Platinum Red Dragon Guppy

Mijn eerste vis: hoe pak ik dit aan?

Voor veel mensen is een vis het eerste huisdier. Het kopen van je eerste vis kan dus spannend en zelfs intimiderend zijn. Je hoofd zit vol vragen. Welk aquarium moet je kopen?  Wat eet een vis? Is een waterfilter écht nodig? Het idee verzorgen van een vis kan een overweldigend idee zijn. Maar maak je geen zorgen. In dit artikel helpen we je een handje.

De vis

Het kiezen van de perfecte vis, is iets waar je goed over na moet denken. Voor beginners zijn goudvissen en guppies een goede keuze. Deze soorten hebben geen speciale vereisten. De volgende vraag is hoeveel vissen je wilt? Guppies en goudvissen zijn groepsdieren. Het is dus aan te raden – maar niet verplicht – om drie of meer vissen aan te schaffen. Houd er rekening mee dat meer vissen ook direct betekent dat er een groter aquarium gekocht dient te worden. 

Het aquarium

Het aquarium is het nieuwe thuis van je vis. Zorg er dus voor dat je deze nieuwe omgeving zo goed mogelijk aansluit op de behoeften van de vissoort. Denk hierbij aan de temperatuur van het water, de verlichting en voldoende schuilplaatsen. Voor het laatstgenoemde kun je diverse soorten aquarium decoratie gebruiken, denk hierbij aan plantjes. Een erg belangrijke factor die een grote rol speelt in de omgeving van de vissen is de waterkwaliteit. Ververs het water regelmatig en maak gebruik van een waterfilter die het water langer fris houdt. Het schoonhouden van het aquarium is een belangrijk onderdeel van het zorgen voor je vis. Reinig het glas en de decoratie. Vervang zo nu en dan de plantjes.

De voeding

Elke vissoort heeft een specifiek dieet. Zorg er altijd voor dat je de juiste voeding koopt en de hoeveelheid voeding controleert. Wanneer je je vissen te veel eten geeft, kan dit leiden tot vervuiling van het water en gezondheidsproblemen bij de vissen. Houd het makkelijk en schaf vissenvoer aan. Dit zit vaak in een zak of container. Volg de adviezen op de verpakkingen. Op deze manier kan er niets misgaan! Twijfel je over de voeding? Je kunt altijd langs de dierenwinkel om vragen te stellen. 

Het verzorgen van één of meerdere vissen is een leuke en bevredigende ervaring. Het kiezen van de juiste vis is de eerste en direct de belangrijkste stap. Op basis van deze keuze kun je gericht aandacht besteden aan de omgeving en de voeding van je nieuwe huisdier(en). Doe wat onderzoek en je vis is zeker weten gezond en gelukkig!

Bijgewerkt op 17 mei 2023 door John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: