Samenvatting: Ken ondervond dat deze afzetmop broedende killivis zich eenvoudig en in grote aantal laat kweken.
Fundulopanchax gardenri is een mooie semi jaarlijkse killivis uit West Centraal Afrika. Deze soort bestaat uit een groot aantal geografische subsoorten en kleur varianten, variërend van geel tot rood, groen en blauw.
Het onderwerp van dit artikel, de Fundulopanchax gardneri nigerianus Jos Plateau, is afkomstig uit de Jos Plateau regio in centraal Nigeria. Zijn leefomgeving omvat stroompjes, poelen en vijvers in bossen en graslanden in die regio. Het water is zacht en licht zuur met temperaturen tussen de 23 en 26 graden. De populatie op het Jos Plateau kan een maximale lengte bereiken van ongeveer 6,5 centimeter. Mannen zijn hemels blauw met rode stippen over hun kop en lichaam. De ongepaarde vinnen zijn blauw tegen het lichaam aan met een rode streep en afgezet met een gele rand. Vrouwen zijn saai bruin met donkere bruine stippen en een lichter gekleurde buik. De vrouwen zijn doorgaans kleiner dan de mannen maar hebben wel een grotere buikomvang.
Fundulopanchax gardneri is een klassieke 2 weken afzetmop killivis. Hierom heb ik een koppel in een kaal 10 liter aquarium geplaatst met alleen een bruissteentje. De vissen leken het gelukkigst met een heel klein beetje stroming in het aquarium, de luchtstroom uit het bruissteentje werd dus heel laag gezet. Het water had een temperatuur van 23 graden en een pH van 6.8. Bijna elke dag werd 40-60% van het water ververst. De vissen kregen een variëteit aan vlokken, bevroren en levend voer. De man en vrouw konden het vanaf het begin af aan goed met elkaar vinden en we hebben geen problemen met jongen meegemaakt.
Een afzetmop werd in het aquarium geplaatst en vastgemaakt aan een drijvende stuk plastic. De vissen produceerden tussen de 7 tot 35 eieren per dag (deze vruchtbare ei productie was schokkend na eerdere ervaringen met een Baiisa populatie. Die soort produceerde maximaal 1 of 2 eieren per week). De grootste legsels werden gevonden een dag na een grote voeding met vleesachtig voer, met name pas uitgekomen artemia. Het afzetten vond meestal in de ochtend plaats en vlak voordat de lichten uitgingen voor de nacht. De eieren werden goed verstopt binnen 7 centimeter van de boven of onderkant van de afzetmop. De eieren zijn ongeveer 1 millimeter in doorsnee en zijn helder tot licht amber van kleur.
Elke nacht haalden we de afzetmop eruit, knepen lichtjes het water eruit en haalden met de hand de eieren uit de afzetmop. De eieren werden in een glazen schaal geplaatst met ongeveer 2 centimeter water om te incuberen. De eieren zijn vrij hard en de paar die stuk gingen tijdens het verplaatsen waren ofwel onbevrucht of pas gelegd. Niet vruchtbare eieren vielen ten prooi aan schimmel zoals je kunt zien aan het naar wit verkleuren. Deze eieren werden met een pipet verwijderd zodra we ze hadden opgemerkt. We voerden elke paar dagen kleine waterverversingen uit met behulp van wat water uit het aquarium van de ouders.
De twee weken erna werden de eieren geleidelijk donkerder en werden de ogen zichtbaar. Ze kwamen nu 14 – 16 dagen uit bij een temperatuur van 74 graden. Alle jongen werden verplaatst naar een apart opgroei bakje met behulp van een pipet zodra ze uit waren gekomen. De jongen waren ongeveer 3/16 van een inch lang bij het uitkomen. De jongen konden bijna onmiddellijk vrij zwemmen en hadden geen of een hele kleine eidooierzak. Ze eten meteen probleemloos microwormen en vers uitgekomen artemia. Niet opgegeten voer werd dagelijks verwijderd met een pipet en kleine waterverversingen werden door de jongen goed geaccepteerd.
De jongen waren extreem taai en we hadden bijna geen verliezen. Goed doorvoed op een variëteit aan voer bereikten ze met drie weken een lengte van 1,25 centimeter en 2,5 centimeter met 5 weken. We bemerkten geen kannibalisme bij de jongen, het was dus niet nodig om ze op grootte apart te houden.
Alles bij elkaar is de Fundulopanchax gardneri is hele mooie killivis die zeer geschikt is voor elke aquariaan die wil proberen om vissen te kweken.
Eerst publicatie
Wet Pet Gazette, Norwalk Aquarium Society
Bron
Aquarticles (niet meer beschikbaar)
Vertaling
John de Lange
Copyright Foto’s
Hoe kan ik bestellen
Je kunt op AquaInfo niets bestellen. De site geeft alleen informatie.
Wat een ontzettend leuk en leerzaam geschreven verhaal, ik kweek ze ook en vindt het een ontzettend mooi en nieuwsgierig visje.