Recentelijk hoorde ik wat verontrustende geruchten uit Canberra, hierin werd gesuggereerd dat Regenboogvissen te moeilijk zijn om te houden omdat ze altijd ziek worden, gezwellen krijgen en makkelijk dood gaan. Ik geloof echter dat het antwoord op deze problemen eenvoudig is en in de volgende tekst, zal ik wat tips geven gebaseerd op het vangen en observeren van deze vissen in het wild en gebaseerd op gesprekken met Regenboogvis enthousiastelingen in Brisbane en Melbourne.
In het wild zijn regenboogvissen verzamelaars: ze voeden zich met algen, planten, kleine kreeftjes, insecten, kikkervisjes en af en toe een klein visje. Algen zijn het voedsel wat ze het meest tot zich nemen. Als een Regenboogvis uit zijn kreek, rivier, billabong of meer wordt gehaald, is het eerste wat opvalt dat zijn ontlasting bestaat uit een lange, donker groene vezelige sliert. Deze vis heeft normaal gesproken een gestroomlijnde vorm en ik denk dat dit komt doordat ze zo hard moeten werken om te kunnen overleven in hun vijandige omgeving.
Tropische omgevingen hebben twee seizoenen: een nat en een droog seizoen. Gedurende het natte seizoen is er voedsel in overvloed en dan vindt ook meestal het zorgen voor nageslacht plaats. Proteïnerijk voedsel (kreeftjes, insecten, kikkervisjes en visjes) zijn er in overvloed. Echter, regenboogvissen die tijdens het regenseizoen worden gevangen hebben nog steeds een groene, vezelige ontlasting. Als je ze loslaat in een goed beplant aquarium is het eerste dat ze zullen doen (zeker de grotere) is je planten opeten. Dus de onvermijdelijke conclusie is:
Het Regenboogvis dieet bestaat voor een groot gedeelte uit plantaardige kost
Wat gebeurd er als we een Regenboogvis op een vlees dieet zetten? Ik weet het niet precies maar ik heb gehoord dat er een persoon is die zeer mooie en goed geproportioneerde regenboogvissen houdt in Queensland, die experimenteert met hun dieet. Regenboogvissen die gevoerd werden met een proteïnerijk dieet werden ontleed en zij blijven vet ophopingen rond hun interne organen te hebben. Elk dier met te veel vet in zijn systeem is gestrest en de eerste les die we als aquarium houder leren is dat gestreste vissen vatbaarder zijn voor ziekteverwekkers, die aanwezig zijn in alle aquariums.
Hierdoor geloof ik dat het antwoord op slecht gevormde regenboogvissen , kankergezwellen en de meeste van hun andere problemen bestaat uit hun dieet, net zo goed als goed schoon water en een niet overbevolkt aquarium.
Experiment
Als je me niet op mijn woord gelooft maar wel problemen hebt met misvormde of zieke regenboogvissen, probeer dan het volgende experiment, wat zeer gemakkelijk is uit te voeren. Neem 2 even grote aquariums, zet ze op exact dezelfde manier op en kweek je favoriete regenboogvissen op, houdt hetzelfde aantal jongen per aquarium. Geef één aquarium het label “Vegetarisch” en de andere “Normaal” en hou een verslag bij om verschillen tussen de vissen bij te kunnen houden. Voer de vissen in het vegetarische aquarium met vegetarische vlokken en bevroren voer wat voor minstens 50% bestaat uit plantaardige bestanddelen en geef de vissen in het normale aquarium het normale voer wat je anders ook zou geven om maximale groei te bereiken. De groeisnelheid in de twee aquarium kan verschillen: in het vegetarische aquarium zullen de vissen zich wat langzamer ontwikkelen.
Een suggestie voor bevroren voer met voldoende vegetarische bestanddelen zou kunnen bestaan uit de helft gekookte courgette, spinazie, erwten of pompoen en de andere helft met een mix van garnalen, gekookt of bevroren, en visfilet. Voer ze in geen geval runderhart of andere land-dier producten.
Insecten vormen een ander belangrijk onderdeel van het voedsel van de Regenboogvis en gevriesdroogde of bevroren muggenlarven zijn meestal wel verkrijgbaar in de dierenwinkel. Fruitvliegen zijn eenvoudig te kweken en vormen een goed alternatief voor levend voer. Start culturen vleugelloze fruitvliegen zijn verkrijgbaar bij Southern Biological Supplies in Melbourne en een recept voor een geschikte kweek staat in het boek ‘Australian Native Fishes for Aquariums’, die in onze bibliotheek staat. (kweek van vleugelloze fruitvliegen)
Regenbogen zullen zo’n beetje alles eten wat je ze voorschotelt, het is dus aan ons om er voor te zorgen dat ze het juiste voer krijgen om ze in een goede conditie te houden.
Auteur: Dave Wilson
Eerste publicatie: First published in Tank Talk, Canberra and District Aquarium Society, Australia
Bron: Aquarticles.com (niet meer aanwezig)
Vertaling: John de Lange