Ik wil graag mijn waardering voor en interesse in killivissen delen met leden van de club. Ik weet dat je waarschijnlijk moe wordt van het horen over mijn vissen, maar ik zal het blijven proberen en op een dag zullen sommigen van jullie ook geïnteresseerd raken. Bijna al mijn 35 aquariums worden gebruikt voor het verzorgen en kweken van killivissen. Deze maand zou ik de club willen voorstellen aan Epiplatys annulatus (Boulenger). Sommige auteurs gebruiken momenteel de geslachtsnaam Pseudepiplatys voor deze groep, maar dat valt buiten het bestek van dit artikel.
Deze mooie kleine vissen komen oorspronkelijk uit Sierra Leone en Liberia in Afrika. Ze worden nooit langer dan 3,0 centimeter. Het algehele uiterlijk doet denken aan een clown-modderkruiper. Het lichaam is bedekt met afwisselende verticale strepen zwart en crème of geel. De iris van het oog is transparant brilliant blauw. De vorm van de staart wordt een “pijlstaart” genoemd omdat de middelste stralen langer zijn dan de dorsale of ventrale stralen. Als de vis goed wordt gehouden en gezond is, heeft de staart boven en onderaan een horizontale rode streep.
Kweken met deze vis is vergelijkbaar met die voor alle killivissen. Zolang de omstandigheden goed zijn leggen ze elke dag een paar eieren. De eieren zijn kleverig en hechten zich op natuurlijke wijze aan de vegetatie of aan de afzetmoppen die ik vaak heb laten zien. De meeste hobbyisten die deze vissen houden, verwijderen de afzetmop na een paar dagen en proberen de eieren te oogsten en ze bij de volwassenen weg te halen. Dit kan worden gedaan in grote plastic boterkuipjes.
Ik gebruik altijd ongezuiverd water rechtstreeks uit de kraan. Sommige kwekers gebruiken een druppel of twee methyleenblauw. Dit zou een schimmel tegen moeten gaan. Omdat de vissen het prima doen in Afrika zonder deze kleurstof, gebruik ik het niet bij mijn kweek pogingen. Ik denk dat het chloor waarschijnlijk helpt om bacteriën en schimmels tegen te houden. Ik voeg altijd een takje Javamos bij de eieren. Dit biedt een schuilplaats en een aantal microscopische diertjes om zich te voeden als de nieuwe jongen uitkomen.
De ontwikkeling is voltooid na ongeveer 15 dagen wanneer de eieren worden geïncubeerd in water. De eieren zijn extreem klein, zo ook de jongen. Ik voer groen water en APR (kunstmatige plankton en radardiertjes) voor de eerste paar dagen en stap dan over naar microwormen voor meerdere weken totdat de jongen groot genoeg zijn om baby artemia te eten. Je moet heel voorzichtig zijn en de jongen in ondiep water houden aangezien ze zich aan de oppervlakte voeden net als regenboogvis jongen. Deze vissen bereiken in ongeveer zes maanden hun geslachtsrijpheid.
Nu ik heb uitgelegd hoe ik Epiplatys annulatus begon te kweken, wil ik uitleggen hoe ik het doe nu ik goede aantallen heb en de productie niet hoef te maximaliseren. Ik heb momenteel een goed beplant 55 liter aquarium die ik alleen laat en de aantallen blijven toenemen. Jongen worden regelmatig aan de oppervlakte gezien als ze ongeveer 1 mm lang zijn. Ik neem aan dat ze zich voeden met microscopisch leven wat voorkomt tussen de planten. Het is belangrijk om het aquarium vrij te houden van slakken, omdat deze de kleine eieren opeten.
Dit is een zeer zeldzame killie en zou een premium prijs opleveren als je ze in een dierenwinkel zou vinden. Ze zijn redelijk eenvoudig te kweken en groot te brengen, dus ik denk dat de reden dat ze zeldzaam zijn, is dat ze maar één of twee eieren per dag leggen. Zoals elke andere vis is deze soort misschien niet voor jou, maar als je de moeite en de tijd neemt en een beetje geduld hebt, kun je weer een nieuwe soort toevoegen aan je kwekerslijst.
Auteur: Ralph Taylor
Eerste publicatie: Vol. 1, No. 6, The Newsletter of The Tri-State Aquarium Society, May 1999
Bron: Aquarticles (Niet meer aanwezig)
Copyright foto‘s: Hristo Hristov
Schitterend visje dat ik reeds een tijdje zoek. Maakte je zelf de foto’s? Heel mooi. Zou je er eventueel enkele verkopen? Heb een 700l aquarium met als grootste vissen Cardinals. Verder een groepje Werneris (rainbows) wat kuhlis en hetermorpha’s. verder dicht beplant met aquavarents op kienhout…Zeer geïnteresseerd. Ben zelf beroepshalve natuurfotograaf en wil graag deze dieren ook vastleggen.
Hey Michel,
Aquainfo verkoopt zelf geen vissen maar geeft alleen informatie. Deze foto’s zijn gemaakt door Hristo Hristov maar ik maak zelf ook foto’s van vissen in het aquarium. Dat is nog een apart kunstje.
In Amersfoort zijn ze in de winkel te koop.
Thanks Frits, heb er intussen een 4-tal kunnen bemachtigen. Zal ze proberen te kweken.
“Utaka” idd. Geweldige winkel met veel kennis van zaken(vis)