ADA en ViV scharen in de verpakking

Review Aquascaper scharen van Amano en ViV

Sinds kort heb ik weer een aquarium met planten en daar hoort natuurlijk ook wat onderhoud bij. Om de planten netjes te laten groeien gebruik ik Co2 en vloeibare plantenvoeding. De planten groeien dan ook redelijk snel…..dit betekent dat ze redelijk snel weer geknipt mogen worden. Om zo min mogelijk schade aan de planten toe te brengen, gebruiken de aquascapers een schaar. In deze review zet ik twee vergelijkbare scharen van twee verschillende merken naast elkaar: ADA Pro Scissors Spring en ViV Spring Scissors Curve.

De eerste schaar is de ADA Pro Scissors Spring:

ADA Pro Scissors Spring in verpakking

De ADA Pro Scissors Spring is te koop bij Aquarium design shop en kost op het moment van schrijven € 79,90.

Deze schaar is afkomstig van het bedrijf ADA, wat staat voor Aquarium Design Amano. Dit bedrijf is opgericht door de helaas overleden Aquascaper Takashi Amano. Het bedrijf maakt hoogwaardige producten gericht op de Aquascaper die wat meer aandacht besteden aan en geld over hebben voor het gereedschap waarmee het aquarium wordt onderhouden. Onder de aquascapers zal het merk ADA zeker bekend. Ook onder de “gewone” hobbyisten is het merk de laatste jaren steeds bekender geworden.

De tweede schaar is de ViV Spring Scissors Curve:

ViV Spring Scissors Curve in verpakking

Ook deze schaar is te koop bij Aquarium Design Shop en kost op het moment van schrijven € 26,90.

Het bedrijf ViV zal bij lang niet iedereen bekend zijn. Het bedrijf ViV International uit Hongkong maakt soortgelijke producten maar besteed minder geld en tijd aan marketing. Ze volgen duidelijk de producten van ADA en maken op basis daarvan vergelijkbare producten. De producten kunnen onder het label van ViV worden verkocht maar ook als white label of zelfs als eigen merk worden uitgebracht. 

De Verpakking

Het eerste wat opvalt als we de twee verpakkingen naast elkaar zetten is dat ze er bijna hetzelfde uitzien. Beide scharen zitten in een doorzichtig plastic doosje. In het doosje bevindt zich een zilvergrijs karton waarop de schaar is vastgezet. Als je de verpakkingen bekijkt dan krijg je bij beiden het idee dat je een premium product in handen hebt. De verpakking, kleur en layout stralen klasse uit. 

De verpakking van ADA steekt net iets mooier in elkaar dan die van ViV. Het plastic is iets beter gevouwen en ook het karton past wat beter in elkaar. Of dat heel veel uitmaakt voor de beleving als je een van beiden koopt betwijfel ik echter. Mijn gezinsleden hebben geen interesse in aquariums en kennen beide merken dan ook niet. Ze hebben beide verpakkingen vastgehouden en goed bekeken. Op de vraag welke van de twee de duurdere schaar bevatte wezen ze unaniem naar de ViV verpakking. 

Afwerking van de ADA Pro Scissors Spring

De afwerking van de ADA Pro Scissors Spring is heel goed te noemen. Het materiaal is netjes afgewerkt. Alle hoeken en randjes zijn netjes afgerond zonder scherpe randen. De handgreep geeft goed houvast door de diepe ribbels in het metaal. Op twee plaatsen is het logo in het metaal ge-etst.

Wat mij opvalt aan beide scharen is dat het blad geen snijvlak heeft. Feitelijk schuiven twee vierkante stukjes metaal over elkaar heen.

Afwerking van de ViV Spring Scissors Curve

Ook de ViV Spring Scissors Curve is heel netjes afgewerkt. Als je van heel dichtbij kijkt is de afwerking iets minder netjes maar de verschillen zijn minimaal. Hier is weer netjes het logo in het metaal ge-etst. De greep is door diepe ribbels in het metaal prima. De stop zorgt er voor dat je de schaar niet te ver inknijpt.

Ook hier weer een blad zonder echt snijvlak.

De scharen in het gebruik

Beide scharen voelen nagenoeg hetzelfde aan. Ze liggen lekker in de hand en bij het knippen geeft het metaal net genoeg weerstand om fijn te kunnen werken. Het blad van de ADA schaar is net wat dunner afgewerkt wat het een minimaal voordeel geeft bij het werken tussen de bladeren. Ook het knippen gaat net iets fijner dan bij de ViV schaar…..om eerlijk te zijn ligt het gevoel bij het werken met de scharen zeer dicht bij elkaar.

Ondanks dat de bladen van de scharen niet echt een scherp snijvlak hebben, knippen ze toch netjes en recht de bladeren af. Hierdoor kan de plant snel herstellen. Het zijn overigens vrij lichte scharen. Ze zijn niet al te groot wat het fijne scharen maakt om mee te werken tussen de planten. Ze zijn daarmee uitermate geschikt voor het trimmen van je grasveldje….hoewel ze met de grote bladeren van de Echinodorus ook niet veel moeite hadden.

Ook heb ik de scharen hier weer blind laten testen door de familieleden. Ze geven aan dat de ADA schaar net iets fijner werkt. Ook het dunnere blad wordt weer genoemd waarmee je iets beter ziet wat je doet.

Conclusie

Beide scharen zijn kwalitatief zeer netjes afgewerkt. Hier is duidelijk te zien dat ViV goed heeft gekeken naar concurrent ADA. Niet alleen de scharen zien er nagenoeg hetzelfde uit maar ook de verpakking.

De liefhebbers die het geld overhebben voor de beste producten en die zekerheid willen hebben dat de producten een leven lang meegaan, kiezen waarschijnlijk voor de ADA Pro Scissors Spring. De schaar is fijn om mee te werken en als je veel in het aquarium bezig bent kan dit een goede keuze zijn.

De liefhebbers met een wat beperkter budget zullen eerder kiezen voor de ViV Spring Scissors Curve. De prijs is slechts een derde van die van de concurrent. De gebruikservaring benadert ook nog eens die van de duurdere schaar. Als je keuzes moet maken waar je geld aan uitgeeft, dan zou ik eerder kiezen voor de goedkopere ViV Spring Scissors Curve.

Kortom: de beste koop is naar mijn idee de ViV Spring Scissors Curve. Ga je voor het ultieme gevoel en merkbeleving en maakt het prijsverschil je niet uit, ga dan voor de ADA Pro Scissors Spring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!