Het is zaak de visjes in eerste instantie iets te geven wat ze KUNNEN eten. Kleine visjes = kleine bekjes = klein voer. Doorgaans werk ik met een voedingsschema dat er ongeveer zo uitziet:
Vanaf het moment dat ze vrij zwemmen:
Dag 1 t/m 3: Infusoria, Azijnaaltjes (en evt. Liquifry, zie bij *) onderaan dit artikel)
Dag 4 t/m 6: Azijnaaltjes en Walterwormen
Dag 7 t/m 9: Walterwormen
Dag 10 t/m 12: Walterwormen en Microwormen
Dag 13 t/m 15: Microwormen
Dag 16 t/m 18: Microwormen en Artemia
Vanaf dag 19: Artemia
Meerdere keren per dag voeren
Jonge visjes moeten meerdere keren per dag gevoerd worden, in kleine hoeveelheden omdat anders het water bederft door het niet opgegeten voer. Maar ze moeten ook “staan in het voer”, dat wil zeggen dat ze niet ver moeten hoeven zwemmen om wat te bemachtigen, anders verbruiken ze meer energie dan ze krijgen. Op de dagen dat er twee voersoorten vermeld zijn, krijgen ze dus de ene keer het ene voer, en de volgende keer het andere voer, om en om.
De reden hiervoor is dat bij alle eierleggende vissoorten de jongen met verschillende snelheid groeien. Er zijn er dus die al zeer snel groter zijn, en anderen die achterblijven in groei. Om te zorgen dat er voor de achterblijvers (met een kleiner bekje) ook het goede voer is, ga ik niet ineens op groter voer over, maar ga groter voer erbij geven. Op deze manier hebben ze allemaal voer “op maat”.
Het werkt het beste om de jongen in een klein bakje (maximaal 10 liter of zo) groot te brengen, dan zitten ze mooi dicht op elkaar en kan je ze gericht voeren. Een flinke sliert Waterpest of dot Javamos erin uit een goed aquarium als bron van infusoria. Om de dag 10% water verversen (met luchtslangetje) en tegelijk bodem afhevelen (vanaf dag 2). Een paar Appelslakken of Posthoornslakken erin om de rommel van de bodem op te eten werkt ook prima. Schuimfiltertje erin na de tweede week, teveel waterbeweging is in de eerste dagen ongewenst.
Maar om een heel verhaal iets korter te maken: om het goed te doen heb je dus alle 4 de voersoorten nodig. Wil je met maar 1 beginnen, neem dan Microwormen, als “middenmaat”. Je zult dan uiteraard wel meer uitvallers hebben.
Als je alle soorten wilt doen, dan dien je ruimschoots vóór een geslaagde kweek te beginnen met je voedselculturen, want het opzetten van de Azijnaaltjescultuur duurt 2 tot 4 weken voor je er regelmatig van kunt oogsten. Walter- en Microwormculturen duren 3 dagen tot een week, Artemia 24 tot 48 uur. Een en ander afhankelijk van temperatuur en cultuurmedium.
*) Het werken met Liquifry zal ik even toelichten, want “men” blijkt er in de praktijk vaak problemen mee te hebben. Althans, ik hoor regelmatig opmerkingen die daar op wijzen. Om te beginnen: ongeopende flesjes en flesjes die gedurende langere tijd niet gebuikt worden; bewaren in de koeling.
Het flesje ALTIJD schudden voor gebruik, want de inhoud is een emulsie, dus de zwaardere deeltjes zakken en vormen een laagje op de bodem.
NOOIT rechtstreeks in de bak met jongen druppelen. Allereerst verdeelt het spul zich niet goed, zodat er een aantal druppels op de bodem komen te liggen, terwijl het jongbroed er vergeefs overheen zwemt op zoek naar voedsel.
Ten tweede giet je snel teveel in de bak, en erin gooien is een stuk makkelijker dan eruit krijgen.
Doe dus een beetje water in een (klein) bekertje, druppel daar de benodigde hoeveelheid in, roer dat door en verdeel het over de bak met jongen. Ik vind die plastic vingerhoedjes die ze in ziekenhuizen gebruiken om medicijnen aan patiënten te geven er heel handig voor.
Op deze manier kun je er ook gelijk nog wat andere dingen doorheen mengen; wat stofvoer, beetje spirulinapoeder o.i.d.
Doseren stofvoer
Om dat stofvoer e.d. te doseren heb ik ook nog een tip: doop de steel van een plastic koffielepeltje (je kent ze wel: die witte weggooi dingen met een sleuf in het roer gedeelte) in het laagje water, tik tegen de rand van de beker, doop de vochtige steel in het poeder, tik af tegen de rand van de voerbus. Op deze manier blijft er maar heel weinig (maar meer dan genoeg!) poeder aan de steel hangen. Roer dat door het mengsel.