Het zelf maken van je eigen wafers is goed te doen, daarnaast is het ook nog eens leuk en kun je je eigen recepten aanpassen naar de vis/garnaal/kreeft soort.
Benodigdheden:
- Een (Schone) Blender
- Goed gewassen groenten/fruit naar keuze
- Een spuit met afgesneden voorkant
- Een (Schone) Theedoek
- Een bakje water
- Gespoeld aquariumgrind (Zelfde grind als in het aquarium)
- Een plek om te drogen
- (Eventueel een emmertje)
Als groenten/fruit kan eigenlijk alles worden genomen, hieronder een klein lijstje van wat je kunt gebruiken.
Let wel op, niet iedere vis/garnaal/kreeftsoort stelt dezelfde groenten op prijs.
Groenten/Fruit:
- Spinazie
- Spruitjes
- Witlof
- Wortelen
- Appels
- Druiven
- Komkommer
- Sperziebonen
- Tomaat
- Broccoli
- Bloemkool
- Brandnetels
- Eikenbladeren
Iets wat natuurlijk ook leuk, en vooral goedkoop is, is om de groenten/fruit die overblijven van het koken te verwerken in je wafers. Vooral garnalen stellen dit erg op prijs. Je kunt ook gewoon draadalg, zeewier (Wel goed afgespoeld) en spirulina toevoegen zodat het ook een soort algen wafers worden.
De beschrijving
Zorg er eerst voor dat de groenten/fruit goed gewassen zijn, dit om insecticiden en andere ongewenste stoffen van het voer te verwijderen. Als je groenten/fruit plukt zorg er dan voor dat je dit uit een schoon milieu haalt (Denk bijvoorbeeld aan brandnetels)
Daarna moeten de gewenste groenten/fruit in een blender gestopt worden.
Het ligt aan je blender hoeveel je erin kunt doen, ik doe meestal eerst de “Harde” groenten in de blender. Dit omdat deze het moeilijkst te verwerken zijn.
Als je iets in de blender stopt, zorg er altijd voor dat je er een beste scheut water aan toevoegt. Dit zorgt ervoor dat het een mooie egale masse wordt en dat alles vermorzeld wordt. Na de harde groenten kun je de zachtere (Geweekte) groenten toevoegen en eventueel bladgroenten.
In dit voorbeeld gebruik ik de volgende groenten:
- Witlof/Appel
- Brandnetel
- Sperziebonen
- Rode paprika
- Komkommer
Daarna voeg ik de wat zachtere groenten toe, in dit geval de overgebleven witlof/appeltjes van gisteren. Als laatste voeg ik de brandnetels toe, deze wafers zijn bestemd voor mijn garnalen. Deze zijn er echt verzot op.
Eenmaal gemixed:
Nu is je groenten/fruit mix klaar. Het probleem hiermee als je het eenmaal gaat persen is dat het niet gaat zinken. Wel zo handig voor bodemtabletten.
Daarom voegen we een beetje aquariumgrind toe. Het is wel handig als je hetzelfde grind neemt als in het aquarium omdat er dan ook hetzelfde grind blijft liggen en geen andere lelijke kleur. Omdat ik toch een oude blender heb mix ik het gewoon in de blender. Dit raad ik niet aan omdat je messen er heel stomp van worden!
Een fout die ik maakte is dat ik er teveel grind in had gedaan. Het zinkt dan weliswaar wel maar met het persen van de wafers zullen de wafers minder sterk zijn.
Het is u vast al opgevallen, van deze vloeibare massa maak je niet snel wafers..
Een manier die ik gebruik is een oude theedoek neer te leggen en daar het wafer mengsel overheen te gieten. Vervolgens vouw je de doek dicht en draai je zegmaar al het vocht uit de wafer mix. Het is wel belangrijk dat er zoveel mogelijk vocht uit is omdat dit het persen alleen maar vereenvoudigd.
*Tip* Iets wat ik met het vitamine rijke water doe is het opvangen in een emmertje. Omdat wij thuis veel kippen hebben is er vaak wel eens een ziek/zwak. Geef dit vocht als drinkwater en de zieke kip wordt snel beter! Dit kan natuurlijk ook gewoon als zeer vodezaam drinkwater worden gegeven aan andere dieren.
Eenmaal helemaal uitgewrongen ziet je mix er als volgt uit:
De mix is nu “Droog” en kan geperst worden in wafer tabletten. Dit doen we met een spuit waarvan de kop is afgesneden.
Je vult de spuit emt de mix, zet hem op de tafel en druk er flink op.
Zo simpel is het!
Daarna leg je ze te drogen. Dit kan gewoon op de kachel.
Je zelfgemaakte wafers zijn na een dag drogen klaar voor gebruik.
Als je een normale hoeveelheid grind gebruikt, (Niet teveel zoals mij) Kunnen de wafers een baksteen van 2.5kg dragen. Ze worden dus vrij hard en zijn dus makkelijk te voeren.
Succes ermee!
Auteur: Tim van der Linden
Foto’s: Tim van der Linden
Dat is fijn om te weten! Heb er nu een aantal die staan te drogen. Alleen iets te veel steentjes gebruikt, maar dat weet ik voor een volgende keer weer.
Dan nog een vraag, hoe vaak kan je deze wafers geven? Doe je dat 1x per week of dagelijks. En voer je dan ook nog bij met het andere visvoer?
Hoe lang kan je ze bewaren? En hoe bewaar je ze? In vriezer of los in een zip zak/ bakje.
Net als gewoon aquariumvoer kun je ze droog bewaren. Ik gebruik zelf lege visvoer busjes om voer in op te slaan. Net als gewoon voer zou ik het niet te veel maken, hooguit voor een paar maanden per keer?
ik heb deze gemaakt maar drogen niet echt hier. Mogen die ook in de oven?
Dat lijkt mij van wel. Op de verwarming of in de oven zal niet veel uitmaken. Drogen van groente doe je meestal op zo’n 50 graden.