HVP Aqua - Goldline - Aquarium LED verlichting

Review HVP Aqua Goldline Aquarium LED verlichting

Omdat de huidige verlichting van mijn aquarium het heeft begeven, ben ik op zoek gegaan naar een vervangende set LED verlichting. Na websites van een aantal leveranciers te hebben bekeken, is mijn keuze gevallen op de HVP Aqua Goldline.

In deze review beschrijf ik wat mijn ervaringen zijn met deze aquarium LED verlichting.

Waarom de keuze voor de HVP Aqua Goldline?

Mijn aquarium is vrij groot. Hij is 180 centimeter lang, effectief 85 centimeter diep en heeft een waterhoogte van 70 centimeter. Het aquarium is momenteel ingericht als Tanganyika biotoop zonder planten, maar op termijn sluit ik niet uit dat er hier en daar wat planten in komen. De verlichting moet daarom voldoende licht kunnen leveren om ook wat planten te kunnen houden.

Het aquarium is afgesloten door een lichtkap, daarom is de ruimte waarin de LED verlichting zich bevindt behoorlijk nat. Bij het optillen van een deksel stroomt water vanaf het deksel weer terug het aquarium in. Een van de eisen is dan ook dat de LED verlichting waterdicht moet zijn. Omdat mijn lampen niet in een houder zitten bestaat altijd het gevaar dat ze in aanraking komen met het water. De lampen moeten dan ook waterdicht zijn conform IP68. Dit betekent dat ze (kortstondig) zelfs onder water moeten kunnen blijven branden. (IP68 is een open norm, de fabrikant geeft aan hoe diep en hoe lang de apparatuur onder water moet blijven functioneren. Het is niet bedoeld voor langdurig gebruik onder water).

De keuze is gevallen op de HVP Aqua Goldline omdat deze balken de witte LEDs combineert met de RGB LEDs. Met slechts twee balken kan ik het hele aquarium verlichten, kleuren bijstellen en daarnaast de zonsopgang en zonsondergang simuleren. Doordat alles in slechts 2 balken is gecombineerd hou ik nog wat ruimte over voor de dagelijkse werkzaamheden in het aquarium.

Specificaties van de HVP Aqua Goldline

 • 2 x HVP Aqua Goldline 1450 millimeter – 50 Watt – 24 Volt
 • Maximaal 5100 lumen per balk
 • Kabel: 1 X 2 meter power jack 1 x 2 meter RGB. Deze kunnen met een (bijgeleverde) adapter kabel worden bevestigd aan de power adapter
 • Kleur: 4.000K en 7.000K wit en RGB (instelbaar met de controller)
 • Type Led: Epistar 5050 SMD LED
 • Lumen: 102 lumen per Watt
 • Waterdichtheid: IP68
 • Temperatuur: De lamp wordt warm, net als alle andere LED lampen. De Goldline is aan de achterkant voorzien van koelribben om deze warmte af te voeren. De warmte is bij voldoende ruimte om te “ademen” niet van invloed op de levensduur.
 • Bevestiging: De lampen zijn te bevestigen in de huidige TL houders (T5 en T8).
 • 150 Watt Power Adapter
 • TC420 5 kanaals programeerbare LED controller.

Uitpakken

De LEDbalken met hun toebehoren zijn netjes verpakt afgeleverd.

Pakket
Pakket

In deze dozen zit weer netjes een nieuwe doos per LED balk zodat een en ander goed beschermd aankomt.

HVP Aqua - Goldline Verpakking
HVP Aqua – Goldline Verpakking
HVP Aqua Goldline - Koelribben
HVP Aqua Goldline – Koelribben

Het eerste wat opvalt bij het uitpakken van de HVP Aqua Goldline LED verlichting is de afwerking. De LED balken stralen klasse uit. De balken zijn aan de bovenkant voorzien van stevige zwarte metalen koelribben. De uiteinden hebben een goudkleurige eindkap met het logo van HVP Aqua.

Zoals je kunt zien hebben de eindkappen een uitstulping, hiermee kun je ze eenvoudig bevestigen in een bestaande T5 of T8 TL balk. Dit maakt het eenvoudig om ze in een bestaande TL balk vast te maken.

Als we de LED balk omdraaien dan worden de ledjes zichtbaar. Nu kunnen we ook zien waarom de HVP Aqua Goldline LEDbalk zoveel Lumen geeft. De balk bestaat namelijk uit maar liefst 3 rijen met LEDs. De LEDs zijn verdeeld in warm wit (4000K), koel wit (7000K) en RGB LEDs die de kleur geven aan het licht.

HVP Aqua Goldline - LEDs
HVP Aqua Goldline – LEDs

TC420 Aquarium LED controller

De LED verlichting kan worden aangesloten op de TC420 LED controller. Met deze controller kun je de zonsopgang en zonsondergang simuleren. De controller heeft 5 kanalen die afzonderlijk geprogrammeerd kunnen worden.

TC420 Aquarium LED Controller
TC420 Aquarium LED Controller

De TC420 aquarium LED controller wordt geleverd met een aantal voorgeprogrammeerde sets. Zo kun je de controller direct gebruiken en afstemmen op jouw aquarium. De voorgeprogrammeerde sets zijn:

 • Afrika
 • Amazone
 • Aqua Plant
 • Azië
 • Brazilië
 • Cichliden
 • Discus
 • Thailand
 • Tropen
 • 100% waarbij alle LEDs voluit branden

Mijn aquarium is ingericht als Tanganyika biotoop daarom heb ik in eerste instantie gekozen voor de Afrika instellingen, zodat de verlichting direct in gebruik is genomen. Het aanpassen van het schema kan altijd nog.

Aansluiten bedrading op TC420

Aansluitschema TC420 op HVP Aqua Goldline - Aquarium LED Verlichting
Aansluitschema TC420 op HVP Aqua Goldline – Aquarium LED Verlichting

Bij de lampen levert HVP Aqua netjes een schema waarmee je de draden op de juiste manier kunt aansluiten. Elke draad heeft een eigen kleur. In het schema is duidelijk aangegeven welke kleur moet worden verbonden met welke aansluiting.

De meegeleverde bedrading heeft aan de ene kant de losse draden en aan de andere kant de connector die wordt aangesloten op het snoer die naar de LED balk loopt.

De draden zijn aan de uiteinden al gestript. Dit maakt het installeren iets makkelijker. Met een kruiskop schroevendraaier kunnen de schroeven worden losgedraaid waardoor ruimte ontstaat in het klemmetje eronder. Het draadje steek je in de klem waarna de schroef weer vastgedraaid kan worden.

Bij het gebruik van meerdere LED balken moeten een aantal draden worden verbonden aan één Output. In mijn geval komen er dan 4 draden uit op de V+ van de Output. Met een klein beetje geduld en wat gepriegel heb ik de draden redelijk snel vast gekregen. Omdat de controller en adapter nog niet aangesloten hoeven te worden op de LED balken heb ik dit klusje rustig op tafel bij voldoende licht uitgevoerd.

TC420 LED controller bedrading
TC420 LED controller bedrading

Software voor de TC420 -> PLED

Let op: De software voor de TC420 is alleen geschikt voor Windows! De software draait niet op de Mac, ook niet in Wine! Wil je gebruik maken van de mogelijkheid om de standaard schema’s aan te passen dan heb je dus wel de beschikking nodig over een Windows computer met USB poort.

De software en de standaard schema’s zijn meegeleverd met de set. Ook op de site kun je PLED downloaden. Daar zijn ook de standaard programma’s te vinden.

Meer over de software voor de TC420 volgt in een later artikel.

Transformator – LED driver

De voeding van de hele set wordt geregeld door een 150 Watt LED Power transformator. Deze zware kwaliteitsvoeding voorziet de LED balken van een stabiele 24 Volt spanning. Deze voeding is zwaar uitgevoerd, voorzien van koelribben en spatwaterdicht (IP67). De behuizing van de voeding is voorzien van gaten waarmee ik hem eenvoudig aan de achterkant van mijn aquariumkast heb kunnen vastschroeven.

Gedrag van de vissen

Tanganyika Aquarium met HVP Aqua Goldline LED verlichting
Tanganyika Aquarium met HVP Aqua Goldline LED verlichting

Wat ik niet had verwacht is dat het gedrag van de vissen daadwerkelijk wordt beïnvloed door het gebruik van de gekleurde balken met dimmer. In de ochtend wordt gestart met wat vriendelijk ochtendlicht, waarna de helderheid langzaam oploopt naar de middag toe. In de avond zakt de helderheid van de verlichting en loopt de kleur van subtiel avondrood naar een blauwig nachtlicht.

HVP Aqua Goldline - RGB reflectie in het water
HVP Aqua Goldline – RGB reflectie in het water

De vissen reageren hier dus duidelijk anders op dan het systeem wat ik hiervoor had. Daar ging het licht ’s ochtends aan en ’s avonds weer uit. De hele dag door vertoonden ze zo’n beetje hetzelfde gedrag. Nu met de LED verlichting met dimmer zie je ’s ochtends ander gedrag dan ’s avonds of overdag. In de ochtend komen de rotsbewonende vissen zoals de Neolamprologus tretocephalus tevoorschijn en trekken zich bij het fellere licht weer terug. In de avond komen ze weer tevoorschijn. Tegen de schemering zie je de Synodontis polli tevoorschijn komen die over de bodem scharrelen op zoek naar wat eetbaars.

Conclusie

Ik kan de HVP Aqua Goldline aquarium ledbalken van harte aanbevelen. De bouwkwaliteit is zeer goed te noemen. De uitstraling is geweldig. In combinatie met de TC420 controller kun je de LED verlichting perfect aansturen. Het licht oogt zeer natuurlijk en is aan te passen aan jouw wensen en zelfs aan het soort biotoop wat je in je aquarium houdt. De vissen zullen het prettige licht zeker waarderen en verschillend gedrag laten zien.

19 comments

 1. Ik heb een Juwel Lido 120. Welke balken kan ik het best hier in zetten? S ik de goldline neem, geeft deze dan wel genoeg licht af als ik deze in de achterste tl balk zet? Verlicht dit alles wel genoeg?

  1. Wat hoeveelheid licht betreft zal het waarschijnlijk wel genoeg zijn. Persoonlijk vindt ik licht wat iets meer van voren komt mooier omdat dan de kleuren van de vissen beter uitkomen. Dan zou je de ledbalk wat moeten draaien zodat je naar beneden schijnt en wat meer naar achteren voor de planten (disclaimer: ik heb natuurlijk niet zelf ervaring met deze combinatie).

 2. Peter Hofman

  Ik heb een HVP Goldline en een daglicht Retroline gekocht. Wie kan mij aan een schema helpen hoe ik beide lampen kan aansturen op de bijgeleverde controller.

 3. Hallo heb een vraag heb de hvp 5leds controller wil bab opstarten van 130x50x50 zitten3leds aangesloten hoeveel hoe eel licht sterkte AG hij i de het begin hebben? en wat mag je max opvoeren

  1. De 5 kanaals LED controller van HVP Aqua is de TC420. Als je daar op zoekt krijg je veel meer informatie.

   Volgens de website van HVP mag je dit maximaal aansluiten op de controller: “Op deze controller mag je met de 12V lampen niet meer dan 48W aan verlichting per kanaal aansluiten. Bij de 24V lampen geldt hiervoor maximaal 96W per kanaal.”

   Een LED balk hoef je volgens mij in principe niet in te draaien en kun je direct belasten. Om de levensduur te verlengen wordt vaak aangeraden om hem niet op 100% te laten branden. Bij hogere temperaturen wordt de levensduur van LEDs korter. Maar ja, het moet natuurlijk niet zo zijn dat je dan een extra lamp nodig hebt.

 4. heb een bak 160x45x50 hoog heb een hvp cold line plug en play plante groeien goed heb matig beplanting maar vind de achter aan toch wel donker boven in hoe los ik dat op gr rob

  1. TL balken geven rondom licht af, dus 360 graden rondom. Led verlichting wordt gericht, de lens heeft meestal een lichtverspreiding van 60 graden. Dus 30 graden beide kanten op. Dat het dan achterin wat donker kan zijn wil ik wel geloven. Ik denk dat dat alleen op te lossen valt met een tweede lichtbalk.

   1. en dan de zelfde led dus 2 hvp gold linne

    1. Bij TL maakte het niet zo heel veel uit…het licht werd toch rondom verspreid waardoor de verschillende kleuren licht toch wel redelijk mengden. Bij LED zijn de lichtstralen gefocust. Met een lens worden ze onder een hoek van 60 graden gebundeld. Als je voor en achter andere kleuren gebruikt dan zal dat in een deel waar geen overlap is, zichtbaar zijn. Dus ja, ik zou gaan voor twee dezelfde LEDs.

 5. Even een vraagje..
  Voor een klein garnalen aquarium van 60 (hoog) x 50 cm x 50 cm moet toch 1 hvp goldline balk wel voldoende zijn? Of heb ik er dan ook 2 van nodig?
  Alvast bedankt.

  Mvg, Denise S

  1. Naar mijn idee zou 1 balk inderdaad wel voldoende moeten zijn. Tenzij je heel veel planten gaat houden natuurlijk.

 6. Beste John,
  Met veel interesse jouw beide reviews over ledverlichting van HVP gelezen. Sinds vorig jaar mei in het bezit van een Juwel Rio 125 led. Daarbij gelijk de Juwel Helilalux met day/night controller gekocht. Veel problemen mee gehad en na 3x een vervangende via Juwel te hebben gekregen mijn geld teruggekregen. Ben nu op zoek naar vervanging van de 2x 14W standaard Ledverlichting. Daarbij JMB en HVP gevonden en ook jouw beide reviews gelezen. Op internet dit tussenstuk gevonden ter vervanging van de originele Juwel https://zoomonster.com/epages/Shop_Econlux.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/Shop_Econlux/Products/00011579. Van HVP denk ik aan de Goldline 742 met controller of 2xSMD 76cm wit en 1x SMD RGB 76cm met controller. Ben benieuwd wat tot nu toe jouw erveraringen met beide mogelijkheden zijn. Woon in Zwaag en ben volgende week van plan om langs Mauies Viskwekerij te gaan. Alvast bedankt voor jouw reactie.
  Mvg Paul

  1. De keuze is een beetje afhankelijk van de inhoud van je aquarium. Met planten zou ik eerder kiezen voor 2 keer de Goldline ivm de kleuren waar de planten op groeien. Alleen wit groeien de planten niet zo goed op. Als je geen planten hebt kun je inderdaad ook kiezen voor de SMD opties.

   De Solorstinger Sunstrip kende ik nog niet. Lijkt me een interessante oplossing voor degenen met een Juwel bak. Ik weet alleen niet hoe je de LED balk dan bevestigd?

   ps. Ik kom ook uit Zwaag…

   1. Leuk dat jij ook uit Zwaag komt!

    Vandaag nog contact gehad met HVP en zij geven aan dat 1x Goldline 742mm 30W 3060 Lumen de 2x 60cm 14W standaard Juwel led dus totaal 28W 3200 lumen kan vervangen. Heb inderdaad planten vandaar dat ik bij de SMD optie voor 2x wit en 1xRGB heb gekozen netzoals jij bij jouw 1e review van de HVP Aqua led. SMD totaal 40W en 3650 lumen.

    Bij de Sunstrip zitten 2 beugels met bevestigingsgaten die in de strip glijden(zie foto’s bij de website). Kan dan bv 2 waterdichte T5 lamphouders aan die beugels bevestigen en daarin de Goldline. Voor wat betreft de SMD ledbalken kan ik de meegeleverde klemmetjes aan die beugels bevestigen en daarin dan de Ledbalken klemmen.

    Was nog wel benieuwd hoe zowel de ledbalken uit je 1e review en de Goldline uit de 2e review zich tot nu toe houden en bevallen met de controller.

    1. De eerste review is eerlijk gezegd niet van mij. Bij de overvoer naar de nieuwe website is die per ongeluk op mijn naam terecht gekomen. De tweede van de Goldline is wel van mij. Ik ben zeer tevreden over de balken, zeer hoge kwaliteit en goed te doseren licht. Ik gebruik daarvoor de TC420 maar die software werkt alleen op Windows, dat is wel iets om in gedachten te houden.

 7. Chin-Tsai

  He even een lid van GEK hier. Ik vroeg mij af hoeveel ik er nodig heb van deze goldline voor mijn Ferplast Dubai 80 (81 x 36 x h 51 cm – 125 L).

  1. Dat is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van de inhoud van het aquarium. Bij een aquarium met weinig planten zou ik eerst eens beginnen met 1 ledbalk, bijplaatsen kan altijd nog. Heb je echt een plantenbak met Co2 dan zou ik er 2 nemen. Ik zelf heb 2 balken op mijn Tanganyika aquarium liggen maar dat is voor 180 lang x 70 hoog x 85 diep, maar ik heb dan ook bijna geen planten en geen Co2.

 8. Nice review .
  Dit overweeg mij om verder te sparen en deze te gaan nemen.

  1. Ik ben er zeer tevreden over, hier geen spijt dat ik wat heb doorgespaard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!