Mijn kweekervaring heb ik proberen samen te vatten in een kort verslagje. Het gaat hier om de kweek van de Tateurndina ocellicauda, Nederlandse naam: Pauwooggrondel.
Foto 1: mannetjes zijn te herkennen aan hun bonkige kop
Foto 2: Vrouwtjes hebben een wat gladdere kop
Zet een mannetje en een vrouwtje apart in een (kweek)bakje.
Houd de temperatuur rond de 24 graden.
Zorg voor genoeg schuilplaatsen doormiddel van stenen, halve kokosnoot, hout of iets dergelijks. (Ik had er een platte steen in liggen. Het mannetje heeft daar zelf een holletje onder gegraven).
Voer ze goed. Ik heb dat gedaan met een mix van Tubifex (diepvries), rode muggelarven (diepvries en droog), TetraMin en TetraPro, granulaat en miniwafers (droog).
Het vrouwtje krijgt een wat dikkere/gezette gele buik. Het mannetje heeft dat door en gaat zichzelf opdringen en pronken. Dit kan een aantal dagen duren.
Als je tijdens het voeren beide vissen niet ziet weet je genoeg, ze zitten samen onder de steen of in het holletje. Daar vind de paring plaats en de eitjes worden daar ook afgezet.
Het vrouwtje wordt nu weggejaagd, het mannetje waakt over de eitjes. Je ziet dat het vrouwtje dunner is geworden.
Foto 3: Vrouwtje heeft eitjes afgezet. Haar buik is nu zichtbaar dunner.
De eitjes komen na ongeveer 6 dagen uit. (Ik heb rond deze tijd de eitjes van het mannetje afgepakt en ze apart gezet in een andere bak. Hierdoor heb ik geen ervaring met de broedzorg).
De eerste dag liggen de eitjes nog op de bodem en af en toe fladderen ze wat omhoog. De eerste dag(en) teren ze nog op hun dooierzak.
Foto 4: De eitjes komen uit. Duidelijk is de dooierzak te zien
Na een aantal dagen zie je ze echt zwemmen. Je kunt dan langzaam overstappen op Artemia en/of fijn stofvoer.
Foto 6: Hier zijn ze 7 dagen oud.
Foto 7: Deze is ongeveer 2,5 week oud.
Foto 8: Bijna 1,5 maand oud.
Foto 9: Op deze foto is duidelijk een luchtbel in het lijfje te zien, dat is de zwemblaas.
Foto 10
Foto 11: Ongeveer 2 maanden oud en 2 cm. Lang.
Foto 12: Ongeveer 3,5 maand oud. Dit wordt duidelijk een vrouwtje aan haar kop te zien.
Zoals bij elke kweek is het van belang dat je regelmatig voldoende water ververst. Voor de rest zitten er weinig speciale eisen aan de kweek van dit prachtige visje.
Extra foto’s:
Hallo, Ik ben op zoek naar informatie over “jonge” pauwooggrondels. Ik heb me 1 man en 3 vrouwtjes aangeschaft maar als ik jouw foto’s bekijk zijn ze zéker niet ouder dan 2 maanden…eerder 1 1/2 maand…welke voeding kan ik hen het beste geven ??
Groetjes
Chris