Pterophyllum scalare - Maanvissen

Maanvissen kweken – Tips en Geheimen

Maanvissen kweken – Op het moment kweek ik met maanvissen als hobbyist maar wel op commerciële basis. Hieronder beschrijf ik wat zaken die ik in de loop der jaren ben tegengekomen. Uiteraard verklap ik niet al mijn geheimen.

Koppel uitzoeken

Mijn beste successen heb ik behaald door 10 jongen bij elkaar te zetten in een 150 liter aquarium (of groter). In het aquarium plaats je 2 pvc pijpjes van 5 centimeter doorsnee en laat ze een voor een paren.

Het is niet zo zeer een paar creëren maar kijken welke vissen de man en welk de vrouwen zijn. Daarna kun je de vissen uitwisselen.

Maanvissen aan elkaar laten wennen

Ik heb altijd vissen kunnen uitwisselen en vervangen zonder al te veel problemen. Hiervoor gebruik ik een stuk doorzichtig plastic om ze bij elkaar vandaan te houden tot de agressie naar de ander is gezakt. Na het weghalen van de plasticscheiding is een beetje agressie normaal.

De eerste legsels

Verwacht geen grote nesten. 90% van de eerste legsels wordt opgegeten of is niet goed bevrucht. Zo lang je maar een paar eieren hebt die zijn bevrucht en waarvan de embryo’s bewegen is er hoop.

Eieren weghalen

Ik haal de jongen weg zodra de eieren uitkomen. Vervolgens stop ik ze in een klein glazen potje die vervolgens in een 25 liter aquarium wordt geplaatst. Het glazen potje beschermt de jongen totdat ze groot genoeg zijn om vrij te zwemmen.

Alternatieve methode: In sommige gevallen heb ik de legsels verwijderd nadat ze zijn gelegd. De legsels doe ik in een 25 liter aquarium die behandeld is met methyleenblauw. Deze methode vind ik niet echt nodig. Laat je vissen zorgen voor de jongen. Het is op die manier ook veel leuker.

Visbezetting

Ik gebruik aquariums van 150 liter als uitzwembak.

Ik heb wat testen gedaan met visbezettingen en dit zijn de resultaten:

  • Afhankelijk van de filtering, kun je 250 maanvissen ter grootte van een erwt in een 150 liter bak kwijt totdat ze de grootte bereiken van een kwartje voordat je ze moet opsplitsen. Ik heb kleinere aantallen laten opgroeien in hetzelfde aquarium maar dan groeiden ze net zo hard.
  • Vervang 3 keer per week 50% van het water.
  • Met 10 weken zouden ze grootte moeten hebben van een euro.
  • De hulp van groeiende planten om de nitraten op te nemen is zeker nodig.
  • Na 10 weken verlaag je de bezetting tot zo’n 100 vissen om ze te laten uitgroeien.

Toekomstige broedkoppels

Sommige kwekers zeggen dat je al je maanvissen minstens 6 maanden moet houden om de beste van de beste uit te selecteren. De meesten van ons hebben die ruimte niet dus dit is wat ik doe:
Zodra de maanvissen 6 weken oud zijn, vang ik de grootste van dezelfde leeftijd uit. Normaal gesproken zo’n 20 per 200.  Eenmaal in een 20 liter bak geplaatst kun je ze rustig bekijken. Selecteer de vissen die je wil houden op grootte, patroon, vinnen en kleur. Hou degenen die je hebt uitgezocht apart en geef ze een eigen groot aquarium.  Als ze groeien haal je degenen eruit die je niet wil houden en verkoop ze. Onthoud dat dit allemaal top kwaliteit vissen zijn.

Mijn gradaties:
Kwaliteit AAA: Ik laat deze vissen bijna nooit gaan en houdt ze als broedkoppels.
Kwaliteit AA: De meeste worden gehouden als back-up, sommigen worden verkocht.
Kwaliteit A: Deze vissen worden verkocht aan andere kwekers en de betere aquariumspeciaalzaken.
Kwaliteit B: De dierenwinkel.

Als je kwaliteit stijgt, stijgen de gradaties mee!!! Onthoud dat er geen ruimte is voor misvormden. Het is in het begin moeilijk maar deze vissen moeten worden afgemaakt. Elke vis die slechte vinnen heeft, niet symmetrisch is, zwemproblemen of missende lichaamsdelen heeft moet niet gehouden worden. Deze vissen zouden in het wild ook niet overleven.

Voeding Tips en ontdekkingen

Mijn meest recente project is het vinden van nieuw voer voor mijn broedparen anders dan bevroren rode mug en artemia. Ik zorg er altijd voor dat de vissen gevarieerd eten krijgen en een uitgebalanceerd dieet.

Mysis

Ik bleef maar stukjes lezen over Mysis en wat het doet voor je vissen. Nou, ze maakten geen grapje! Ik ben nu een overtuigd mysis gebruiker, net als de hobbyisten die mijn eerste bestelling mysis met mij hebben gedeeld. Mijn vissen slikken de mysis door alsof het snoepjes zijn. Het heeft de groei verbeterd van mijn broekparen en het houdt ze in goede conditie. Ik weet wel zeker dat de meesten van jullie wel weten hoe moeilijk het is om ze iets nieuws te leren eten! Al mijn maanvissen aten de mysis al op dag 2. Ik vind dat het niet zo veel troep geeft als bevroren artemia en de vissen laten zien dat ze de mysis fijn vinden om te eten. Dus petje af voor Patsy en haar man bij Piscine Energetics voor het bevoorraden van de hobby met zo’n fantastisch product.

Om dit product in grote hoeveelheden te bestellen neem contact op met:
Piscine Energetics. 32 Baxter Rd, Enderby. B.C. Canada V0E 1V5
E-mail: Piscine@mysis.com
Website: www.mysis.com

Artemia tegenover al het andere

Een belangrijke discussie tegenwoordig. Het is moeilijk te ontkennen dat als de jongen opgroeien ze graag achter levend voer aangaan. Ik heb poeder en vlokken geprobeerd en dan hebben ze het moeilijk genoeg voer naar binnen te krijgen. Artemia lijkt gewoon het beste te werken maar het is tegenwoordig zo duur. Er gloort wel hoop aan de horizon. Een bedrijf in Australië heeft het probleem van in huis produceren bijna gekraakt. Dit zou heel verrassend nieuws zijn!

Maanvissen tijdens het afzetten:

De jongen worden goed beschermt na het uitkomen:

Zie ook:

Eerste publicatie: 2002 Jay’s web site www.anythingfishy.ca (niet meer beschikbaar)
Bron: Aquarticles.com (niet meer beschikbaar)
Vertaling: J. de Lange

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!