Voor mensen die altijd veel meelwormen aan hun dieren voeren kan het al snel uit om zelf een meelwormenkweek op te zetten. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Handig is om de kweekmeelwormen apart te houden van de voedermeelwormen. Om te beginnen heb je in elk geval een aantal goede bakken nodig.
De kweekbakken
Je begint met een bak voor de meelwormen. Deze bak moet een opstaande rand hebben van minimaal 3 cm, liefst iets hoger. De bak moet gladde randen hebben zodat de meelwormen er niet uit kunnen. Ventilatie is heel erg belangrijk bij meelwormen. Doe dus nooit een deksel op de bak! Goed voer voor de meelwormen is 1:1 gemengde tarwebloem met zemelen. Als vocht kun je het beste elke dag een beetje verse groente of fruit geven. Het liefst zo dat de ondergrond van zemelen en tarwebloem niet nat kan worden…
Zelf ben ik begonnen met ongeveer 100 gram meelwormen. Bij een temperatuur van ongeveer 27 graden worden deze meelwormen vaak al snel poppen. Omdat meelwormen kannibalistisch zijn doe je er goed aan om de poppen uit de bak te verwijderen. Hier heb je dus ook weer een bakje voor nodig. Dit bakje hoeft aan maar weinig eisen te voldoen. Zorg wel weer voor een goede ventilatie en houd er rekening mee dat de torren na een paar weekjes uitkomen (meestal ongeveer 2 tot 3 weken afhankelijk van de temperatuur) Een goed idee is om gewoon een beetje horrengaas over het bakje heen te doen zodat de torren er in elk geval niet uit kunnen.
Een bak voor de torren is een derde bak die je nodig hebt. Als je eenmaal torren ziet verschijnen in de bak met poppen kun je deze er het beste zo snel mogelijk uit halen omdat de torren ook weer de poppen kunnen beschadigen. Voor de zekerheid kun eventueel een beetje voedsel bij de poppen indoen om dit te voorkomen.
Meeltorren kunnen vliegen
Meeltorren kunnen vliegen (doen ze echter maar zelden) dus ook hier kan een beetje horrengaas bovenop de bak geen kwaad. Als je echter zorgt dat je een bak hebt met gladde opstaande randen van ongeveer 20 cm of hoger is het niet nodig, hoeveel je dan misschien wel af en toe een tor in je kamer terug zult vinden. Zelf gebruik ik bakken van ongeveer 40*20*20 (l*b*h) Als ondergrond kun je zowel zemelen en tarwebloem (tevens ook hun voer) als zand gebruiken. Een voordeel van zand is dat je het gewoon kunt zeven, maar dat zemelen hier te fijn voor zijn. Vocht kun je ook weer het beste toedienen door middel van groente en fruit. Als je zand als bodemsubstraat gebruikt moet je er ook nog zemelen en tarwebloem bij doen als voer.
Inrichting Meelwormen kweekbak
De vrouwtjes torren beginnen ongeveer na twee weken eitjes te leggen. Dit kunnen ze ongeveer 3 maanden vol houden en daarna gaan ze dood. Elk vrouwtje kan een paar honderd eitjes leggen. Er zijn verschillende methodes om ervoor te zorgen dat de meeltorren niet alle eitjes opeten. Zelf heb ik mijn bak zo ingedeeld dat er maar ongeveer 10 cm² zand open is. Hier leggen bijna alle vrouwtjes hun eitjes. Elke dag schep ik deze eitjes dan apart in een klein huzaren bakje. Een andere methode die ook veel mensen handhaven is elke maand de torren verhuizen naar een andere bak. Er zullen van vanzelf een heleboel eitjes uitkomen.
De eitjes
De eitjes van de meeltorren komen na een dikke twee weken uit. Deze meelwormpjes zijn dan ongeveer 3 tot 4 mm en spierwit. Het duurt echter niet lang tot deze bijkleuren naar de zelfde bruine kleur als volwassen meelwormen. In de eerste paar weken vervellen de kleine meelwormpjes regelmatig en je zult als je goed kijkt ook door de hele bak vervellingen tegen komen. Het duurt erg lang voordat meelwormen op volwassen lengte zijn.
Conclusie
Het kweken van meelwormen is op zich niet moeilijk. Als je meelwormen lang genoeg houd worden dit vanzelf poppen. Deze poppen zullen ook vanzelf weer meeltorren worden en als je genoeg meeltorren bij elkaar zet gaan deze snel genoeg eitjes leggen. Het moeilijke aan meelwormen kweken is vooral geduld hebben… Het duurt namelijk wel even voordat je de hele cyclus weer rond bent
Eerste publicatie: Animal Project (niet meer beschikbaar)
Foto: Theilr
Kan iemand vertellen hoe groot de gaatjes in het gaas moeten zijn?
Bij ons komen er te weinig eitjes in de tweede bak.
Interessante info! Ik heb een aparte vraag.
Een half jaar geleden kocht ik 1kg gedroogde meelwormen voor de tuinvogels. Algauw merkte ik in die bak enkele levende torren op, ik liet ze maar zitten. Ze leken dorst te hebben dus gaf ik ze wortel. Ze hadden het naar hun zin. Al snel kwamen er dagelijks steeds meer torren tevoorschijn en ik heb ze moeten overzetten. Ik heb nu al 3 bakken, waarvan 2 terraria met havervlokken, takjes en bamboe waarin ze graag samenhokken. Ik zie ze wel graag bezig, ze zijn helemaal in hun nopjes. In de eerste bak zie ik nu al veel larfjes ook. Ik ben onbedoeld dus een kwekerij begonnen, maar wil dat eigenlijk niet. Liefst laat ik ze vrij in het bos achter m’n huis, want het worden er veel te veel.
Nu komt m’n vraag: gaan ze dood bij deze temperaturen? Ik vind nergens online of ze bv. nachtvorst kunnen overleven. Ik kan niet veel langer meer wachten, de derde bak is ook al overbevolkt omdat er dagelijks uit de eerste bak een stuk of 10-20 torren tevoorschijn komen. Sorry voor de gekke vraag! Overal lees ik hoe je de torren moet bestrijden, maar ik vind ze leuk en wil ze de vrijheid geven. In de natuur is het geen pestdier, toch? Alvast bedankt!
Dat hangt een beetje van de grootte van je kweekbak af. Er zat bij dit artikel een video zodat je kon zien hoe een en ander er uit ziet, die video is helaas verwijderd. Ik heb deze vervangen door een zeer uitgebreide serie met stap voor stap uitleg (in het Engels). Hier kun je zien hoe de kweek van meelwormen verloopt in kleine stapjes, ook hoeveel meel en zemelen ongeveer worden gebruikt.
Ik heb 110 gram meelwormen gekocht. Ik ben starter. Ik vroeg me af hoeveel tarwemeel en zemelen ik in mijn startersbak moet doen.