Oodinium pillularis of Peperstip is vaak te herkennen aan de stipjes op de huid, met gevolg dat deze parasiet wel eens verward wordt met Ichthyophthirius multifiliis (Witte Stip). Echter de stipjes van Peperstip zijn veel kleiner.
Ziektebeeld
Deze parasiet ontwikkeld zich meestal in de kieuwen en breid zich uit naar de rest van het lichaam. Met gevolg dat de slijmhuid van de vis los begint te laten en de ogen als de huid troebel worden. Ook lijk het net dat men met een peperbus heeft lopen strooien over de vissen, vandaar ook wel de naam peperstip.
De parasiet
Zoals al eerder werd aangegeven in dit onderdeel, lijkt Oodinium pillularis op Ichthyophthirius multifiliis. Dat is ook niet zo verwonderlijk, als je je bedenkt dat Oodinium pillularis meerdere groeifases heeft. Oodinium pillularis ontstaat door vermeerdering, vervolgens gaat hij opzoek naar een gastheer voor verdere ontwikkeling. Vervolgens gaat hij van de gastheer los voor vermeerdering en begint de cyclus weer opnieuw.
Oorzaken
Oodinium pillularis kan meegebracht worden met levend voer, maar ook vogels kunnen de boosdoener zijn. Tevens kom je deze aandoening ook tegen bij import vissen. Ook in het milieu aanwezige sporen van Oodinium pillularis kunnen tot ontwikkeling komen (bv. een grote vijverschoonmaak waarbij voor de schoonmaak niet ontsmet is of slechte conditie van de vissen).
Bestrijding
- Parazoryne; Parazoryne een breedwerkend anti-parasitair middel.
Plantaardig immuun stimulant dat huidwormen (Gyrodactylus), kieuwwormen (Dactylogyrus), witte stip (Ichthyophthirius multifillis), peperstip (Oodinium), Costia (Ichtyobodo necator), Chilodonella en Trichodina verminderd. - FMC.
(Bij verkeerd gebruik van FMC kunnen de vissen sterven. Daarnaast is FMC kankerverwekend.)