Als we nieuwe planten kopen gebeurt het heel vaak dat we daar een gratis cadeautje bij krijgen wat we echt niet willen….namelijk slakken of slakkeneitjes. Hoe kun je nu vermijden dat als je nieuwe planten koopt of krijgt van iemand dat die slakken of slakkeneitjes er voor zorgen dat je aquarium overmeestert wordt door slakken.
Ik ga jullie maar liefst 7 manieren tonen hoe je ervoor kunt zorgen dat die slakken die meekomen met planten niet in jouw aquarium terecht komen. Althans waarmee de kans veelvuldig geminimaliseerd wordt.
De eerste methode: Aluin
Aluin is een middel wat vaak gebruikt wordt in aftershaves omdat het de huid doet samentrekken. Maar vandaag de dag wordt het ook steeds vaker gebruikt in bijvoorbeeld deodorants…om dezelfde reden. Aluin is ook nog eens heel goedkoop in aanschaf. De kosten bedragen zo’n 9 euro voor 1 kilo….twee keer niks dus…waar je ook nog eens heel lang mee kan doen.
Zeker een goede methode om er voor te zorgen dat je je planten vrij maakt van slakken en slakken eitjes. Het volstaat om je planten een kort badje van een half uur te geven in een Aluin oplossing. Dat is dus water met een beetje Aluin erbij.
De tweede methode: Beter voorkomen dan genezen
Hoe gek het ook klinkt. Ik heb eerst Aluin genoemd maar nu gaan we het hebben over beter voorkomen dan genezen. Waarom zeg ik niet eerst “beter voorkomen dan genezen” en pas achteraf Aluin? Vrij eenvoudig, omdat “Beter voorkomen dan genezen” ten eerste hol klinkt, het klinkt zo hol als het maar kan. Zo van, ja logisch als je dat kan vermijden….maar dat is het daarom nog niet. En ten tweede omdat het iets moeilijker is om het te voorkomen dan om het aan de hand van bijvoorbeeld Aluin weg te krijgen.
Ik ga u uitleggen wat ik precies bedoel met “beter voorkomen dan genezen”. Stel je gaat naar een aquariumwinkel en je ziet daar een plant staan die je absoluut in jouw aquarium wil zien staan en je bent van plan om die plant te gaan kopen. Kijk dan in het aquarium waar die plant staat. Zie je ergens lege slakkenhuizen of zelfs volle slakkenhuizen, dus levende slakken. Inspecteer de plant of je nergens eitjes van slakken ziet zitten. Dat is niet altijd even duidelijk zichtbaar maar vaak zie je het gewoon wel.
Als je planten koopt in een winkel, kijk dan goed of het aquarium wel vrij is van slakken. Hou er dan nog steeds rekening mee dat misschien voordat ze in jouw aquariumwinkel terecht kwamen, ze ergens stonden in een groothandel. Of wie weet bij een particulier, die zijn planten verkoopt aan die winkel. Je weet nooit op voorhand of daar slakken aanwezig zijn. Om dus heel zeker te zijn, moet je eigenlijk al Aluin gaan toepassen om het te gaan oplossen. Met andere woorden is dit de reden dat het op de tweede plaatst staat. Maar goed, beter voorkomen dan genezen! Zie je slakken in een aquarium in een winkel en je wil daaruit een plant gaan kopen, doe het gewoon niet. De kans is heel groot dat je slakken meekrijgt. Of spoel of week de plant in Aluin of gebruik een van de volgende methodes.
De derde methode: Aquarium Zout
De derde van de zeven methodes is Aquarium Zout. Waarom zeg ik heel bewust Aquarium Zout? Nou ja, eigenlijk kan het met gewoon zout ook.
Drenk je planten ongeveer een half uur in een zout oplossing, waar je ongeveer 30 gram per liter zout aan het water hebt toegevoegd. Ik zeg ook bewust ongeveer een half uur. Rek het niet te lang! Je planten vinden het niet fijn om in het zout te zitten. Je kunt je planten dus wel degelijk stuk maken in dat zout badje. Maar je slakken zullen op zijn minst een flinke mep tegen hun oren krijgen op het ogenblik dat je dat badje toepast.
Maar goed, zout is dus een oplossing.
De vierde methode: Bleek
Bleek zal inderdaad helpen om die slakken kapot te krijgen voordat ze in je aquarium terecht komen. Het zal inderdaad helpen om die eventuele slakkeneitjes aan te pakken voordat ze in het aquarium komen.
Bleek heeft natuurlijk ook wel een nadeel. Als de bleek in je aquarium terecht komt, dan hebben je vissen een flink probleem. Dan zullen je vissen hetzelfde lot ondergaan als de slakken…namelijk dood gaan.
Welke bleek moet je gebruiken? 100% zuivere bleek. Dus niet met dennengeur of weet ik veel wat voor soort toevoegingsmiddelen. Gewoon pure, zuivere bleek (in Vlaanderen ook wel Javel genoemd).
Als je een badje hebt gebruikt met bleek. En een badje is echt een aantal keer goed in drenken en dan eventjes wachten. Neem dan een tweede emmer met water EN waterverbeteraar en spoel de plant heel goed af. Waarom met waterverbeteraar? Omdat de waterverbeteraar er voor zal zorgen dat het chloor in de plant geneutraliseerd zal worden. Op die manier wordt het naar je aquarium toe net iets veiliger dan alleen met water.
Bleek is dus zeker en vast ook een oplossing. Het heeft echter zijn gevaren, zijn aandachtspuntjes.
De vijfde methode: Waterstofperoxide of H2O2
Voor deze methode maak je een oplossing. Neem 10 milliliter van een 3% oplossing en doe dit in één liter water. Met andere woorden: 100 milliliter van een 3% concentratie in een emmer met 10 liter water. Doe daar je plant in en laat het 30 minuten tot ongeveer een uur zitten. Haal je plant eruit en je kunt het rechtstreeks in je aquarium plaatsen. De kans is heel groot dat er geen enkele slak meer meekomt en dat er ook geen slakkeneitjes meekomen.
Let wel: ik heb heel duidelijk gezegd: 10 milliliter van 3% oplossing! Heb je de 6% oplossing dan gebruik je 5 milliliter per liter water. Heb je de 19% oplossing dan gebruik je 1,5 milliliter per liter water. Let dus op die dosering!
De zesde methode: Middeltjes
Ik ben een gigantische tegenstander van middeltjes in het aquarium om slakken te doden. Daar zijn veel betere methoden voor. Ik ben een gigantische tegenstander om dat met middeltjes te gaan doen….in het aquarium. Dus met andere woorden het mag zeker en vast wel in een emmer. Esha Gastropex is een heel goed anti-slakken middel , die je echt niet in je aquarium wil. Maar voor dit soort toepassingen is het een fantastisch middel.
Zet je planten in een emmer met 10 liter water, voeg daar de correcte hoeveelheid Gastropex aan toe, zie handleiding voor de dosering, en laat dat gewoon een dagje staan. Gegarandeerd dat geen enkele slak dat overleeft. Slakkeneitjes is weer een ander verhaal maar die zullen ook een flinke duw gekregen hebben.
De zevende methode: Kaliumpermanganaat – KP – De Paarse Dood:
Ik noem de laatste niet voor niets als laatste. Niet omdat het een minder goed middel is, in tegendeel, het is een super krachtig middel. Maar wel omdat dit super krachtige middel ook heel veel risico’s heeft voor ons als mens als we het niet correct gebruiken. Als je nog nooit gehoord hebt van Kaliumpermanganaat of KP of De Paarse Dood.
Als je dit nog nooit hebt toegepast of niet weet hoe je daar mee om moet gaan lees dan NIET verder!
Het is veel te gevaarlijk spul om in de handen van onbenullen te vallen. Het kan letterlijk voor ons levensgevaarlijk zijn als we KP, Kaliumpermanganaat of De Paarse Dood toepassen als we niet weten waar we mee bezig zijn.
Als je wel weet waar je mee bezig bent, gebruik dan zeker en vast KP. Waarom? Omdat KP een heel krachtig middel is. Drenk je planten in een uurtje in KP, ongeveer een 10 PPM oplossing. Nogmaals als je niet weet wat dit betekent, stop dan direct met lezen. Daarna je plant even een aantal seconden spoelen in een oplossing van 5 milliliter – 5% oplossing H2O2 per liter water. Dus 50 milliliter in een 10 liter emmer water. Dompel het even een paar keer onder en je kunt je plant direct in het aquarium plaatsen. Het is dan voor 99% zeker dat je geen slakken en geen slakkeneitjes meer hebt.
Nogmaals: als je niet weet wat dit is of waar je mee bezig bent: NIET DOEN!
Video
Kijk je liever video? Dat kan natuurlijk ook:
Ik heb de slak etende slak geprobeerd. Conclusie weg slakken, maar nu een plaag van slak etende slakken.🐌🐌🐌🐌🐌
:) deze slak kun je dan vaak wel weer verkopen ;) Ze zouden zich ook minder snel voorplanten als ze geen andere slakken meer kunnen eten….tenminste, dat is wat ik er van heb begrepen.
Moet je na een aluin behandeling nog eens spoelen met proper water?
Saluut , Ron
Dat lijkt me wel het beste ;)
wat een onzin, waarom zou je geen slakken willen? doen toch alleen maar nuttig werk?
Dat klopt dat ze vaak nuttig zijn…..maar niet altijd. In sommige gevallen wil je geen slakken meebrengen uit de winkel. Dan is dit artikel en video zeer nuttig.
Erik,
klopt, ze doen ook deels nuttig werk. De video is eerder bestemt voor de mensen die de vervuiling die slakken teweeg brengen (en al zeker als ze richting plaag gaan) liever niet hebben.
Maar het klopt dat in sommige bakken ze nuttig zijn voor een deeltje. (vergeet niet dat slakken ook vervuilen)
Groet,
Dominique Maes
EDIT: Typo’s eruit
Niet zo’n best artikel. Enerzijds te “popie-jopie”, geschreven, anderzijds niet altijd zo helder in de uitleg.
Er is een veel beter middel in de handel, ook nog eens zonder risico te gebruiken: de slak-etende slak (Anentome helena). Geen gif of kwalijke middeltjes, maar een fraai uitziende slak, die de niet gewenste slakken opeet en zodoende decimeert. Zijn ze allemaal op, dan gaat de slaketende slak over op plantaardig afvalmateriaal en algen (laat de overige planten met rust) én stopt met zich vermenigvuldigen (ze vermenigvuldigen zich alleen maar als ze andere slakken als voedsel hebben)
Beste Menno,
ik begrijp volledig wat je bedoeld en je hebt volkomen gelijk.
Wat jij echter bedoelt, de video waarop je reageert is, een video over het voorkomen van slakken in je aquarium.
Wat jij bedoelt is het oplossen van het probleem. De video hierboven is het voorkomen van één van de oorzaken van het probleem.
ik ben absoluut voorstander van het oplossen van een slakkenplaag door middel van de Ananetome Helena, dit kan je onder andere ook zien in een oude video van mij, namelijk de video https://youtu.be/ZOz5iwT1v8Q
Dus ik begrijp volledig wat je bedoelt, maar het ene is oplossend werken, deze video is voorkomend werken.
Ik geef je dus 100% gelijk wat betreft de anentome helena, maar dat is iet of wat een andere discussie.
Weliswaar bedankt voor je feedback, misschien moet ik inderdaad eens tijd maken om een video hier op https://www.aquainfo.nl uit te schrijven die gaat over het bestrijden van slakken in het aquarium.
Met vriendelijk groet,
Dominique Maes