luchtpomp of geen luchtpomp in het aquarium

Luchtpomp of geen luchtpomp in het aquarium

()

Het nut of het niet nut hebben van een luchtpomp in het aquarium. Ik gebruik bewust het woordje luchtpomp en niet zuurstofpomp. Het is heel belangrijk te vermelden dat dit vaak verkeerd gebruikt wordt. Een luchtpomp zal geen zuurstof aan het water toevoegen….althans daar hoort een opmerking bij.

De vraag is nu: is een luchtpomp nodig ja dan nee?

Is een luchtpomp handig? Wat doet een luchtpomp? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen? Om daarop te kunnen antwoorden is het heel belangrijk dat we even zeggen dat geen enkel aquarium vergeleken kan worden. Elk aquarium is uniek, elke situatie is uniek, elk visbestand is uniek enzovoorts enzovoorts.

Vooral die “elke situatie is uniek” is heel belangrijk om te onthouden. Bijvoorbeeld bij behandeling met medicatie is een luchtpomp een must. Het is van moeten, het kan niet anders, het kan wel anders maar het is te weinig veilig om het anders te gaan doen. In dat geval is het “better safe, than sorry”. Wanneer je behandeld met medicatie voeg aub een luchtpomp toe. In dat geval zal het zeker en vast geen nadelen hebben en alleen maar voordelen hebben.

Brengt een luchtpomp nou extra zuurstof in het water?

Ja en neen. Wanneer uw aquarium uitgerust is met een correcte filtering die voldoende het wateroppervlak doet bewegen zal het eigenlijk maar weinig nut hebben dat u nog een extra luchtpomp heeft.

Vaak wordt er gezegd dat een luchtpomp geen extra zuurstof toevoegt aan het water en dat u alleen een beroep kunt doen op een bewegend oppervlak van uw aquarium. Daar moet ik toch wel enkele opmerking bij maken. Men zegt dus dat zuurstof uitwisseling of gasuitwisseling enkel en alleen gebeurd op het wateroppervlak. Dan zou ik u graag aan het denken willen zetten. Een luchtbel die in het aquarium komt is lucht omgeven door water. Met andere woorden, elke luchtbel heeft een bepaalde hoeveelheid wateroppervlak. Aan dat wateroppervlak gebeurd gasuitwisseling. Dus het is veel te kort door de bocht om te zeggen dat een luchtpomp geen extra zuurstof toevoegt aan uw water maar dat enkel een filter die uw wateroppervlak doet bewegen zorgt voor extra zuurstof en gasuitwisseling in het algemeen.

Een luchtpomp niet nodig maar geeft wel extra gasuitwisseling

Desalniettemin zeg ik zelf heel vaak online, heel bewust, dat het niet nodig is om een luchtpomp te gaan plaatsen om extra zuurstof toe te voegen. Dat het zelfs weinig nut heeft om extra zuurstof toe te voegen. Waarom spreek ik mezelf nu eigenlijk tegen? De tijd die een luchtbel heeft om in het water te komen en terug te verdwijnen naar het wateroppervlak is bijzonder kort. Op dat stukje zal er bijzonder weinig zuurstof uitgewisseld worden. Maar vele belletjes aan zeer weinig zuurstof maken uiteindelijk ook wel zuurstof.

Ik weet dat ik nu eigenlijk vrij controversieel bezig ben en eigenlijk vrij veel mensen tegenspreek die steevast zeggen dat het niet nodig is. Maar zoals jullie inmiddels ook wel al weten, komt het er bij mij op neer dat ik u correcte informatie wil geven. Liefst zo correct mogelijk en als het kan perfect correcte. Het is dan ook effectief correct als ik zeg dat aan elke luchtbel zuurstof wordt uitgewisseld. Bovendien als die luchtbel bovenaan het wateropppervlak komen zal dit het wateroppervlak doen bewegen en dus en daar dus ook nog eens extra gasuitwisseling voorzien.

Dus om nu zomaar te gaan roepen dat luchtbellen of een luchtpomp in het algemeen geen enkele meerwaarde heeft, sorry maar dit is compleet fout. Maar, desalniettemin wil ik benadrukken dat het eigenlijk de bedoeling is dat het filter het wateroppervlak laat bewegen. Dit geeft namelijk nog een aantal extra voordelen zoals breking van het water oppervlak en meer.

Extra watercirculatie

water circulatie door luchtbellen



Bovendien zullen luchtbellen er ook voor zorgen dat de onderste waterlaag naar boven wordt gebracht. De bovenste waterlaag moet plaatsmaken en dus naar onder zal gaan. Het zal dus effectief zorgen voor meer circulatie in het aquarium. Niet alleen de circulatie die het filter voorziet maar een extra opwaartse circulatie. Dit kan bijvoorbeeld zeer handig zijn wanneer je blauwalg hebt. Wanneer de oorzaak van de blauwalg te vinden is in onvoldoende circulatie, kan een luchtpomp dus zeker en vast soelaas brengen.

Maar ook esthetisch kan een luchtpomp leuk zijn. Zo zijn er mensen die het echt gewoon mooi vinden om luchtbellen naar boven te zien komen. Het kan geen kwaad dus op zich geen enkel probleem. Als u graag stijgende luchtbellen ziet, plaats dan gerust een luchtpomp.

Wanneer geen luchtpomp gebruiken?

Wanneer kun je nu beter geen luchtpomp gebruiken? Dat is vooral in beplante aquaria. Wanneer je planten hebt, wordt de Co2 veel sneller verdreven door het gebruik van de luchtpomp. En daar komt dan meteen weer de contradictie. Veel mensen zeggen geen luchtpomp plaatsen want deze zal er voor zorgen dat er Co2 uit het aquarium wordt verdreven. Dit klopt volledig. Anderzijds zeggen ze dan dat de luchtpomp geen gasuitwisseling doet en zichzelf daarmee eigenlijk tegenspreken. Enerzijds dat er gasuitwisseling is doordat de Co2 in de atmosfeer verdwijnt en anderzijds zeggen ze van er is geen gasuitwisseling dus er komt geen zuurstof in het water.

Dit gezegd zijnde, de luchtpomp verdrijft dus wel degelijk de Co2. Het is dus wel heel belangrijk dit in gedachten te houden.

In een beplant aquarium waar het geen noodzaak is om een luchtpomp te gaan plaatsen, zou ik zeggen, plaats het dan ook simpelweg niet. Zorg dat de filtering zorgt voor voldoende oppervlakte beweging en u zal voldoende zuurstof hebben voor de vissen.

Conclusie

Als conclusie kunnen we dus zeggen dat een luchtpomp niet per se nadelen heeft maar ook niet per se voordelen. Zoals in het begin gezegd is elke situatie anders. Voel je dan ook vooral niet schuldig wanneer u wel een luchtpomp heeft maar voel je ook zeker en vast niet schuldig wanneer je deze niet hebt.

Ik zou zeker en vast wel aanraden om een luchtpomp thuis te hebben liggen. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld medicatie moet gaan toepassen en dan is die luchtpomp meer dan nodig. Een luchtpomp kan ook nodig zijn om bijvoorbeeld het voer in een voederautomaat droog te houden.

Er zijn twee merken waar ik bijzonder tevreden over ben qua luchtpompen. De eerste is de Newjet Air en de tweede de Hailea. Het zijn luchtpompen die relatief goedkoop zijn maar die echt wel steengoed zijn. Je betaalt niet de merknaam, je betaalt echt wel de kwaliteit in dit geval.

Ik ben er van overtuigd dat ik weer een beetje licht in de duisternis heb kunnen brengen wat betreft luchtpompen. To luchtpomp or not to luchtpomp, that was the question.

Teveel tekst om te lezen? Gewoon de video bekijken kan natuurlijk ook:

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

18 comments

  1. Ik heb rode kreeftjes en verschillende kleuren garnaaltjes. In mijn aquarium staan voor de helft planten als noodzakelijke schuilplaatsen.
    Werkt mijn luchtpomp goed dan zitten ze allemaal vooral op de bodem en in die planten.
    Werkt mijn luchtpomp niet goed dan zitten de kreeften vlak onder het wateroppervlak bovenop de planten. De garnalen wat minder.
    Vooral na een nacht als de planten door het missen van lampenlicht geen zuurstof geproduceerd hebben. En net als planten buiten dan zuurstof gebruiken om te overleven.
    Luchtpompen voorzien het water volgens mij dus ook van zuurstof uit die 20% die daarin zit.

  2. Geen reactie maar een vraag. Is een luchtpomp op batterijen wel handig als er een stroomstoring is? Of is het dan voldoende om alleen een waterwissel te doen? Ik heb wel een luchtpomp op stroom voor het geval van medicatie. Maar ja……. Als de stroom uitvalt heb ik daar dus niets aan.

    1. Een stroomstoring komt in Nederland gelukkig niet heel vaak voor. Als er geen stroming is in het aquarium dan is er ook niet direct een probleem, zolang het maar een aquarium is wat al wat langer staat. Dan zijn de nuttige bacteriën in het filter veel sterker. Ik weet niet of er batterijen zijn die voldoende krachtig zijn om enkele uren een luchtpomp te laten draaien.

  3. Schippers Roger

    luchtpomp verdrijft Co2 maar verdrijft het ook vloeibare Co2 dus de koolstof?

    1. Of een luchtpomp Co2 verdrijft is afhankelijk van de hoeveelheid Co2 in het water en in de lucht. Co2 is alleen vloeibaar onder druk. Producten zoals easycarbo en floragrow carbo zijn geen Co2

      1. Dus onder normale omstandigheden, in een bak met planten die kooldioxide opnemen, leidt het beluchten tot een hogere kooldioxide concentratie?

        Dus maximaal, als je flink belucht, zal je 400 ppm kooldioxide in je bak kunnen krijgen. Dat zou toch genoeg moeten zijn om de planten te laten groeien lijkt me, want meer krijgen ze in de natuur ook niet.

        1. Het is niet alleen Co2 waar planten van groeien maar ook andere voedingsstoffen. Zonder Co2 is het lastig om een goed evenwicht te vinden. Sommige planten groeien in het aquarium echt alleen met Co2, anderen doen het ook wel zonder. In het aquarium zien we graag mooie, volle planten, in het wild met alleen natuurlijke Co2 toevoer is dat ook lang niet altijd het geval.

          1. Dank je voor je antwoord! Mooie en nuttige website heb je :-)

  4. Ik heb een externe eheim pomp,waar ik aan het einde waar water weer aqarium in komt,een spuitkop zitten waar een luchtslang op aangesloten is die boven het water ligt,en er zo vele luchtbellen mee .het water word in gespoten werk heel goed.

  5. Over de luchtpomp het volgende
    Ik heb discus vissen 14 stuks gehad
    Eheim externe pomp 1850 liter met lange spraybar op de oppervlakte geplaatst
    Aquarium van 350 liter
    1 nacht zuurstof/ luchtpomp uit gezet volgende dag alle 14 dood
    Dus zeer noodzakelijk een luchtpomp wat er ook word geschreven het is echt van groot belang

    1. Jammer om te horen dat bij jou de discussen zijn dood gegaan. Elk aquarium is anders, normaal gesproken is een luchtpomp niet nodig. In jouw geval helaas wel.

  6. Beste mensen,

    Ik heb ‘n wandaquarium van 170 x 20 x 60 cm met ‘n dubbele RGB Ledstrip (Ledbalk) die aangesloten is op mijn TC420 Time Controller.
    De verlichting gaat met zonsopgang om 11:00-12:00 u aan. Van 12:00-22:00 u volledig met Rood 90%, Blauw 60%, geel en groen 25%. Vanaf 22:00-22:40 u zonsondergang. Heb verder ‘n binnenfilter en heb planten / vissen erin. Gebruik CO2 ca 3 ml dosering per dag.
    Is de verlichtingstijd goed voor de planten ?
    Ik gebruik ‘n luchtbellensteen dag/nacht die minimaal is ingesteld.
    Graag tips voor goede plantengroei !
    Is toevoeging van CO2 dosering met Algumin OK ?

    Groet Ton

  7. guillaume claeys

    Over de luchtpomp… ik heb een aquarium van 450liter. Met maar 1 plant (anubias), wanneer moet ik hem uit doen of hoelang moet ik hem laten aanstaan?
    Waar plaats ik mijn bruissteen?
    Dit is misschien een domme vraag: beter een bol of een platte schijf?
    Top video’s maak je! Veel van geleerd!

  8. Gisteren schok ik mij rot, er was een vis stervende. Hij lag op de grond stevig ademend. Nog geprobeerd om hem over te zetten in een isolatie tank met medicatie maar een paar uur later was het over. Die avond ging nummer 2 en toen begon ik mijzelf toch wel ernstig zorgen te maken. Direct een flinke hoeveelheid water vervangen. Medicatie toegevoegd, lampen uit koolstof filtering verwijderd. En een zeer zware luchtpomp toegevoegd met meerdere uitlaten.
    Deze luchtpomp voegt zoveel bellen toe aan het water dat je aan het water kan zien dat er kleine belletjes vrij langzaam door het water heen bewegen.
    Daaruit heb ik toen ook de conclusie getrokken dat de luchtpomp weldegelijk een hele hoop zuurstof aan het water kan toevoegen.
    En dat dit misschien ook wel noodzakelijk is, gezien mijn Cycliden vissenbestand (dus geen of weinig planten) mijn overpopulatie (ze hebben graag jongen) en hoog ipv breed aquarium. Is allemaal niet ideaal dat snap ik. Ik wil de vissen toch graag in leven houden. Dus als ik iets anders kan doen (iets anders dan planten) om zuurstof toe te voegen aan mijn aquarium dan hoor ik hier graag over. P.S. Ik kijk graag naar jouw filmpjes, dank je wel.

  9. In een beplant aquarium is in principe een luchtpomp niet nodig. Niet overdag en ook niet ’s nachts. Alleen in bijzondere gevallen zou je een luchtpomp kunnen gebruiken maar in een gezonde plantenbak is het niet nodig.

  10. Chrit Goossens

    Wat is uw mening over onderstaande stelling?

    Wanneer je een mooie plantenbak wilt, dien je ervoor te zorgen dat een luchtpompje overdag UIT is geschakeld.
    De extra waterbeweging zal CO2 uit het water verdrijven, terwijl de planten dat overdag juist nodig hebben voor hun fotosynthese.
    ‘s Nachts echter dient het pompje juist AAN geschakeld te worden omdat dan zowel de vissen als de planten zuurstof (O2) inademen en kooldioxide (CO2) uitademen.
    Dus is het ‘s nachts juist prima om CO2 uit het water te verdrijven, er vindt immers geen fotosynthese plaats.
    Een apart schakelklokje dat precies tegengesteld is geschakeld aan dat van de verlichting zorgt dat dit perfect werkt.

  11. Carlos Roberto

    Tenho uma bomba de circulação e quando faz calor eu a ligo e me parece que ajuda a manter a temperatura amenos.
    Ser a esse método reconhecido no aquarismo?

    1. Sim, este método é usado no aquário. Uma maneira mais eficiente é usar um ventilador. Deixe soprar ar sobre a superfície da água. A evaporação esfria muito melhor.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!