Discusvis

Mijn ervaringen met Discus

()

Het uitzoeken en houden

Introductie

Dit artikel is niet geschreven door een expert met twintig jaar ervaring, het is ook niet slechts een collage van eerder gepubliceerd materiaal verzameld in een artikel. Dit artikel gaat over mijn eigen ervaringen, methodes van vissen houden en het laten opgroeien van Discus van ei tot volwassen dier. Het kan zijn dat sommige informatie niet overeenkomt met wat je in Discus boeken vindt, maar dit zijn de methodes die ik gebruik en die voor mij werken en die hier in Sydney werken.

Zijn discussen de vissen voor mij?

Deze vraag moet je je jezelf stellen, nog meer dan dat je dat doet bij andere vissoorten die vaak in aquariums worden gehouden. Discussen hebben de reputatie dat ze lastige eters, gevoelig voor ziektes en moeilijk te houden zijn. Dit is zowel waar als niet waar. Discusvissen kunnen lastig eten: bijvoorbeeld als je ze alleen bevroren tubifex geeft, dit zullen ze wellicht een tijdje accepteren maar daarna zullen ze weigeren het te eten. Dit kan worden voorkomen door gevarieerd te voeden.

Gevoelig voor ziektes?

Ja, als je het aquarium nooit schoonmaakt, niet genoeg water ververst en je vissen verwaarloosd, zullen ze ziek worden. Aan de andere kant heb ik vissen die nog nooit van hun leven een dag ziek zijn geweest.

Moeilijk te houden?

Ja, moeilijker dan, laten we zeggen Zebra Cichliden (Amatitlania nigrofasciata), maar ruim binnen de mogelijkheden van de meeste aquarium houders, mits er aan bepaalde criteria wordt voldaan.

Zijn discussen de vissen voor mij?

Nou, als je leven zo druk is dat je geen tijd hebt om elke dag 15 minuten onderhoud te plegen en elke week nog eens een uur, plus tijd om de vissen te voeren, dan is het antwoord: NEE!! Als je wat tijd over hebt en van het houden van Discusvissen een succes wil maken dan is het antwoord: JA! En dan heb je heel veel plezierige ervaringen in het vooruitschiet.

Houden of kweken

Er van uit gaand dat het antwoord op de vorige vraag Ja was, wat is dan je doel? Wil je Discussen houden in een show aquarium of wil je ermee kweken? Deze vraag heeft geen definitief antwoord nodig zoals de vorige vraag, maar het is zeker de moeite waard om te stellen. Voor mij was het antwoord kweken, en pas nadat ik met discussen had gekweekt en jongen tot volwassen had groot gebracht voordat ik echt discussen ging houden in een beplant aquarium. Als je tot doel hebt de discusvissen te houden in een show aquarium, dan is je taak iets eenvoudiger, maar niet minder leuk. Als je er mee wil kweken, moet je rekening houden met veel verschillende factoren, zoals plaatsing van de aquaria, opslag en voorbereiden van water etc. en een hele belangrijke eigenschap die je moet hebben is….geduld.

Het kopen van Discusvissen

Als je discussen koop, of dit nu bij een winkel is of bij een particulier, is het heel belangrijk voorzichtig en selectief te zijn. Koop het aantal vissen, type en grootte die passen bij wat je nodig hebt. Mijn filosofie is altijd al geweest dat het net zo veel kost om slechte vissen te voeden en te huisvesten als dat het kost voor vissen van goede kwaliteit. Hiermee bedoel ik niet dat je Turquoise Discussen moet houden en geen Bruine Discussen. Hiermee zeg ik dat je er naar moet streven om mooi gevormde, grote vissen moet houden van goede kwaliteit, dit kunnen bruine, cobalt blauwe, turquoise of wat je maar wil zijn. Dit is waar rond kijken en selectief zijn erg belangrijk bij is.

Grootte, kwaliteit en kleur zijn allemaal gerelateerd aan kosten. In de basis krijg je waar je voor betaald, niet waar? Als je kleine vissen koopt moet je de verkoper vertrouwen. Dit is waar je voorzichtig moet zijn. Sommige winkels geven een verkeerde voorstelling van wat ze verkopen, hoewel dit niet vaak voorkomt. Vaker zullen ze niet weten wat ze verkopen. Zelfs met deze probleempjes is dit wel de beste manier om discussen te kopen.

Dus, hoeveel discussen moet ik kopen? Dat hangt er vanaf wat je doel is. Als je vissen voor de show wil, dan hangt het aantal af van hoe groot je aquarium is. Ga je een aquarium starten van 200x60x60 met goede filtering, dan kun je acht tot 10 discussen plaatsen, een paar minder als je ook meervallen en tetras wil toevoegen. De afmeting van de vissen die je koopt, bepaald hoeveel vissen je nodig hebt. Als je het kan veroorloven om volwassenen te kopen, neem dan acht tot tien vissen, koop ze met een paar tegelijk, om je aquarium niet te over belasten. En hou alle nieuwe vissen in quarantaine voordat je ze bij het bestaande visbestand zet. Als je, zoals bij de meesten van ons, het niet kunt betalen om volwassen dieren te kopen, dan koop je in feite babies of halfwas. Babies (met een lichaam van ongeveer een euro stuk), zijn het goedkoopst in aanschaf. Op deze grootte vertonen ze nog niet veel kleur en lijken op Bruine discusvissen, zelfs al zijn het in feite Turquoise Discussen. Maak je niet ongerust als de jongen erg laat op kleur komen, sommige varieteiten kleuren pas als ze een leeftijd van twaalf maanden of ouder zijn geworden. Als je kleine vissen koopt, haal er dan meer dan dat je nodig hebt als ze volwassen zijn. Verwacht niet dat je acht of tien volwassen overhoudt uit hetzelfde aantal babies. Mijn ervaring is dat van de tien babies die je tot volwassen vis wil laten opgroeien, er één doodgaat, één of twee niet erg goed groeien en twee kwalitatief achterblijven. Deze bevindingen zijn gebaseerd op mijn strakke voedingschema en mijn kieskeurige manier van het selecteren van vissen voor het show aquarium. Als je een ander doel hebt, stel dan het aantal vissen naar verhouding bij.

Als je halfvolwassen vissen koopt (ongeveer ter grootte van een tennisbal) zijn ze halverwege hun totale grootte en een deel van het zware werk is al voor je gedaan. Je hebt het voordeel dat rond deze leeftijd (rond de zes maanden) ze wat van hun volwassen kleuren moeten laten zien. Zo krijg je een idee van hoe ze er ongeveer uitzien als ze volwassen zijn. Het nadeel is dat je waarschijnlijk ongeveer een derde tot de helft van de prijs van volwassen kwijt bent integenstelling tot een achtste bij de babies.

Als je van plan bent om Discussen te kweken, dan is het het beste om jonge vissen te kopen en ze groot te brengen. Geef 6 tot 7 vissen de kans één paar te vormen en 8 tot 10 vissen kunnen twee paar leveren, het is hierbij beter om teveel vissen te hebben als niet genoeg, zeker als je 12 tot 18 maanden besteed aan het op laten groeien. En verkoop je reserve vissen niet totdat de koppels zichzelf hebben bewezen door jongen te produceren.

Discusvis koppel
Discusvis koppel

Waar moet je naar kijken

Of je doel nu bestaat uit het laten opgroeien van goede kwaliteit vissen voor de kweek of voor je showbak, je moet altijd beginnen met vissen die zullen uitgroeien tot volwassen grootte. Als je jonge vissen of volwassen dieren koopt, moet je altijd zoeken naar vissen die er gezond uitzien en niet zijn achtergebleven. Achtergebleven dieren moet je vermijden, hoe goedkoop ze ook zijn.

Dus, waar kijk ik naar? Nou, als je kijkt naar de gezondheid van vissen, dan moeten de volwassenen en jongen een, voor hun type,  goede kleur laten zien. Ongeacht de leeftijd of grootte mogen de vissen nooit donker zien, met hun vinnen knijpen of zich verstoppen in de donkerste hoek van het aquarium. Echter, als de vissen net in de winkel zijn aangekomen, kunnen ze deze symptomen ook vertonen totdat ze zich op hun gemak voelen.

Een ander teken van een gezonde discus is de kop. Als je de vis van voren bekijkt, moet het gebied van het hoofd van de ogen naar boven iets bol (convex) zijn, niet hol (concaaf). Dit laat zien of de vis goed heeft gegeten en of de vis zijn over heeft gebruikt om te groeien. Als het hol oogt, dan kan dit een teken zijn dat deze vis interne parasieten in zijn maag heeft. Als ik vissen koop, kijk ik graag naar het gedrag in het aquarium. Normaal gedrag waar je naar op zoek bent is, alertheid, ademhaling die niet te zwaar is (volwassen discusvissen ademen rond de 60 tot 80 keer per minuut als ze rusten, babies een stukje sneller). Milde gevechten zijn normaal in een groep discusvissen, of dit nu volwassen of jongen zijn. Echter, bullebakken die expres andere vissen beschadigen moeten worden vermeden. Elk teken van ziekte of andere problemen zoals vervormde of gerafelde vinnen en huid beschadigingen moeten nader worden bekeken.

Net zo belangrijk bij Discusvissen is groei achterstand. Net als bij mensen, groeien discussen het snelst als baby en de groei gaat trager zodra ze puber worden totdat ze volgroeid zijn. Bij mensen ben je volgroeid rond je achttiende en na die tijd, ook al eet je heel veel, je lengte blijft hetzelfde, je wordt hooguit dikker. Hetzelfde gebeurd met Discussen. Ze groeien totdat ze ongeveer 20 maanden oud zijn en daarna worden ze hooguit dikker, maar hun diameter blijft hetzelfde. Dit geldt ook voor de meeste andere vissen en cichliden, hoewel de leeftijd waarop ze volwassen zijn kan variëren.

Met dit in gedachten, moet je een Discus voorstellen die als baby is verwaarloosd en niet genoeg voer heeft gekregen tijdens deze cruciale tijd. Een voorbeeld hiervan is een vis ter grootte van een tennisbal met een leeftijd van 16 maanden in plaats van een leeftijd van zes maanden (de verwachtte grootte en leeftijd). Een vis die zo wordt gekocht, groeit niet erg snel meer bij die leeftijd en bereikt nooit de normale grootte van een volwassen dier.

Een belangrijk signaal voor een groei achterstand zijn grote ogen in verhouding tot de lichaamsgrootte en een lang lichaam (lengte van de neus tot het begin van de staart is significant groter als de lichaamshoogte zonder vinnen). Met dit in gedachten moet je dus op zoek gaan naar vissen met kleine ogen, mooi rond gevormd die er gezond uit zien. Als je deze vissen vindt en ze kosten iets meer dan anderen, kun je ze gerust kopen, wetend dat je op de lange termijn veel beter af bent.

Kleuren en variëteiten

Helaas, er zijn maar weinig andere vissen waar zoveel verwarring en mis-informatie bestaat als over de benaming van de Discus variëteiten. De enige informatie die ik hierover kan doorgeven is mijn mening, ook als dit niet populair is in de aquarium handel. Er is mij vaak gevraagd of vissen Rood Turquoise, Blauw Turquoise, Groen Turquoise etc waren. Veel van deze vissen kunnen worden ingedeeld in drie verschillende omgevingen en naar waarheid worden beschreven als een van deze drie varianten. Als mij gevraagd wordt wat een van mijn vissen is, dan geef ik eenvoudig als antwoord dat het een Turquoise Discus is en geef er geen kleurrijke bijnaam bij om te proberen de vis beter of duurder over te laten komen.

Veel winkels, kwekers en groothandels, beschrijven hun vissen om ze duurder over te laten komen. Bijvoorbeeld Gypsy Discus, Blue-Faced Discus, Pearl Discus, Checkerboard Discus, Power Blue Discus om er maar een paar te noemen. Mijn advies is dat je voorzichtig moet zijn met wat je koopt en hoeveel je er voor betaalt. Als de vis is wat je wil en wat je bevalt, koop ze dan, maar koop geen vissen met een hoogdravende naam en bijbehorende prijs, maar die er verder gewoontjes uit zien. Ik heb eens gereageerd op een advertentie in de krant die volwassen discussen te koop aanbood, en toen ik belde vertelde de eigenaar van de vissen me dat hij Gypsy Discus, Red Pearls en Wattley’s Turquoise Discussen had. Toen ik aankwam om naar de vissen te kijken zag ik dat naar mijn mening de Gypsies, bruine discussen waren. De Red Pearls, die geacht worden om turquoise stippen te hebben op een rode achtergrond, hadden strepen in plaats van stippen en de Wattley’s Turquoise zagen er niet uit als  Wattley’s Turquoise (wat toevallig mijn favoriete variant is). Deze persoon was dus of verkeerd ingelicht door degene die hem deze vissen verkocht toen ze nog klein waren of hij was door een boek gebladerd en had een paar leuke namen uitgezocht om te proberen zijn vissen te verkopen. Aan de andere kant zijn er ook varianten die je wel kunt kopen en die de correcte naam hebben gekregen.

Het aquarium hun thuis maken

Net als alle vissen, hebben discus, favoriete omstandigheden, sommigen zullen niet groeien en sommigen gaan gewoon dood zonder reden. Het zijn deze feiten die de Discus zijn naam heeft gegeven als moeilijk te houden. Dit hoeft voor jou niet het geval te zijn, als je maar aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Discus Aquarium
Discus Aquarium

Discusvissen hebben schoon water nodig. Ze kunnen niet tegen hoge concentraties Ammoniak en nitriet, ook niet tegen grote hoeveelheden bacteriën. Hierdoor kunnen discusvissen niet tegen grote hoeveelheden vissen afval en niet opgegeten voedsel. Als je, zoals velen, besluit om discusvissen in een kaal aquarium te houden (zonder grind), dan wordt het schoonhouden van het aquarium een stuk makkelijker omdat niet opgegeten voedsel en vissen afval veel makkelijker te zien is en kan worden afgeheveld. Als je er voor hebt gekozen de discussen in een beplant aquarium te houden dan is het nog steeds mogelijk om het aquarium schoon te houden, maar je moet wel goed opletten. Als je ze voert, probeer dan voer te vermijden wat direct door het hele aquarium verspreid, voordat de vissen de kans hebben gekregen het op te eten. Ik gebruik een trechtervormige voederring voor bevroren tubifex in mijn show aquariums. Echter, sommige vissen hebben een paar voedingen met levende tubifex nodig om gewend te raken aan de trechters. Als ik runderhart voer in mijn show aquarium, dan verdeel ik het voorzichtig in brokken en laat het zinken in een spaarzaam beplant gedeelte van het aquarium. Dit maakt het makkelijker om niet opgegeten voedselresten te verwijderen als niet alles wordt opgegeten. Als je voer geeft dat problemen kan geven als het niet wordt opgegeten, zoals runderhart, dan is het een goed idee om ze het te geven bij het eerste maal in de ochtend, als de vissen op hun hongerigst zijn, en als je het ze die dag nog eens geeft, doe dat dan als je thuis komt van je werk.

De voeding is een belangrijk onderwerp waar het Discussen betreft en ik zal hier nader op ingaan in volgende artikelen over mijn ervaringen met discus. Echter, het belangrijkste om te onthouden is om te voeren met verschillende soorten voer en te wennen aan de hoeveelheden die je vissen eten. Er werd mij eens verteld: “De vissen gaan niet dood aan de hoeveelheid voer die ze eten, ze gaan dood aan de hoeveelheid voer die ze achterlaten.” Om deze reden is het een goed idee om het voeren te laten doen door één persoon die dan bekend raakt aan hoeveel de vissen nodig hebben. Als je eenmaal weet hoeveel en hoe vaak je moet voeren, dan kan je iemand anders aanmoedigen om je af te lossen en ook af en toe te voeren. Een woord van waarschuwing: Discussen zijn niet het type vis waar je het voeren kunt overlaten aan jonge kinderen.

Een andere voorzorgsmaatregel die je kunt nemen in je showaquarium is het toevoegen van aaseters, zoals meervallen als de Sturisoma panamense, Corydoras en kleinere Plecostomus soorten tot 20 centimeter.  Deze vissen ruimen de bodem van het aquarium op en kunnen de algen onder controle houden. Een kleine opmerking over meervallen: sommige types, zoals de Sturisoma’s en Farlowella’s kunnen niet tegen een hele lage pH en zullen dood gaan als dit onder de pH 5 komt. Als je dus je water erg zuur houdt voor je Discusvissen, moet je regelmatig je pH checken. Andere goede medebewoners zijn tetra’s. Je moet nieuwe vissen echter wel eerst in quarantaine houden voordat je ze in het Discus Aquarium loslaat. Waarom het risico lopen dat een tetra van € 1,50 een ziekte meebrengt en een discus van € 250,- dood. De Tetra’s die ik kan aanbevelen bij Discusvissen zijn Congo Tetra’s  (Phenacogrammus interruptus), Kardinaal Tetra’s (Paracheirodon axelrodi), maar mijn favoriete Tetra voor bij de discusvissen is de gewone  Schoudervlek zalm (Hyphessobrycon serpae), zijn rode kleur geeft een mooi contrast met de groene planten en de turquoise kleur van de de discus.

Sturisoma aureum
Sturisoma aureum

Voor zover het mede-bewoners betreft, heb ik niet zoveel andere vissen samen gehouden met de discus, maar vissen die je absoluut moet vermijden zijn zuigende meervallen, de Goudstreepalgeneter (Epalzeorhynchos kalopterus), maanvissen en middel tot grote cichliden. Ik raad je aan om bij kleine discusvissen geen andere vissen te plaatsen, hooguit misschien een paar corydoras.

Ten slotte, om het aquarium hun thuis te maken, de basis behoefte van een discus is naar mijn mening een temperatuur van 29º – 30ºC voor alle typen discusvissen, uitgezonderd misschien de Heckel’s (Symphysodon discus). De mijne lijken wel beter te groeien bij een temperatuur van rond de  32ºC. Het water moet licht zuur en zacht zijn. Echter, naar mijn mening is het belangrijker dat het schoon is. Een pH van rond de 6-7 is ideaal voor een show aquarium en het zou niet onder een pH mogen komen van 5,5, waar het water onstabiel wordt. Voor het kweken kan het bij sommige koppels nodig zijn de pH nog wat verder te laten zakken. Ik heb echter succesvol met Discusvissen gekweekt bij een pH van 7.

Auteur: Peter Gallagher
Eerste Publicatie: NSW Cichlid Society, Australia Sydneycichlid
Bron: Aquarticles (niet meer beschikbaar)
Vertaling: John de Lange

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

2 comments

  1. Goed om te weten waar ik op moet letten bij het houden van discusvissen in een aquarium. Ik denk dat het voeren in het begin nog lastig kan zijn, omdat je moet bepalen hoeveel ze nodig hebben om niks over te laten. Ook ga ik deze taak zoals beschreven, aan niemand anders overlaten.

    1. Een eye-ball per discus is goed uitgangspunt, zelf voer ik de jomge discus tot 10x per dag.. volwassen dier 2 tot 3 keer per dag, ook sla ik regelmatig een dag over..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!