17-09-2008 Vanmorgen in 1 van de kweekbakken 25-30 vrijzwemmers gesignaleerd
Ongeveer een mm of 5-6. Teren tot de artemia klaar zijn op een mixje van allerhande stof/poeder/liquifry voertjes.
Papa is druk in de weer met de jongen, mama houdt zich op de achtergrond.
Pa:
Pa + jongen:
Sorry voor de slechte plaatjes, weinig licht boven de bak, vieze ruiten en overal reflectie van bakken eromheen en tegenover.
De moeder heeft alles in zich om een slechte moeder te worden, en probeert nu zelfs al geregeld jongen weg te jagen. Vader houdt vanaf een afstandje de jongen nog wel eens in het oog, maar ze waaieren eigenlijk vrolijk de bak door. Nu zijn er ook geen bijvissen, dus het felle bescherm-gedrag zal ook wel wat minder zijn dan normaal.
Ik kijk het even aan, en anders hevel ik ze met een paar dagen over naar een lege bak.
18-09-2008 Ik heb de jongen vanavond toch overgezet (op een paar na die ik niet te pakken kreeg). Ze lijken nergens last van te hebben, scharrelden al direct weer vrolijk over de bodem. Ik vertrouw de ouders toch niet helemaal. Mochten er nog veel nestjes komen dan kan ik wel een kansje wagen om ze bij de ouders te laten.
Vlak voordat ik de vrijzwemmers zag, zat ik er nog serieus over te denken om wat bijvissen te halen, vooral om de schuwheid wat te doen afnemen. Mijn 3 teleocichla in de andere bak zijn echter sowieso veel minder schuw, en daar zitten ook geen bakgenoten bij in.
Dat de ouders hun broedgedrag verliezen door afwezigheid van bakgenoten kwam ook bij me op, daarom heb ik ze nu maar overgeheveld. Er zijn er nog tussen 20 en 25 over. Deze zijn echter actief en eten goed, dus ik heb wel hoop. Ik vraag me ook af of bijvissen niet helemaal stuk gejaagd worden. Het is niet ongewoon dat teleo’s elkaar zomaar ineens afmaken (hoewel ik er zelf nog geenéén kwijt ben), maar hoe dit tegenover onschuldige bakgenoten is weet ik niet. Wellicht is een groepje otocinclus ook een idee als bijvis. Die moeten de stroming ook wel kunnen hebben.
De Teleocichla sp. Xingu vrouw
Teleocichla sp. Xingu Man:
22-10-2008 De jongen een maand later:
Er staan in beide kweekbakken extra powerheads naast een filter. In de uitzwembak hangen 3 binnenfilters + een opvoerpomp. Aardige stroming dus op kleine bakjes, waar ook dankbaar gebruikt van gemaakt wordt.
De jongen worden steeds agressiever naar elkaar toe; er was er vanmiddag al 1 bezig om in zn eentje een voerplek te verdedigen tegenover de rest van de groep! Dat ging al gepaard met felle achtervolgingen ook.
28-10-2008 Een paar dagen na bovenstaande foto’s het vrouwtje van het andere koppel dood uit de bak geschept :'( (dus niet het broedende koppel). Dit koppel was echter ook druk bezig afgelopen week, knalrood buikje en paar-gedrag. Ik vermoed dat ze de eitjes niet kwijt kon ofzo, iets anders kan ik niet bedenken. Ook uiterlijk niks aan te zien. Pas net dood ook zo te zien.
Waterwaarden direct getest, niks mis mee. NO2/NO3 nihil, GH6, KH3, pH 6.8. Prima voor hun biotoop.
Klote klote klote!!!!
09-11-2008
Sorry voor de korrelfoto’s heel de tijd, veel te weinig licht in m’n kamer om met lagere iso-waarden te werken en toch scherpe foto’s te krijgen.
Ze krijgen vooral rode mug (levend); diepvries voer gaat er maar moeizaam in. Kieskeurig, kieskeurig…
03-12-2008 De jongen van ongeveer 2,5 maand oud:
Zolang het levend is gaat het er goed in, afgelopen week rode mug, artemia en witte mug gevoerd. Nu proberen ze over te krijgen op diepvries.
De jongen zitten in een kale opfokbak, bijna kaal op 1 plant en wat legholen na. De ouders zitten in een bak die te vergelijken is met deze (oude foto):
06-01-2009 De jongen zijn nu 3,5 maand oud:
Eindelijk gaat he voeren beter; Van de diepvries eten ze mysis, muggenlarven, en wat daphnia. Dat scheelt een eindje in de kosten.
De grootste jongen zijn ongeveer 4cm nu dus gaat de goede kant op.
Als laatste nog een filmpje van de jongen:
Auteur: Rémon
Foto’s: Rémon
Video: Rémon