My little piece of South American heaven

My piece of South American Heaven!

Dit aquarium is mijn interpretatie van een Zuid Amerikaans gezelschapsaquarium. Het aquarium heeft een lengte van 200 centimeter, het is 50 centimeter breed en 60 centimeter hoog. Het heeft daarmee een inhoud van zo’n 600 liter.

Het filter

Onder het aquarium is een bioloog te vinden. Deze heeft de afmetingen 140 centimeter lang, 40 centimeter diep en 40 centimeter hoog. Hiermee wordt de waterinhoud flink vergroot.

Doordat het biologisch filter zo groot is, wordt hij doorgaans verdeeld in vakken.

Vak 1: bevat nu nog filterwatten. Deze worden vervangen door groene filterborstels die je ook wel in vijver filters ziet.

Vak 2: Dit vak is gevuld met fijne en grove blauwe sponzen.

Vak 3: Dit vak is gevuld met turf en Catappa bladeren. Hierdoor wordt het water wat zuurder en krijgt het zijn donkere kleur. De vissen die ik in dit aquarium hou, komen uit gebieden met een wat zuurder water.

Vak 4: Dit vak bevat ceramische ringen. Ook zit hier de verwarming en de opvoerpomp in. Omdat het een redelijk groot aquarium is, gebruik ik twee Superfish verwarmingselementen van 300 Watt ieder.

School blauwe maanvissen
De school met Blauwe Maanvissen

De verlichting

Het aquarium wordt verlicht met drie LED spots, twee 50 Watt aan de zijkanten en één 20 Watt in het midden. De leds zijn CRI 70 LEDS met een kleurtemperatuur van 6400 K. Als het goed is zouden de LEDs zo’n 25.000 branduren mee moeten gaan. Per 50 Watt spot geven ze zo’n 4500 lumen aan licht.

De inrichting

Het aquarium is ingericht met op de bodem filterzand. Het midden van het aquarium wordt gedomineerd door een groot stuk kienhout. De vissen kunnen hier voorlangs, achterlangs en onderdoor zwemmen. Op de plekken waar het hout op de bodem komt, liggen een aantal rotsen.

De planten

De planten in de linkerhoek van het aquarium.
My piece of South American Heaven! 6

De planten zijn voornamelijk planten die toekunnen met wat minder licht.

De lange dunne planten zijn Vallisneria:

Om de planten toch te laten groeien krijgen ze wat Co2 met behulp van een JBL M503 systeem.

De Vissen

Maanvissen en Bloedvlek Tetra's
My piece of South American Heaven! 7

Uiteraard heeft het aquarium een heel aantal vissen. Het meest opvallend is de school met Blauwe Maanvissen. Maar de andere bewoners zijn zeker duidelijk zichtbaar.

Het totale bestand met vissen bestaat uit:

Blauwe Maanvis
My piece of South American Heaven! 8

3 comments

  1. Heel mooi rustig aquarium met leuke vissen.

    1. Laurent van Obbergen

      Dank je☺☺

  2. Mooie open bak, heel wat anders dan mijn maanvissen bak met veel planten, overigens ook veelal Echinodorus en ook de bloedvlek tetra en Pterophyllum scalare sp. rio Nanay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!