Schooltje Melanotaenia praecox

Kweekverslag Melanotaenia praecox

()

Begin november ben ik – per ongeluk – begonnen met deze kweek. Ik had namelijk een klein stukje Javamos uit de bak gehaald en even in een klein bakje gelegd. De dag daarop zaten er 3 larfjes in. Aan de hand van wat foto’s lees je hieronder het Kweekverslag Melanotaenia praecox.

De jonge larfjes doorstonden de eerste dagen goed op Liquifry 1 en toen ben ik meer mos uit de bak gaan halen, zodat de kweek wat ruimer werd.

Boven en hieronder wat foto’s van de volwassen regenbogen:

2 volwassen Melanotaenia praecox
2 volwassen Melanotaenia praecox

Waterwaarden uit de bak van de ouders:
pH = 7,4
kH = 6
NO2 < 0,1
NO3 = 5
PO4 = 0
CO2 = 12 mg
alle tests gemeten met druppels.

De oudervissen krijgen vlokvoer, diepvries zoals cyclops, artemia, daphnia, krill, mug in alle kleuren, levend voer zoals rode en witte mug, vliegen die ik in huis vang, watervlooien. Basis is wel vlokvoer, 2 keer per week diepvries/levend, 1 keer per week niet voeren.

Ik heb 2 ‘wiegjes’ in de bak hangen. Links het bakje voor de visjes. Rechts het bakje waar ik het mos in stop waar de eieren in worden afgezet. Tot een dag of 9 nadat het mos uit de ouderbak wordt gehaald, kunnen er nog larfjes uitkomen omdat de ouders eigenlijk elke dag wel eieren afzetten. Afhankelijk van de temperatuur duurt het een dag of 9 totdat de eitjes uitkomen.

Wiegjes
Wiegjes

Het bovenste visje is van deze week, die daaronder van vorige week.

2 pas uitgekomen Melanotaenia praecox
2 pas uitgekomen Melanotaenia praecox
Melanotaenia praecox larf
Melanotaenia praecox larf

De jonge vissen heb ik de eerste 2 weken gevoerd met Liquifry 1. Dat vervuilt het water sterk, dus water verversen is wel nodig in het bakje. Doe ik meestal één keer in de twee dagen en dan 70%: 50% uit de kraan, 20% uit de ouderbak. Er zit niet veel water in het bakje, ongeveer een halve liter. Ik doe er dus maar 1 druppel Liquifry per keer in. Per dag 2 of 3 keer.

In de tweede week begin ik met het opzetten van een kweek artemia. Dat ziet er zo uit:

Artemia kweekflessen
Artemia kweekflessen

De rechterfles is nog niet in gebruik, maar daar start ik mee als de eerste kweek bijna op is. Zo heb je continu voer. Het duurt ongeveer 24 uur voordat de artemia-eitjes uitkomen. Omdat ik nog steeds jongen uit het mos krijg, blijf ik ook nog voeren met Liquifry. In totaal heb ik op dit moment 15 jongen. Ik heb vandaag nog net weer een nieuw stuk mos eruit gehaald om de kweek nog ietsjes ruimer te maken.

Nog wat foto’s van vandaag:

Kleine zwemmende Melanotaenia praecox
Kleine zwemmende Melanotaenia praecox

Close-upje:

Close up jong
Close up jong

En de buikjes rond gegeten van de artemia:

Volle buikjes van de artemia
Volle buikjes van de artemia

Ik heb het bakje met mos nog eens goed doorgekeken en daarbij zag ik de eieren zitten. Gaaf om zo dichtbij te kunnen zien. Ik heb er ook nog wat foto’s van gemaakt, maar met een close-up lens kom je eigenlijk nog net niet dichtbij genoeg. Veel gedoe met een vergrootglas ervoor, maar dan krijg je toch nog een mooie indruk.

In het rode cirkeltje één van de eieren.

Eieren van de Melanotaenia praecox
Eieren van de Melanotaenia praecox

In dit ei kun je al mooi de ogen van de vis zien, zoals je ze ook bij het ingemonteerde visje ziet:

Ogen in ei Melanotaenia praecox
Ogen in ei Melanotaenia praecox

Nog wat dichterbij:

Eieren van de Melanotaenia praecox dichterbij
Eieren van de Melanotaenia praecox dichterbij

En dan nog met een vergrootglas voor de close-up lens. Ik moet nodig een macro-lens!

Eieren van de Melanotaenia praecox door een vergrootglas
Eieren van de Melanotaenia praecox door een vergrootglas

Inmiddels zijn er nog meer larfjes uit het mos gekomen. Nu heb ik al ruim 60 jongen!

Het gaat nog steeds heel voorspoedig met de jonge visjes. Eigenlijk bijzonder weinig uitval. Om de dag ververs ik het water in de bakjes. Ik voer ook nog met levende artemia. Wel heb ik de visjes die het eerst geboren zijn, in een ander bakje moeten plaatsen. Ze kregen iets te veel aandacht voor de jongere broertjes en zusjes naar mijn zin.
Vandaag heb ik deze grootste visjes gevoerd met gedroogd artemiavoer (poeder). Daar hadden ze al een beetje interesse in, dus dat probeer ik door te zetten. Levende artemia kweken is wat meer werk, en bovendien staat er altijd iets te pruttelen in huis en daar begin je je op den duur ook aan te ergeren.

De foto’s van vandaag. Een Tateurndina die polshoogte komt nemen of hij bij de visjes kan komen. Dat blijft wel een beetje mijn angst: dat ik een keer bij het bakje kom en dat er dan een grotere vis in is gesprongen om zijn menu wat aan te vullen. Regenbogen zijn goede springers, dus het zou zo maar kunnen.

Hier de kleinere broertjes en zusjes aan de artemia:

Kweekbakje met jongen aan de artemia
Kweekbakje met jongen aan de artemia

Deze 9 heb ik apart gezet, omdat die eigenlijk al iets te groot zijn voor de andere:

9 jonge Melanotaenia praecox
9 jonge Melanotaenia praecox

Een close-up van een van de grotere visjes. Ik schat één cm:

Jonge Melanotaenia praecox van 1 centimeter
Jonge Melanotaenia praecox van 1 centimeter

Ik heb nu al het jongbroed in een 20 liter bak gedaan, zodat ze wat meer zwemruimte hebben en het waterverversen niet meer elke dag hoeft. Dat scheelt een hoop werk. Bovendien begon er iets te veel uitval te komen naar mijn zin. Van de 60 die ik had, zijn er nu nog een stuk of 40 over. Nog veel natuurlijk, maar het blijkt wel dat het beter is om de visjes na 3-4 weken over te zetten naar een groter bakje.

Ik voer nog wel steeds met levende artemia. Daarvan moet de produktie aardig opgeschroefd worden, want ik zat net even te tellen: binnen 3 minuten eet een visje van 1 cm er een stuk of 100 weg! Ik dacht dat ze met 20 kreeftjes per visje wel even genoeg hadden, maar ze blijven gewoon dooreten. Zo langzamerhand ook maar een beetje artemiapoeder geven, zodat ze er aan beginnen te wennen.

Nu, 4 dagen later, schat ik dat er nog zo’n 35 jonge visjes zijn. Ze groeien goed. Sinds gisteren ben ik gestopt met de levende artemia (geen eitjes meer), maar ze eten inmiddels ook stofvoer van artemia (zie het drijvende spul op de foto’s). Ik ben ook gestart met een kweek van micro-wormen. Eens kijken hoe dat gaat.

Jonge Melanotaenia praecox
Jonge Melanotaenia praecox
Jonge Melanotaenia praecox
Jonge Melanotaenia praecox
Jonge Melanotaenia praecox
Jonge Melanotaenia praecox
Jonge Melanotaenia praecox
Jonge Melanotaenia praecox

We zijn bijna weer een maand verder. De vissen groeien goed. De grootste visjes zijn zo’n 2 cm. De rest rond 1 cm. Ze leven voornamelijk op artemia poeder. Af en toe wat diepvries daphnia of cyclops. De visjes die in het begin wat rode zoompjes aan de vinnen hadden, zijn inderdaad de mannetjes. Dat is dus al heel snel te zien. Op dit moment zijn er zo’n 35 visjes nog in leven. Een paar dagen geleden begaf het lichtje boven de bak het. Ze hebben wat dagen in het donker moeten zitten, maar ik heb nu weer een tijdelijk lampje erin. Tijdelijk, omdat deze veel te geel is. De foto’s zijn dus ook wat aan de gele kant, maar ik kan ze in ieder geval weer zien.

Vrouwtje:

Melanotaenia praecox - jong vrouwtje
Melanotaenia praecox – jong vrouwtje

Mannetje:

Melanotaenia praecox - jong mannetje
Melanotaenia praecox – jong mannetje
Melanotaenia praecox - jong mannetje
Melanotaenia praecox – jong mannetje

En nog meer grut:

Melanotaenia praecox - klein grut
Melanotaenia praecox – klein grut

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

One comment

  1. Wat leuk om te lezen! Er gaat wel veel tijd in zitten in de kweek. Ik hoop eigenlijk dat er in mijn aquarium spontaan een paar jonkies komen, maar die kans is klein (vooral dat ze het overleven als ik het goed begrijp). Ik heb wel een klein kweekbakje voor in het aquarium waar ik er een aantal apart in kan houden. Ik vind de regenboogvis fantastisch mooi! Maar goed, een paar volwassen vissen erbij scoren is ook leuk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!