Hout in het aquarium

Hout in het aquarium

()

Hout gebruiken in het aquarium

Je kan dan standaard spullen kopen in de winkel, maar soms zijn er houtsoorten die je misschien zelf wilt gaan proberen, welke je in de natuur ziet. Misschien wil je net iets anders, iets uniekers dan wat je in de winkel kan kopen. Of misschien moet het gewoon echt heel veel hout zijn en is het niet betaalbaar als je het uit de winkel gaat halen.

In dit artikel zal ik jullie proberen uit te leggen welke soorten hout je allemaal uit de natuur kan gebruiken in jouw aquarium. Naar het eind van dit artikel toe zeg ik ook wat er absoluut niet kan en (dit komt niet meer aan bod in de video) wat enkele aandachtspunten zijn waar je zeker en vast op moet letten op het ogenblik dat je hout uit de natuur gaat gebruiken.
Want dat is nu eenmaal iets wat echt heel veel mensen nodig vinden, waar ze nood aan hebben, wat ze echt willen proberen.

Voordat ik een aantal houtsoorten begin op te noemen ben ik heel benieuwd; welke houtsoorten hebben jullie al ooit geprobeerd uit de vrije natuur en wat waren jullie bevindingen? Wat hebben jullie er mee kunnen doen? Heeft het lang geduurd? Heb je het nog steeds? Laat het hieronder in de reacties zeker weten!

We gaan beginnen met de eerste. Wat kan je gaan uit de natuur halen en zelf gebruiken in jouw aquarium:

De Els

De eerste die ik zeker en vast wil aanhalen, om verschillende redenen, is de Els.

Alnus incana - Witte Els
Alnus incana – Witte Els
©Nikanos – CC BY-SA 2.5

De takken van de els kunnen zeker en vast gebruikt worden om te gaan verwerken in het aquarium. Je kan die simpelweg, als je een elzenboom staan hebt, zelf gaan afknippen. Je laat het drogen, zodanig dat al het sap uit de takken is en je kan het zo in je aquarium donderen (steken), inclusief de elzenproppen. De elzenproppen gaan er namelijk voor zorgen dat je meer blackwater krijgt.

Blackwater, het donkerbruin, okerige, notige kleur wat jouw aquarium kan hebben; ik had er al een artikel over gemaakt, waarin elzenproppen ook aan bod komen.

Het is niet alleen uiterst decoratief om elzenproppen of elzentakken te gaan gebruiken. Geef toe, het ziet er mooi uit. Het is ook gewoon een houtsoort die echt redelijk lange termijn (kom ik later nog op terug) kan gaan houden in jouw aquarium.

Let er echter wel op dat je, als je een grote hoeveelheid elzenproppen in een klein bakje gaat dumpen (doen), dan kan ik jou garanderen dat blackwater een understatement wordt. Het wordt echt gitzwart water, het wordt bijna koffie. Da’s te veel. Maar goed, ga daarvoor vooral de hierboven gelinkte video bekijken.

De Appel- en/of Perenboom

Appelboom
Appelboom
© Rasbak CC BY-SA 3.0

Iets wat heel veel mensen wel ergens in de buurt staan hebben, of wie weet in hun eigen tuin staan hebben. Appelbomen en perenbomen kan je gewoon gaan gebruiken voor jouw aquarium. Uiteraard moet je die gedurende lange periode gaan laten drogen. Ik ga het niet elke keer herhalen, want dat geldt bij elke tak. Het spreekt uiteraard ook voor zich dat je de vruchten van de appel- en de perenboom, dus de appels en de peren, niet in jouw aquarium moet gaan donderen (doen). Dat zou niet zo heel fantastisch gaan zijn voor jouw ecosysteem.

De Beuk

Takken van de beukenboom kunnen ook gebruikt worden in het aquarium. Heel vaak hebben die zo van die uitsprongen, wat een heel decoratief, mooi ding kan gaan maken. Bovendien zal beuk ook relatief lang mee gaan in jouw aquarium. Dus beuk is ook zeker en vast een optie wat je kan gaan overwegen wil je takken gaan gebruiken uit de vrije natuur in jouw aquarium.

De Berk

Naast de beuk hebben we ook de berk.
Ikzelf vind dat een hele fantastische soort om te gaan verwerken in jouw aquarium, tussen allerlei andere takken, of in extremen met enkel maar berk. Waarom berk: berkenschors is wit van kleur en daar kan je dus echt wel heel veel contrast mee in jouw aquarium gaan brengen. Berk is iets heel contrasterends. Het moet ook passen in jouw aquarium. Ga je voor een blackwater aquarium, moet je daar geen berk gaan in moeten doen, want dat zou, ja, beetje overkill zijn als het ware.

De Kers/Kersenboom/Kerselaar

Daar kan je ook de takken van gebruiken, ook hier natuurlijk de opmerking erbij: “neen, de vruchten, de kersen zelf mag je natuurlijk niet in jouw aquarium gaan flikkeren (gooien)”. Door de redelijk fijne takjes van de kerselaar, of toch zeker naar de uiteinden toe kan je hele fijne takjes gaan krijgen, kan je hele speciale dingen gaan doen in het aquarium. Kers mag je dus zeker en vast gaan gebruiken in het aquarium.

De Hagedoorn/De Meidoorn

Is ook zo een leuk stuk hout wat je kan gaan gebruiken in jouw aquarium. Let er wel op, ga de vruchten daar zeker niet van in jouw aquarium gaan doen en ga dit (hout) extreem lang gaan laten uitdrogen, omdat die vruchten redelijk schadelijk of men beweert zelfs in sommige gevallen giftig kunnen zijn voor jouw vissen. Dus met andere woorden, het kan, het mag, maar er is een maar bij. Dus zeker en vast gaan opletten wanneer je dat zou gaan gebruiken.

De Esdoorn

Acer pseudoplatanus -  Gewone Esdoorn
Gewone Esdoorn
©Jean-Pol Grandmont CC BY-SA 3.0

De grijze kleur van de esdoorn kan zeker en vast ook gebruikt worden in ons aquarium. En meer specifiek dan, net als bij de berk, om contrast te gaan brengen in ons aquarium. Wil je dus wat meer contrast, maar vind je berk net iets te verregaand. Dan kan je bijvoorbeeld kaan kiezen voor de esdoorn.

Houd er rekening mee dat de takken van de esdoorn heel snel rotten, relatief snel rotten. De eik daarentegen, iets wat we ook uiteraard allemaal wel kennen, gaat extreem lang duren tegen dat het rot. Een hele goede partij dus om eik te gaan gebruiken in jouw aquarium, wil je gedurende een lange periode geen veranderingen gaan brengen in jouw aquascape. Anderzijds zou je natuurlijk kunnen gaan zeggen dat eik misschien, ja, een beetje, saai is. Het is vrij eenvoudig stuk hout. Maar als het past in je concept en jij zelf het mooi, dan moet je het gewoon echt gaan proberen.

Niet zomaar takken snoeien

Nu heb ik een aantal bomen en takken opgenoemd waarin je de takken kunt gaan gebruiken of zelfs de stammen in sommige gevallen kunt gaan gebruiken in jouw aquarium. Het is niet te bedoeling dat je zomaar in het wild in het bos een half bos gaat omzagen om dat te gaan verwerken in jouw aquarium. Hou rekening met de lokale wetgeving en dergelijke meer. Ga liever gewoon een aantal aquarianen gaan aanspreken: Wie heeft er een els in zijn tuin staan? Wie heeft er een eik in zijn tuin staan waar ik een takje mag komen vanaf knippen? Ga dus geen ganse bossen gaan pluimen (plukken/snoeien?) alleen al maar opdat jouw aquarium zou ingericht raken.

Ik heb bewust gezegd; ga gaan snoeien. Het is beter om geen takken te gaan gebruiken die reeds op de grond liggen. Je weet nooit wat er van parasieten, van diertjes, van bacteriën op zit, of wie weet welke honden of katten erop geplast hebben, of wie weet wat er allemaal gebeurd mee is met dat stukje hout. Het is beter om het (rapen van de grond) niet te gaan doen. Wil je (rapen) toch gaan doen dan kan je al heel veel problemen vermijden door het te gaan overgieten met kokend water. Ga het niet gaan koken, maar ga het liever gewoon gaan overgieten met water.

De beste periode om takken te gaan nemen is richting de winterkant toe, omdat dan de sappen minder snel door het hout gaan vloeien en op die manier zal je eigenlijk minder sappen in je hout hebben en zal je het minder lang moeten drogen. Nadeel daaraan natuurlijk is tijdens de winter zal het ook minder snel drogen. Dus das voor discussie vatbaar.

Een extra die ik doorgekregen heb van David Soubrie (??), iemand die gekend is met amazonebakken te gaan aquascapen is de knotwilg. De knotwilg, volgens David S., zal zeker en vast ook geschikt zijn om te gaan gebruiken in het aquarium.  Heel eerlijk: geen ervaring mee, dus ik durf het mij niet over uit te spreken. Maar als David het zegt, dan heb ik er heel veel vertrouwen in dat het ook daadwerkelijk kan.

Takken schilderen of insmeren met epoxy

Sommige mensen gaan zeggen dat je jouw takken moet gaan inschilderen, inverven, met epoxyhars, omdat ze dan veel minder snel rotten. Het is inderdaad zo dat als je ze met epoxy zou gaan inverven, dat ze veel minder snel gaan rotten, want er kan namelijk geen water in. Eventuele sappen die er nog in aanwezig zijn gaan er ook niet uitkomen, want het kan er niet uit. Het enige wat is daar van opmerking zou bij maken is
1: je moet eens proberen een tak met epoxy te gaan inschilderen. De kans dat je een plekje vergeet is groot en eenmaal als er een plekje is dan kan het even snel gaan rotten als dat je het niet zou gaan in epoxy zetten. Dat is de eerste opmerking.

De tweede opmerking die ik dan heb bij epoxy: als je gebruik maakt van natuurlijke elementen, wat iets wat je zelf in de natuur gaat zoeken, dan ben je misschien beter om gewoon elke x aantal maanden tot maximaal jaar jouw takken te gaan vervangen.

Als je bijvoorbeeld elzenproppen inclusief tak in jouw aquarium gaat gooien, dan zal die na een paar maanden reeds goed gerot zijn. Hou er dus rekening mee dat je wat extra takken moet gaan voorzien als je tijdens de wintermaanden bijvoorbeeld gaat snoeien op jouw els.

Ik hoop dat je een beetje inspiratie hebt opgedaan van dit artikel.

Te lang om te lezen? Bekijk dan deze video!

Uitgeschreven door

Pascal Fernhout-Klomp

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

2 comments

  1. Weet iemand of je druiventakken kunt gebruiken in een aquarium. Ik heb een aantal mooie, stevige gedroogde stukken liggen, lijkt me mooi.

    1. In principe kun je vrijwel alle soorten hout gebruiken in het aquarium. Alleen zal de ene houtsoort sneller beginnen te vergaan dan de andere. Druivenhout lijkt mij geen probleem. Het is alleen een zacht hout en vergaat redelijk snel. Het is licht hout en duurt lang voordat het afzinkt. Je moet het dus waarschijnlijk vastbinden om het onderwater te houden. Vaak ontwikkelt zich ook een witte bacterie kolonie op het hout in de eerste periode. Dit kun je weghalen of gewoon laten zitten, dan verdwijnt het vanzelf weer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!