In mijn korte kweek carrière, moet ik zeggen dat dit waarschijnlijk het meest spannende evenement is tot nu toe. Jaren geleden heb ik ook al eens geprobeerd Discus te kweken, en door mijn onervarenheid en luiheid wat betreft onderhoud, werd het een complete mislukking. Zwaar ontmoedigd, duurde het een hele tijd voordat ik het lef had om het opnieuw te proberen.
Voorbereiding en omgeving
Laat in mei 2001 kocht ik een groep van zes blauw turquoise discus en het avontuur kon beginnen. Ze waren 4 tot 5 maanden oud en zo’n 9 centimeter standaard lengte groot. Ik plaatste ze in een 400 liter kaal aquarium, met een afzetkegel, en verschillende omgekeerde bloempotten met wat plastic planten vastgeklemd in het gat in de bodem. Twee zeer grote sponsfilters aan elke kant, en een groot potfilter buiten het aquarium verzorgden de filtratie. Er werden twee verwarmingselementen in het aquarium geplaatst; een van 200 watt en de andere 100 watt, voor een totaal van 300 watt. De temperatuur werd eerst vrij hoog gezet (ongeveer 32 graden) een voorzorgsmaatregel in verband met de stress van het verhuizen. Na twee weken liet ik de temperatuur langzaam zakken naar 30,5 graad, hield dit nog een week of twee zo en uiteindelijk de temperatuur op 29 graden gezet.
Water samenstelling
Dit is altijd een groot aandachtspunt voor mensen die werken met discusvissen. De watersamenstelling is bij voorkeur (doorgaans) zacht en zuur. Sommige mensen zoeken de extreme waardes op, met een hardheid die nauwelijks te meten is en een pH van 5.0 tot 6.0 (gewoonlijk bij wildvang). Nakweek doet het een beetje beter met waardes van 6.5 tot 6.8, en een iets hogere hardheid. Ik was wat bezorgd maar niet al te veel. Mijn kraanwater heeft een ph van 6.8 tot 7.0 en een GH van 4. De vissen leken mijn water samenstelling wel acceptabel te vinden. Ik besloot dus niet teveel aandacht te schenken aan de watersamenstelling.
Voedsel
Dit is (naar mijn mening) een van de zaken waar je niet te licht over moet denken als je deze vissen wil houden of kweken. Ik wilde ze wat groter hebben en ze zo snel mogelijk klaar hebben om te kweken. Ik voerde ze drie keer per dag, met flink wat afwisseling. Ze kregen levende zwarte mug, bevroren tubifex, een zelfgemaakte paste en bevroren runderhart. Het hoge proteïne gehalte in dit voer helpt de discus om snel te groeien.
Water verversen
Dit is een ander belangrijk aspect in het werken met discus. Slechte water kwaliteit zorgt voor een heel scala aan problemen zoals groeiachterstanden, parasieten, problemen met ziektes en natuurlijk het weigeren om af te zetten. De best mogelijke watercondities zijn absoluut een must! Mijn water ververs programma bestond uit een dagelijkse verversing. Het is belangrijk om al het afval en niet opgegeten voer dagelijks van de bodem weg te halen. Dit deed ik elke avond na hun laatste voeding van die dag. Dit komt overeen met ongeveer 10% tot 15% van het water in het aquarium. Woensdags en Zaterdags waren de vaste dagen voor een 50% waterwissel. De samenstelling van mijn kraanwater is redelijk stabiel, ik had dus geen noodzaak om hiervoor water apart op te slaan maar ik zorgde er wel voor dat de watertemperatuur ongeveer gelijk was vóór het verversen.
Groei en gedrag
Met de juiste zorg groeien discussen nogal snel. Rond midden augustus waren ze al 3,5 centimeter gegroeid en begonnen ze ook al een lekker dik lijf te krijgen. Het is natuurlijk gedrag dat discussen een rang orde vaststellen en bij mijn vissen was dat geen uitzondering. Al snel nadat ik ze hun nieuwe tehuis had gegeven begon dat. Ze begonnen naar elkaar flanken en vinnen te pikken, en eigenlijk elkaar lastig te vallen totdat was besloten wie de dominante vissen waren. Ik had een nogal groot mannetje en als er voer werd gegeven was hij de eerste die zich er naartoe haastte. De rest van de vissen stoof dan uit elkaar en kwamen dan langzaam terug om te eten als de grotere vis al een paar seconden aan het eten was. Een paar anderen, net onder hem in de rangorde die niet zo geïntimideerd waren maar voor het grootste gedeelte was hij de dominante vis in het aquarium.
Afzetten
Tegen het eind van augustus begon ik tekenen te zien dat ze toe waren aan het afzetten. Verscheidene van de vissen waren behoorlijk donkerder van kleur geworden en toonden de laatste vier stress strepen. Ik hield het aquarium scherp in de gaten en eindelijk, na vier of vijf dagen, begonnen twee vissen onafhankelijk van elkaar, vlak voor me, af te zetten. Ze maakten eerst een paar proef rondjes en na het derde rondje begon het vrouwtje eieren te leggen. Eerst slechts een paar per keer, maar na een paar keer werden het er al veel meer. Het mannetje stond op wacht als zij afzette en als hij de eieren bevruchtte nam zij zijn plaats in. Ik was nogal verbaasd aangezien ik nog nooit discussen eieren had zien leggen. Toen vond ik het tijd worden om mijn camera te halen. Ik schoot zo ongeveer een half rolletje vol en liet ze toen met rust. Nadat ze helemaal klaar waren, zaten er ongeveer 75 eieren in een nogal ongeordend groepje aan de zijkant van een grote bloempot.
Nou….herinner je je het dominante mannetje nog waar ik over vertelde? Hij was niet degene die het vrouwtje had uitgezocht voor dit gezegende avontuur en hij was er zeker niet gelukkig mee. Het koppel deed erg haar best, maar ze konden hem niet lang op afstand houden en hij at alle eieren één voor één op! Alle andere aquariums in mijn huis waren bezet dus moest ik improviseren. Ik nam een groot stuk plexiglas en plaatste dit als afscheiding. Ik had gehoord dat je zo geen discussen kon kweken maar mijn groep bewees het tegendeel! Eigenlijk werkte het prima. Het koppel zat aan een kant en konden de anderen nog zien, het beschermingsinstinct werkte prima. Het volgende nest was wel succesvol.
Uitkomen en verzorging van de jongen
De eieren kwamen precies 58 uur na het afzetten uit, bij een temperatuur van 29 graden, pH van 6.8 en een hardheid van 4 GH. 75 uur later begonnen de jongen met het begrazen van de flanken van de ouders. Ik moet zeggen dat dit wellicht een van de meest magische dingen is die ik ook in mijn aquariums heb gezien! Rond deze tijd werden ze zich echt bewust van de afscheiding. Ze negeerden de andere vissen niet en begonnen gedreven aan hun taken. Ze verzorgden de jongen om de beurt. Het mannetje hield ze een tijdje bij zich en dan het vrouwtje. Het was erg interessant om ze te zien wisselen. Het mannetje zwom naar het vrouwtje, en plotseling spurtte hij weg uit de zwerm jongen. De jongen namen dan snel weer plaats bij het vrouwtje en gingen verder met eten. De jongen groeien en ontwikkelen zich erg snel op het huidsecreet van de ouders en werden bijna twee keer zo groot in dit kleine tijdje. Na vijf dagen huid secreet begon ik met het voeren van pas uitgekomen artemia.
Het groot brengen van de jongen (hier komt het werk!)
Nu zou je denken: “het moeilijkste is achter de rug, niet?” Nou, de oorlog is nog maar half gewonnen mijn vrienden! De ouders zover krijgen dat ze afzetten en de jongen laten grazen is een hele overwinning maar ze groot brengen is weer een heel ander verhaal!
Baby discusvissen zijn gulzige eters, en als je bij wil blijven bij de groeispurten die ze in dit stadium van hun leven hebben, dan moet je meer dan genoeg voer hebben, en nog veel meer water verversen. Na tien dagen regelmatig vers uitgekomen artemia te hebben gevoerd, worden de baby discus gescheiden van de ouders en in een kaal 90 liter aquarium geplaatst. Ik gaf ze nu drie keer per dag artemia en verwisselde elke dag 50% van het water voordat de lichten uit gingen.
Naarmate ze groeiden, groeiden ook hun aquarium en voer mee. Ze promoveerden van 90 liter naar een 200 liter aquarium en uiteindelijk verhuisden de ouders en kregen ze het 400 liter aquarium. Op dit punt waren ze 5 weken oud en ongeveer 2,5 centimeter groot. Ze kregen 3 keer per dag afwisselend voer, met levende gehakte tubifex, bevroren en verse artemia en een goede bevroren discus mix. De 50% waterverversingen gingen elke avond gewoon door en in het weekend kregen ze twee keer per dag een 50% waterwissel.
Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk ik waterwissels vindt voor de groei en gezondheid van de jonge discussen. Ze groeien sten en ze verteren heel wat proteïne rijk voedsel, dus waterverversen, hoe overdreven het ook lijkt, vind ik echt noodzakelijk. De vissen groeiden tot een centimeter of zes en werden toen verkocht aan diverse particulieren en winkels. Op deze grootte zijn ze redelijk stabiel en kun je een knappe prijs vragen. Ik bracht op deze manier drie nesten groot.
Selecteren
Hoewel we het niet leuk vinden, bij discusvissen is het een noodzakelijk kwaad. Iemand met verstand van discussen weet waar hij naar moet kijken en afwijkingen worden direct opgemerkt.
Slechte vorm: Een goede discus heeft een mooie ronde vorm. Hij moet niet ovaal zijn, niet in de lengte maar ook niet in de hoogte. Het gezicht moet mooi afgerond zijn en niet puntig. Wat de vorm betreft is dit mijn mening. Sommigen hebben een andere smaak en prefereren hoge lichamen en vinnen.
Vervormde vinnen of gekruiste vinstralen: Soms hebben ze vergroeide vinnen, de vinstralen kunnen gekruist zijn of misvormd. De buikvinnen moeten netjes gelijkvormig zijn, en de een niet langer dan de ander, ook moeten ze niet gebogen zijn.
Oog grootte: Ogen die te groot zijn naar verhouding van het lichaam van de discus is een ander belangrijk element om naar te kijken. dit betekend dat de vis niet goed gevoerd is tijdens het groeien, of hij heeft een ander probleem gehad tijdens het begin van de groei. Deze vissen krijgen mooie kleuren en wellicht zijn ze goed gevormd, maar meestal groeien ze niet uit tot het formaat wat een volwassen discus zou moeten krijgen. Deze vissen zijn achter gebleven in de groei.
Conclusie
Als je aan de behoeftes van de discus voldoet is het kweken vrijwel zonder problemen. Ik vond ze nogal veel aandacht vragen maar zeker de moeite waard. Mijn advies aan degenen die met discussen wil kweken is dat je je goed moet realiseren dat je bereid moet zijn bovenstaande stappen te nemen en dat je moet beginnen met de best mogelijke vissen die je kunt krijgen
Auteur: Rich Grenfell
Bron: Aquarticles.com (niet meer beschikbaar)
Eerste publicatie: Wet Pet Gazette, Norwalk Aquarium Society
Vertaling: John de Lange
Copyright foto’s: John de Lange
Zie ook het fotoverslag van Pieter Bregman met briljante foto’s