Dus je hebt een zakje prut gekregen waar micro aaltjes in schijnen te zitten ? Maar wat nu vraag je je misschien af. Dit is voor iedereen die van mij of via andere wegen een micro aaltjes of walter wormen ent heeft bemachtigt.
Even in het kort wat het nou precies is wat je gaat kweken:
“Micro aaltjes zijn kleine wormpjes van 1 tot 1.5mm lang en een paar haren dik. Ze zijn wit, hyper actief en altijd aan het eten en meestal aan het voortplanten. Ze eten bacteriën, ook wel bekent als infusie. Ze houden van een vochtige omgeving tussen de 15 en 25 graden (kamertemperatuur is perfect)”
Walter wormen zijn eigenlijk in alles gelijk, alleen in tikje groter.
Benodigdheden
Goed, om ze te kweken hebben we dus het volgende nodig:
- een bak/container. Deze kan het beste of transparant of zwart zijn, dan kan je de wormen goed zien (uitleg volgt). Hoe groter hoe meer je kan oogsten, maar je kan ook prima meerdere kleine bakjes starten..gaat er 1 mis heb je nog over.
- een voedingsbodem voor de bacteriën. Hiervoor gebruik ik uitsluitend de goedkoopste havermout. Geen Brinta, geen brood, geen weet ik wat allemaal, dat gaat allemaal meer stinken dan havermout.
- Vocht. Als je googled kom je echt van alles tegen zoals melk, beetje bier, zelfs vruchtensap. Als je graag stank wilt, moet je dit vooral doen. Hou het anders gewoon bij water, dit werkt voor mij uitstekend.
- Een wormen ent. Meestal een zakje met witte drab of duidelijke havermout. Simpelweg een schepje uit de kweek van iemand anders.
Voedingsbodem
Eerst gaan we de voedingsbodem bereiden.
Hiervoor doe je 3 delen havermout op 5 delen water. Dit kan je natuurlijk wegen, of met een klein bakje, als de deel verhouding maar gelijk is (dus 300 gram havermout of een halve liter water, of 3 bakjes havermout op 5 bakjes water)
Dit doe je samen in een bak die in de magnetron kan, je roert eens flink en zet hem 1.5 minuut op vol vermogen in de magnetron (wel even afdekken met magnetron folie tegen spetteren ) daarna moet je weer alles goed doorroeren, en weer terug 1.5 minuut in de magnetron.
Als je het dan weer doorroert zou je een dikke papperige brei moeten hebben. Als het nog erg vloeibaar is kan je er nog wat droog havermout bij doen en weer doorroeren, verwarmen is dan niet meer nodig.
Als je dan uiteindelijk de dikke brei hebt, verdeel je dit over de bakjes die je wil gaan gebruiken om in te kweken. Vervolgens moet je alles goed laten afkoelen, bij temperaturen boven de 25 graden gaan de wormpjes dood. Voor de ongeduldige onder ons, even de wasbak met een laagje koud water vullen en de bakjes hier in zetten.
Zodra het afgekoeld is maak je het zakje met je ent open en verdeel je het over je bakjes.
Het bakje
Nu doe je het dekseltje, een glas plaatje of folie over het bakje.
- Bij een deksel kan je het beste de deksel niet in alle hoeken geheel aandrukken zodat er wel een klein beetje lucht uitwisseling is maar geen echte luchtstroming zodat de stank in het bakje blijft.
- Bij een glas plaatje moet deze of niet 100% afsluiten of regelmatig (elke dag 1-2 minimaal) opengemaakt worden.
- Bij folie voldoen een paar kleine gaatjes.
Nu kan je de bakjes ergens neer zetten waar het niet warmer dan 25 graden wordt, en dan maar wachten. Binnen een dag of 2 tot 5 zal je wormpjes tegen de randen zien opkruipen (ze komen meestal niet hoger dan een cm of 3, maar ontsnappen willen ze ook niet, veel te droog daar buiten het bakje). Hier komt dus het transparante of zwarte bakje goed van pas, want dan kan je ze veel duidelijker zien.
Oogsten
Vanaf nu is het oogsttijd. Zelf doe ik dit met een platte kwast. Je strijkt langs de rand van je bakje waar je klodders of plakken micro aaltjes ziet zitten. Probeer zo min mogelijk de voedingsbodem aan te raken, maar geen schrik als dit toch gebeurt, een klein beetje kan geen kwaad (het is tenslotte maar havermout, water en infusie). Nu de kwast in de bak afspoelen en tada, thats it.
Sommige puristen wassen hun wormen eerst nog door ze in een glas schoon water te doen en met een koffie filter uit te zeven. Ze zijn kleiner dan Artemia nauplien dus Artemia zeefjes werken niet.
Ze komen ook omhoog als je het bakje van onder verwarmt, bvb door hem even op je lichtkap te zetten. Let dan wel goed op dat je ze niet vergeet, het is zo te warm en dan zit je met een stinkende dode prut.
Levensduur kweek
Hier gaat een kweek rustig 2-3 maanden mee, als het wat te vloeibaar wordt allemaal voeg ik gewoon weer wat droge havermout toe.
Om een nieuwe kweek met micro aaltjes te starten neem je simpelweg een schepje uit je draaiende kweek, en begin je weer vanaf het begin van deze uitleg.
Succes allemaal !
p.s als er aan het begin een klein beetje schimmel komt, geen probleem dit wordt wel weer opgegeten. als het erg veel wordt doe je iets niet goed maar kan je het het beste er gewoon uitscheppen en weggooien.
Wat ik mis in de beschrijving is de toevoeging van wat gist aan de havermout juist dit zorgt voor voeding vd wormpjes
Hoe kom ik aan een wormen ent? Ik ken niemand die deze microaaltjes kweek en op internet worden ze ook niet aangeboden.
Ik zie momenteel ook geen microaaltjes voorbij komen. Op marktplaats worden wel azijnaaltjes aangeboden. Waarschijnlijk zijn die voor de opkweek van jouw vissen ook wel geschikt.
Hoi John,
Dank voor je artikel.
Werkt dit kweekmengsel/deze methode ook voor nematoden tegen veenmollen?
Ben benieuwd wat deze nematoden op het menu hebben staan.
Alvast hartelijke dank.
Groet+Liefs
Anita
Volgens mij wordt voor de micro aaltjes de soort Panagrellus redivivus gebruikt. Dit is inderdaad een nematode. Er zijn echter 25.000 soorten Nematoden en weet niet of je al deze soorten kunt kweken met deze methode. Ik vermoed dat veel soorten hetzelfde gekweekt kunnen worden maar anderen weer op een andere manier….ze vragen niet allemaal hetzelfde voedsel. Gezien de prijs van de ingrediënten zou je het natuurlijk altijd een keer kunnen proberen.
Waneer is de beste tijd om te beginnen met de kweek?
Micro aaltjes kun je het hele jaar door kweken.