Melanotaenia praecox - Diamantregenboogvis

Houden en verzorgen van regenboogvissen

()

Het houden en verzorgen van regenboogvissen in gevangenschap is, voor zover het de algemene principes van het aquarium houden betreft, relatief eenvoudig – het is een van de makkelijkst te houden vissen. Toch stellen regenboogvissen een aantal fundamentele eisen om te overleven, zich voort te planten en om de populatie over de langere termijn te handhaven. Regenboogvissen zijn levende wezens en vereisen een geschikt habitat, goede voeding, en een stressvrij bestaan om te groeien en gezond blijven. Een paar van de sterkere soorten kan overleven zonder bijzondere inspanning van uw kant. Echter, als u wilt slagen in het houden van regenboogvissen, dan moet inspanning leveren om een aantal van de fundamentele beginselen van het houden van aquaria aan te leren en er zorg voor te dragen.

Praktische ervaring kan alleen worden verkregen door de tijd en bezig zijn met de aquariumhobby. Het is de combinatie van het leren van de principes en de ervaring van het aquariumhouden die u tot een succesvol aquariaan zal maken. Het werkelijke leren dat nodig is, is relatief eenvoudig en de beloningen zo veel groter. Aquarium houden is een prachtige hobby en een geweldige manier om de vrije tijd doorbrengen. Echter, meer dan een paar aquarianen hebben de bewoners van een ongezond aquarium zien sterven omdat zij hadden verzuimd om de basis te leren. Als u geen tijd hebt om de basis te leren, dan stel ik voor het idee van het houden regenboogvissen serieus te heroverwegen.

Keuze van het aquarium

Regenboogvissen aquarium
Regenboogvissen aquarium

Een succesvolle opzet kan variëren van een standaard 55-liter aquarium met een bescheiden binnenfilter, tot een enorm 650 liter aquarium met uitgebreide filtratie, koolstofdioxide-injectie en computergestuurde verlichtings systemen. Sommige hobbyisten geloven dat hoe duurder het systeem is, hoe beter hun succes zal zijn. Echter, alle aquaria, hoe simpel of hoe gespecialiseerd ze zijn, delen dezelfde principes voor het succesvol houden van regenboogvissen.

Bij de keuze van een aquarium wordt gewoonlijk een aquarium aanbevolen met de grootste maat die men zich kan veroorloven. Toch kan elke grootte aquarium met succes worden gehandhaafd, hoewel aquaria kleiner dan 55 liter niet het overwegen waard zijn. Het lastige met kleine aquaria is dat problemen zo snel toe kunnen slaan dat de hobbyist niet in staat is om het probleem op tijd te ontdekken en op te lossen om de bewoners te redden. Het kleine 55-liter aquarium is het meest populaire formaat onder beginnende hobbyisten vanwege zijn matig lage prijs. Maar de problemen beginnen wanneer ze ervan uitgaan dat met dit formaat aquarium meer kan dan realistisch mogelijk is.

Regenboogvissen zijn in mid-water- en oppervlaktevissen en vereisen voldoende ruimte om te zwemmen. Het moge dus duidelijk zijn, dat de vorm van het aquarium waarin regenboogvissen worden gehouden, van groot belang voor hen is. In een klein aquarium zullen ze zich gestrest voelen, wat resulteert in ziekte en problemen. De oppervlakte van een aquarium is belangrijker dan diepte. De diepte van het aquarium is van geen belang, behalve dat het nooit zo ondiep moeten worden, noch zo diep, dat waterplanten niet goed groeien. Een aquariumdiepte voor regenboogvissen kan alles zijn van 30 cm tot 60 cm, in verhouding tot zijn oppervlakte. De aquariumbreedte moet ten minste 45 cm bedragen, met name voor de grotere soorten.

Water

De belangrijkste factor bij het houden van regenboogvissen in gevangenschap is de waterkwaliteit. Deze is zo belangrijk voor regenboogvissen als de luchtkwaliteit is voor u en mij. Ieder deeltje materie van afvalstoffen in het aquarium is van invloed op de gezondheid van uw Regenboogvissen en bepaalt niet alleen hoe goed ze zullen leven en groeien, maar ook of ze zullen overleven. In gevangenschap zijn sommige waterkwaliteitfactoren belangrijker, zoals de niveaus van stikstofhoudende afvalstoffen, opgeloste zuurstof, pH en temperatuur. Andere, zoals alkaliteit, hardheid, en helderheid hebben enkele invloed, maar zijn meestal niet significant. Elke factor van de waterkwaliteit heeft een wisselwerking met andere parameters en invloeden, soms op complexe manieren. Wat schadelijk kan zijn en sterfte veroorzaakt in de ene situatie kan onschadelijk zijn in een andere. Het regelmatig testen van uw aquarium- en leidingwater is belangrijk en het helpt problemen op te sporen vóór uw vissen er nadelig door worden beïnvloed. Daarom is kennis van de procedures van watertesten en het interpreteren van de resultaten van belang voor het succesvol houden van Regenboogvissen in gevangenschap.

De eerste overweging is de beschikbaarheid van een goede kwaliteit water om het aquarium te vullen. De meest gebruikte bron is kraanwater. Regenwater uit een watertank kan worden gebruikt. Echter, regenwater is niet zuiver water omdat het gassen en een reeks andere deeltjes uit de atmosfeer kan bevatten, waaronder kooldioxide, zuurstof, stikstofoxiden, zwaveldioxide, stof, pollen, bacteriën en tal van andere verbindingen. Dit varieert met de ligging en de nabijheid van o.a. oceanen, de industrie en steden. Het gebruik van regenwater in het aquarium kan een aantal voordelen hebben, het is een veel meer natuurlijke bron van water voor uw regenboogvissen. Regenwater moet echter niet uitsluitend worden gebruikt. Regenwater bevat geen enkele van de essentiële sporenelementen die vissen nodig hebben en ook geen buffercapaciteit om de pH te stabiliseren. Het kan echter wel gemengd worden met een bepaald percentage kraanwater. Het is mogelijk om verschillende watercondities op deze manier te beïnvloeden, zoals het verlagen van de hardheid van het water of de pH-waarde van uw normale kraanwater. Oppervlaktewater uit een natuurlijke beek of vijver wordt niet aanbevolen omdat het verontreinigingen, ziekten, plagen of parasieten kan bevatten.

De meeste aquarianen zullen hun aquarium vullen met kraanwater. Toch heeft dit water meestal veel veranderingen ondergaan. Als deze veranderingen binnen de parameters vallen waar de vis zich aan kan aanpassen, is het water meestal wel geschikt. Wanneer het kraanwater geschikt is voor menselijke consumptie, kan er vanuit gegaan worden dat deze ook voor het aquarium gebruikt kan worden.

Toch zijn de gemeentelijke watervoorzieningen meestal behandeld met chloorverbindingen om bacteriën te doden en het geschikt te maken om te drinken. Indien u dit water gebruikt om vis houden, dan moeten deze verbindingen worden verwijderd of geneutraliseerd met chemicaliën ontworpen voor dat doel. Een week van continue beluchting zal het chloor uit het water verwijderen. In veel gemeentelijke watervoorzieningen is men overgeschakeld op het gebruik van chloramine in plaats van chloor. Chloramine is een verbinding gevormd door het mengen van ammoniak en chloor in het water. Chloramine is zeer stabiel en kan niet gemakkelijk worden verdreven, zelfs niet door zware beluchting. Chloramine is zeer giftig en een hoog niveau kan alle regenboogvissen binnen 24 uur doen sterven. De werkelijke toxiciteit zal afhangen van de individuele vis, temperatuur van het water en opgeloste organische stoffen in het aquariumwater. De meeste regenboogvissen zullen ernstige tekenen van stress vertonen of sterven op een niveau boven 0,01 mg/L. Sommige soorten zijn bijzonder gevoelig en sterven zelfs al met de kleinste hoeveelheid in hun water.

Melanotaenia lacustris
Melanotaenia lacustris

Het is de moeite waard om hier op te merken dat de binnenlandse watervoorziening vaak veranderen van karakter en regelmatig moet worden getest op verontreinigingen, veranderingen in de pH waarden, enz. Het is niet ongewoon dat het chloor niveau in kraanwater drastisch kan te veranderen, bijvoorbeeld als gevolg van een lokaal probleem. Gedurende die periode moet extra conditioner worden gebruikt. Eigen watervoorraden zijn niet gelijkmatig in hun productie, en moeten op een regelmatige basis worden gecontroleerd.

Veel hobbyisten rommelen met diverse chemische stoffen of verbindingen om te proberen om wat zij als natuurlijk water beschouwen te produceren, maar dit veroorzaakt vaak meer problemen dan ze oplost. Het namaken van het natuurlijke water met de waarden waarin regenboogvissen in het wild in worden gevonden lijkt ideaal. Toch is het creëren van natuurlijke omstandigheden van het water in het aquarium bijna onmogelijk.

Het leefgebied (habitat)

Om een meer natuurlijke aquariumomgeving te scheppen is het van essentieel belang om een fundamenteel begrip van de biologie en ecologie van de regenboogsoort in kwestie te hebben en vooral van de omgeving die de soort bewoont. De meeste Regenboogvissen leven in het tropische en sub-tropische klimaat van Australië en Nieuw-Guinea. Zij bezetten vrijwel elk type zoetwater-ecosysteem: van het langzaam stromende, zuur, tannine-gekleurd water in de moerassen van de kustregio, tot het snel stromende, heldere water van regenwoudbeekjes; lagunes, billabongs en de drinkplaatsen van het dorre woestijn land.

Een kenmerk van elke ongerepte omgeving is de enorme verscheidenheid van beschikbare habitats. Weinig soorten regenboogvissen gedijen in kale, dorre habitats. Hun habitat wordt gevormd door rotsen, stammen, afgevallen takken, water en oevervegetatie. De meeste regenboogvissen zijn zeer sociaal en vormen scholen. Het gedrag tussen de seksen lijkt ook te variëren; vrouwtjes vormen kleine sociale groepen die bij elkaar blijven terwijl mannen op zoek gaan naar paringskansen. Mannetjes kunnen ook zeer territoriaal zijn en zullen zich op hun mooist tonen tijdens wedstrijden met concurrenten over de verwerving en de verdediging van paai-sites (verzonken stammen, stenen, vegetatie) dicht bij de waterkant. Vrouwen verplaatsen zich tussen de gebieden waarbij ze onderweg de mannen inspecteren. Mannen spelen een actieve rol in het hof maken van de vrouwtjes en zullen vaak langszwemmen om zich te laten zien aan passerende vrouwen. In het wild hebben ze de neiging om te paaien tussen de stammen en wortels van de aquatische vegetatie, met name daar waar het substraat tot aan de oever gaat.

De meeste aquaria missen deze structuur. Het is meestal een eentonige behuizing zonder mogelijkheid voor de bewoners om hun natuurlijke gedrag te tonen. Ze zijn dan ook niet te vergelijken met de natuurlijke omgeving van de vissen en dichtheden kunnen tot 100 keer hoger liggen dan die in de natuur. Eenvoudige maatregelen zoals het verhogen van de doorstroming, donkere achtergronden, natuurlijk afzetsubstraat, ondergedompelde structuren, zoals drijfhout, en drijvende vegetatie kunnen zorgen voor verbetering van het nabootsen van de natuurlijke omgeving in het aquarium. Dit leidt ook tot minder agressie, een betere gezondheid en een betere groei. Bij regenboogvissen die naast hun leven in het aquarium ook wat tijd doorbrengen in vijvers verbetert de groei, kleur en de overlevingskansen aanzienlijk. In de vijver zijn de vissen niet alleen blootgesteld aan de natuurlijke schommeling van temperatuur en licht, maar hebben zij ook toegang tot een reeks van nature voorkomend, levend voedsel.

Ervaring de beste leermeester

Tot slot wil ik zeggen, dat in alle details van de zorg en het houden van Regenboogvissen in gevangenschap, er geen leraar zo goed is als ervaring. Binnen een website als deze kan ik alleen maar enkele algemene richtlijnen suggereren die ik heb geleerd van mijn eigen ervaringen. Voor de dagelijkse zorg en aandacht, waarvan het succes grotendeels afhankelijk is, kan ik niet dicteren. Elke hobbyist zal de omstandigheden van zijn situatie door eigen ervaring en oefening moeten leren. Degenen die met het houden van een aquarium achteloos of onverschillig zijn zal het binnenkort gaan vervelen, en zal hij er mee stoppen. Hopelijk heb ik voldoende informatie verstrekt voor het succesvol uitvoeren van de zorg en het houden van regenboogvissen.

Bron: Home of the Rainbowfish 
Auteur: Adrian R. Tappin
Vertaling: Erik Smits
Copyrigh foto’s: Hristo Hristov – John de Lange

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

3 comments

  1. Courtois Sonia

    Goede dag, ik ben al meer dan 25 jaar aquarist en meer dan 10 jaar bij de zilverhaai club van beringen belgie. Ik ben gehecht aan de pseudomugil en iriatherina soorten, nu mijn vraag is of het mogelijk is een Aantal van deze soorten bij een te zetten zoals dus de furcata, gertrudae, en de paskai. En dus de vraag, gaan ze met mekaar kruisen of niet. Het bakje zal de maaten hebben van. 120 cm lang x 60 cm diep x 45 cm hoog is ongever een inhoud van 324 liter. Met met schuil mogelijk heden zoals kienhout , stenen, en planten tuurlijk. Gegroet Sonia Courtois.

  2. ben logtenberg

    Leuk artikel dat ook zonder bronvermelding her en der wordt gebruikt. Er wordt gesproken over de waterkwaliteit in algemene termen, maar niet in duidelijke waarden: hoe warm, welke pH, hardheid.
    Kunt u hier meer over zeggen of mij verwijzen naar een goed artikel?

    Vriendelijke groeten,

    Ben Logtenberg

    PS Toen ik lang geleden in Groningen woonde was ik een regelmatige bezoeker/klant bij u. Leuk om te zien dat de zaak nog steeds bestaat.

    1. Dank je voor de reactie Ben! AquaInfo heeft geen winkel (dus ook niet in Groningen….ik denk dat je de banner hebt gezien van Frits Kuiper in Groningen, dat is nu een van onze sponsors.

      Voor wat betreft de waterwaardes kun je het beste kijken naar de beschrijvingen per soort. Die kunnen nog wel eens van elkaar afwijken.
      Via deze links kom je bij wat meer informatie:
      artikelen: https://www.aquainfo.nl/category/regenboogvissen/
      soortbeschrijvingen: https://www.aquainfo.nl/categorie/zoetwater/vissen/nederlands/regenboogvissen-en-blauwoogjes/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!