral tonen door hun uiterlijk kan je simpelweg zien dat beter voer leidt tot gezondere, mooiere (beter gekleurde), actievere vissen.
Ik raad een mix aan van verschillende soorten droogvoer zoals granulaatvoer, kleeftabletten en vlokvoer. Met tabletten lok je de vissen naar de voorruit, dus dan heb je mooi de gelegenheid om ze allemaal weer eens te bestuderen. Tabletten zijn uiteraard ook het meest compact, daarna het granulaat en als laatste de vlokken, dus je moet in het begin wel goed opletten voor de dosering van het ene in verhouding tot het andere, maar dat went gauw genoeg.
Verder raad ik aan om voor de duurdere voersoorten te gaan. Als eerste omdat die de meeste vitaminen en aminozuren bevatten. Met name gestabiliseerde vitaminen maken het voer duur. Die vitaminen zijn als ze gestabiliseerd zijn minimaal een jaar houdbaar wanneer goed bewaard (koel en donker), in goedkoop voer worden meestal geen vitaminen toegevoegd en als dat wel het geval is zijn ze niet of niet goed gestabiliseerd, waardoor ze binnen een paar maanden afbreken en verloren gaan.
De tweede reden is dat het voor een particulier met maar 1 of 2 bakken op het totaalbedrag gewoon te weinig uitmaakt om voor de goedkopere soorten te kiezen, want aangezien je maar kleine hoeveelheden inkoopt (met het oog op de versheid en houdbaarheid) scheelt het per soort maar een klein bedrag.
De derde en meest belangrijke reden (en de reden waarom ik met al mijn bakken ook alleen de dure voersoorten heb) is dat de betere kwaliteit voer direct terug te vinden is in de verschijningsvorm en conditie van de vissen, wat natuurlijk ook heel logisch is.
Dan wat betreft een assortimentje, de volgende combinatie kan ik aanraden:
Gedroogd voer
Dit zijn doorgaans gevriesdroogde insecten en wormachtigen.
- Rode Muggenlarven. Als extraatje bij tijd en wijle. Je kunt ook voor diepvries kiezen, maar dit is wel zo makkelijk.
- Watervlooien. Ze bevatten in tegenstelling tot de muggenlarven maar weinig voeding (levend, gedroogd of diepgevroren) maar de vissen eten ze graag.
Granulaat
Voerkorrels, in diverse maten leverbaar. Niet te verwarren met sticks en pellets! Traagzinkende soorten zijn het meest universeel, omdat dan zowel de van het wateroppervlak etende vissen, als de middenzonebewoners, als van de bodem etende vissen dan hun deel krijgen.
-
Tropisch granulaat ( korrelgrootte naar gelang de maat vissen).
- Kweekgranulaat (idem) met Astaxanthine. Astaxanthine is geen hormoon, maar een carotenoïde en sterke antioxidant, die in vissen de aanmaak van het lichaamseigen kleurstoffen bevordert en heeft diverse gezondheidsbevorderende effecten. Het komt onder meer voor in microalgen, gist, vissoorten als zalm en forel en schaaldieren zoals krill, garnaal, kreeft en krab en het is duur. Het zit dan ook alleen maar in de beste soorten voer.
Kleeftabletten
Dat zijn voertabletten die (de naam zegt het al) tegen de ruit van het aquarium worden geplakt waar de vissen ze dan vanaf eten. Een goede manier om alle bewoners naar de voorruit te lokken en ze allemaal weer eens te zien!
- Kleeftabletten met spirulina (een blauwalgsoort die rijk is aan vitaminen en waaraan diverse gezondheidsbevorderende en ontstekingsremmende eigenschappen worden toegeschreven). Hoe hoger het percentage spirulina, hoe duurder het voer. Deze soort is met name voor de echte groenvoereters.
- Kleeftabletten premium, zeg maar de universele “omnivoren-tablet”
- Kleeftabletten kleur
Wafels
Samengeperste, droge tabletten die direct zinken omdat ze vooral bedoeld zijn voor bodembewoners.
- Algenwafels, wanneer je echte algeneters zoals Otocinclus, Ancistrus en Hypostomus in je bak hebt zwemmen.
Vlokvoer
-
Krill vlokken, met een hoog gehalte aan krill; de garnaalachtigen waar baleinwalvissen het zo goed op doen.
- Vegetarische vlokken, als extraatje tijdens het geven van een andere voersoort, en voor de echte groeneters zoals alle levendbarende tandkarpers, zoals Guppen, Platies, Zwaarddragers, Mollies enzovoorts.
- Tropische vlokken, de bekende universele mix van verschillende vloksoorten.
Koop zoals gezegd kleine hoeveelheden, zodat een verpakking van een bepaalde soort binnen een half jaar tot een jaar leeg is, dan blijf je met vers voer werken.
Op deze manier kan je, als je steeds 2 soorten voer combineert, 4 dagen achter elkaar een andere combinatie voeren, maar uiteraard kan je gewoon willekeurige voersoorten combineren. Op die manier worden je vissen afwisselend en kwalitatief hoogwaardig gevoerd.