HVP Aqua LED gemonteerd

Review: HVP Aqua LED verlichting

In dit artikel zullen wij de LED verlichting van HVP Aqua testen. Voor deze test gaan wij de volgende artikelen gebruiken:

2 x witte lamp
2 x RGB lamp
Power adapter
Controller

Kosten:

lamp wit: 2 x € 53.95 = € 107.92
lamp rgb 2 x € 26.95 = € 53.90
power adapter: € 24.25
controller: € 89.95

Totaal: € 276.02 (exclusief verzendkosten)

Waarom dit pakket?

We hebben 2 keer een korte RGB balk gevraagd in plaats van 1 lange. Reden hiervoor is dat het testaquarium een dwarsbalk in het midden heeft. De twee witte balken worden aan pvc buis gemonteerd op de plek waar nu de T5 lampen hangen. De 16 mm PVC buis is exact even dik als de T5 lampen van juwel. Hierdoor kunnen de lampen aan de buis gemonteerd worden en worden ze opgehangen in de huidige T5 aansluitpunten. de RGB lampen worden aan de onderkant van de lichtkap gemonteerd.

Het pakket

Vrijdag werd het pakket bezorgd. Na inspectie van andere geïnteresseerden kon het installeren beginnen. Alles was keurig verpakt etc.

HVP Aqua pakketpost
HVP Aqua pakketpost

De installatie

Er was al een klein schetsje gemaakt met het idee hoe de lampen geïnstalleerd gingen worden. Zie onderstaand voorbeeld. Aangezicht is vanuit het aquarium (dus je kijkt tegen de verlichting aan zeg maar).

Installatie schema HVP Aqua LED
Installatie schema HVP Aqua LED

Het plan was dus als volgt:

1 – Er wordt 16 mm pvc buis gebruikt om de witte lampen van 116 cm aan te bevestigen. De lampen van Juwel zijn namelijk (zoals eerder gemeld) ook 16 mm breed. Dus stap 1 was 2 pvc buizen van 104 mm zagen. In de buizen zijn op 2 punten kleine gaatjes voorgeboord waar de klemmen gemonteerd kunnen worden. In deze klemmen klik je de lampen later vast.

16mm PVC buis
16mm PVC buis

Zodra de klemmen vastgeschroefd zijn kan je de lampen monteren.

PVC buis met Aquarium doppen
PVC buis met Aquarium doppen

Eigenlijk is het best simpel om het zo te doen als je een Aquarium hebt met reeds bestaande T5 aansluitpunten. Andere optie is om de punten van de T5 verlichting te verwijderen en de lampen aan de kap zelf te monteren. In dit geval is daar niet voor gekozen omdat dan alles verlijmd moet worden en moeilijker kan worden hergebruikt.

Nu de 2 lange witte ledbalken gereed zijn om te monteren kunnen ook de RGB balken gemonteerd worden. Dit kan redelijk makkelijk door de klemmetjes in de bestaande kap te boren. Bij het vastschroeven is wat kit beruikt om de kap waterdicht te houden. Uiteindelijk ziet het er dan zo uit:

HVP Aqua LED gemonteerd
HVP Aqua LED gemonteerd

In het aquarium ziet het er zo uit:

HVP Aqua LED boven aquarium
HVP Aqua LED boven aquarium

HVP Aqua LED boven Aquarium

HVP Aqua LED boven AquariumHVP Aqua LED boven Aquarium

HVP Aqua LED boven Aquarium

Controller instellen

Nadat alles in het aquarium hangt is het tijd voor de volgende stap: de verlichting instellen. De verlichting is makkelijk aan te sluiten door de kabeltjes te strippen en op het kanaal aan te sluiten. Elk kanaal krijg een kleur:

V+ = stroomtoevoer
Kanaal 1 = Rood
Kanaal 2 = Groen
Kanaal 3 = Blauw
Kanaal 4 = Wit
Kanaal 5 = Wit

Op kanaal 1, 2 en 3 zitten de RGB lampen aangesloten, op kanaal 4 zit 1 witte lamp en op kanaal 5 zit ook 1 witte lamp.

HVP Aqua LED Controller
HVP Aqua LED Controller

Het is dus mogelijk om meerdere lampen op 1 kanaal aansluiten. In theorie zou ook alles op 1 kanaal aangesloten kunnen worden. De manier waarop het nu is gedaan geeft de meeste flexibiliteit op 1 controller.

Bij de controller zit een programma (PLED) waarmee elke kanaal ingesteld kan worden. Op de site van HVP Aqua kunnen een paar programma’s gedownload worden maar die zijn naar onze mening erg summier. Het programma wat is gebruikt in deze test is verderop in de review te downloaden en is ook voor HVP Aqua beschikbaar gesteld.

De configuratie werkt heel basic. Per stap geeft je een tijdspad op met daarin voor elk kanaal een percentage hoe hard de lamp brand (van 0 – 100%). In die stap gaat de lamp geleidelijk naar dat percentage toe (Fade optie).

10% in een half uur gaat dus 2 keer zo snel dan 10% in een uur. Er is ook de mogelijkheid om in te stellen dat bij start van de stap hij in 1 keer naar het ingestelde percentage gaat (Jump optie). Hier is gekozen om een indeling per half uur te maken.

LED controller instellingen
LED controller instellingen

 

Het geconfigureerde programma ziet er als volgt uit:

LED Controller programma
LED Controller programma

En is hier te downloaden voor de liefhebber

En ziet er zo uit in het aquarium:

De eerste indruk

De eerste indruk is zeer positief te noemen. Alles was snel geleverd! De eerste controller die we kregen had een klein probleem waardoor deze niet goed functioneerde. Echter was dit zeer snel opgelost door HVP Aqua. Wat ons betreft zijn er twee minpuntjes. De installatiehandleiding is summier en kan uitgebreider. Ook is de foto waarop je de draden van de controller ziet niet correct waardoor we de witte lampen in eerste instantie niet goed hadden aangesloten. Daarnaast kunnen de programma’s die worden aangeboden om te downloaden ook uitgebreider. Levering en service van HVP Aqua is goed en betrouwbaar. Vragen worden snel beantwoord en men is zeer behulpzaam. Dit maakt het voor ons tot nu toe een zeer goede ervaring en een absolute aanrader!

Ervaringan na 1 week op vissen en planten

Wat zien we nu na een weekje draaien?? Vooral veel eye candy en minder alg! Het licht wat de verlichting geeft is prachtig en helder. Vele malen helderder dan met TL licht. Dus alleen al voor het uiterlijk van het aquarium is het zeker de moeite waard! Ook zijn de effecten van de zonsopgang en zonsondergang enorm de moeite waard. Dit geeft echt een extra dimensie aan je aquarium waar het gewoon genieten is om hiernaar te kijken.

Van de vissen lijken vooral de Puntius Denisoniien de pethia padamya het erg te waarderen en dat was toch tegen de verwachtingen in. Verwacht was dat de pseudeutropius brachypopterus er meer profijt bij zou hebben maar deze blijft ook in de schemering toch meer schuilen. Wellicht dat de overgang nog wat op ze moet inwerken. In het nachtlicht komen ze wel mooi tot hun recht in de bak en zwemmen ze actief rond. Gezien de korte tijd dat de verlichting nu draait is dat toch even afwachten.

De planten komen mooi tot hun recht! Het licht dringt goed in de diepte door wat de bodemplanten kunnen waarderen. Door het wegnemen van UV straling (dit geeft de led verlichting immers niet af) nemen de algen ook enorm af! Waar er eerder veel meer algengroei in de bak was, is dit nu een stuk minder geworden. Ook hier geldt dat afwachten nog wel noodzakelijk is om conclusies te trekken. Maar de eerste bevindingen zijn erg positief!

Twee weken verder, blije vissen en planten

Na twee weken begin ik te merken dat de vissen het nieuwe licht erg prettig vinden! De voorspellingen dat vooral de pseudeutropius brachypopterus er voordeel bij hebben is ook uitgekomen. Waar deze vissen eerder veel verstopt waren en vooral schrikachtig bij plotselinge veranderingen (zoals licht wat aan en uit gaat) Zwemmen ze nu veel meer zelfverzekerd rond. Maar ook de andere vissen blijken het erg prettig te vinden. Vooral de rustige zonsopgang lijkt als prettig te worden ervaren.

Om de test nog wat beter te maken hebben we de testopstelling flink gesnoeid en herplant. We kunnen zo kijken hoe de planten groeien in het nieuwe licht. Ook zijn er nog een paar exemplaren Alternanthera reineckii bijgeplaatst om ook het effect op rode planten in de gaten te kunnen houden.

Aftersales

Update, na 3 maanden bleek er een productiefout in de lampen te zitten waardoor er kans is dat er ledjes stuk gaan. Maar wat het goede was van HVP Aqua is dat ze niet wachten totdat er wat mis gaat en ik ga piepen. Ik kreeg een mail van ze dat er eventueel wat mis kon zijn en ze hebben gewoon nieuwe lampen uit voorzorg opgestuurd. Als dat geen goede service is!!!

Ik heb de nieuwe lampen er niet ingezet omdat deze het gewoon nog doen en het defect niet schadelijk is voor de installatie. Zodra er ledjes daadwerkelijk stuk gaan, vervang ik de desbetreffende balk.

Update: Inmiddels hebben we ook de nieuwe serie LED verlichting kunnen testen, meer daar over kun je lezen in deze review van de HVP Aqua Goldline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!