Betta splendens parings omhelzing

Het kweken van (show)betta`s

()

Aangezien ik nogal veel vragen krijg over het hoe en wat te doen met het kweken van betta`s , wil ik bij deze een verslagje maken van de manier zoals ik kweek.

Beginnen

Als eerste heb je natuurlijk een man en 1 vrouw nodig om dit te bereiken. Wel vraag ik ook altijd of het een probeersel is of dat je er een bepaald doel bij hebt. Als het gewoon eens is om te proberen, denk dan ook na over het feit dat je heel veel jongen kan krijgen, als deze allemaal groot worden en er zijn veel mannen, moeten die allemaal wel apart gezet worden op een bepaalde leeftijd (zo rond 3/4 maanden).

Betta splendens - Blauwe man
Betta splendens – Blauwe man

Als eerste zorg je dat het gewenste paartje goed op conditie komt en daar gebruiken we veel levend en/of diepvriesvoer voor zoals; rode/witte mug, artemia, tubifex; dit zo`n 2 weken lang. Je zet ze elk apart in een bak/pot zodat ze elke dag even 5 minuten tegen elkaar kunnen flairen, zo wennen beiden ook aan elkaar.

Betta splendens - koppel rood
Betta splendens – koppel rood

De vrouw vertoont op een geven moment vertical strepen, een teken dat ze paarbereid is (zie 1e foto hierboven). De man maakt een schuimnest, dit doet hij ook als hij in goede conditie en gezondheid verkeerd.

De kweekbak

Er zijn verschillende manieren van kweken bekend, voor mij werkt deze methode het beste.

De kweekbak is een bak van 20/30 liter met een laag water (aangelengd met aquasafe of 24 uur ge-aged) van 10 a 15 cm water. Daarbij een verwarming van 25/50 watt die op 28 graden wordt gezet ,en die je aandoet pas als het paartje in de bak gaat, een verstopplek in de vorm van een halve terrapot of grot of kokosnoot, tesamen met wat groen, zoals Cambomba of waterpest,wat we in de dierenwinkel kunnen verkrijgen. Als plek voor het schuimnest kun je een amandelblad of piepschuim vierkantje in je bak plaatsen, ter ondersteuning van het schuimnest :)

Tip: amandelblad zorgt er ook voor dat het schuimnest beter blijft plakken, althans de belletjes.

Tenslotte een colafles die je aan 2 uiteinden afknipt , deze zet je in de bak waar het vrouwtje in gedaan wordt.

Uiteindelijk komt het er zo uit te zien:

Betta splendens - kweek aquarium
Betta splendens – kweek aquarium

Na die 2 weken conditioneren zet je beiden in deze kweekbak. Het vrouwtje in de fles en het mannetje vrij in de bak en zet dus de verwarming aan als het paartje in je bak zit. Na ongeveer 2 dagen laat je het vrouwtje tegen de avond vrij en heb je ondertussen van de man een schuimnest op de plek waar het blad is of het piepschuim.

Betta splendens man balst
Betta splendens man balst

Binnen 1/3 dagen heb je waarschijnlijk eieren en kan je het vrouwtje verwijderen want de man doet de broedzorg!!

Betta splendens eieren
Betta splendens eieren
Betta splendens koppel

Betta splendens koppelHet is een ontzettend mooi gezicht als beiden in paarpositie zijn, ze vouwen om elkaar heen waardoor het mannetje als het ware de eieren uit de vrouw duwt en tegelijkertijd bevrucht. Zo blijft het vrouwtje soms hangen in een verlammende positie maar als ze daaruit komt kan ze helpen met de eieren in het nest stoppen, dit doen beiden door belletjes naar boven in het nest te blazen, dus de eieren worden niet opgegeten zoals sommigen denken.

Betta splendens parings omhelzing
Betta splendens parings omhelzing

Daarnaast krijg ik veel vragen over het licht van de kweekbak, moet deze nu aanblijven of kan hij ook uit als er eieren of jongen zijn?

Je kan makkelijk het licht in je kweekbak uitdoen, tegenwoordig doe ik dit ook, net als veel medekwekers
Er is altijd wel iets licht en in het wild Is het ook donker, dus om dit na te bootsen heeft uitgewezen dat bv minder eieren opgegeten worden.

Rode Betta splendens man onder schuimnest
Rode Betta splendens man onder schuimnest

Het licht aan laten kan natuurlijk altijd, of een maanlichtlampje plaatsen, zodat het net lijkt of het nacht Is.
Eieren eten door het mannetje kan voorkomen als de eieren niet bevrucht zijn, onervarenheid en of de nagebootste condities zijn niet helemaal goed. Dit Is ook zo met het niet onderhouden van het nest en het mannetje de eitjes uit het nest laat vallen en laat liggen en er niet naar omkijkt. Let wel we proberen zo goed mogelijk de omstandigheden na te bootsen maar het zijn altijd nog dieren. Lukt het niet, dan gewoon nog eens proberen na een week of 2 weken conditioneren

In de bovenstaande video zie je dat het jaag gedrag volkomen normaal is. Als er geen grote happen uit elkaar worden genomen dan is er niets aan de hand. Er is altijd wel iets schade aan de vissen maar dit groeit vanzelf weer aan, tenzij een van beide zo agressief is dan haal je een van de vissen eruit.

Als er eitjes in het nest zitten, zijn deze moeilijk te onderscheiden. Soms zijn ze gelig maar ook weleens spierwit dat ze bijna niet te herkennen zijn.

Tip: Gebruik een lampje om ze te beschijnen meestal zie je de eitjes dan wel hangen.

Betta splendens fry in het schuim
Betta splendens fry in het schuim

Na ongeveer 24 tot 36 uur komen de eitjes uit en dan heb je fry met een eidooier die nog in het nest blijven hangen totdat deze verdwenen is. Dit duurt zo’n 2 dagen en dan gaan ze horizontaal zwemmen. Als je eitjes hebt is het mogelijk om een druppel liquifry toe te voegen, dit zorgt voor voedsel in de eerste 2/3 dagen.

Artemia (wel de kleinste soort) uitleg volgt nog

Doordat de visjes vallen heeft de man het ontzettend druk om deze terug te doen in het nest. Dit is voor mij een reden om het water laag te houden, waardoor het op en neer zwemmen toch beperkt wordt tot die 10/15 cm die ze moeten overbruggen. Aangezien een nest gemiddeld 50 tot 300 jongen kan bevatten begrijp je wel waarom je mannetje in topconditie moet zijn.

Na die 2 dagen gaan ze dus horizontaal zwemmen. Als dit het geval is mag de man er ook uit. Sommigen laten hun man nog weleens bij de jongen zitten maar dat is een keuze die je zelf kan maken. Het komt nog weleens voor dat de mannetjes hun kroost opeten maar dit is zeer sporadisch. Je kan meteen beginnen met artemia voeren (zie uitleg artemiakweek)

Jongen tijdens de schoonmaak:

Deze zijn ongeveer 2/3 weken oud.

Door veel te verversen/ verschonen en door de kleintjes 2 a 3 keer op een dag artemia te geven groeien ze heel snel. Ze blijven tot een week of 6 tot 8 in de kweekbak, totdat ze groot genoeg zijn om over te plaatsen naar een uitgroeibak. Het kan ook zijn dat er teveel visjes zijn voor een kweekbak. Dan zou je ze eerder kunnen overplaatsen. Een 60/100 cm bak voldoet hier al, met een sponsfilter of een regelbare pomp, zodat de stroming niet te snel Is.

Betta splendens koppel - Vrouw in Cola fles
Betta splendens koppel – Vrouw in Cola fles

Betta’s houden namelijk niet van te harde stroming. Het kost sommige soorten, zoals de lang gesluierden betta’s, veel kracht om tegen de stroom in te zwemmen. Je ziet ze dan ook weleens tegen een pomp aangeplakt zitten in vele dierenwinkels. Dit heeft niets met lui zijn te maken maar de teveel stroming in de bak

Betta aquarium
Betta aquarium

Rond 3/4 maanden komen de mannen vaak tevoorschijn in je uitgroeibak, er is altijd een dominante man die begint met imponeren, zodra dit begint hou je ze in de gaten. Deze zet je apart als er gebeten wordt, na het apart zetten, zal de volgende man het overnemen. Er zijn ook vrouwen die dominant over kunnen komen, voor de dames geldt hetzelfde. Let wel hoe langer in de uitgroeibak hoe groter de betta`s groeien.

Mede mogelijk gemaakt door:
http://www.bettaterritory.nl
(Joep van Esch)
http://www.bettas4all.nl

Kweken van artemia

Artemia kan gekweekt worden op verschillende manieren. Kijk maar eens op het net en je vindt verschillende uitleg. Mijn kweekopstelling is vrij simpel:

Artemia kweekset
Artemia kweekset

Benodigdheden:

  • Een doorzichtige fles met een dop (daarin 2 gaten gemaakt met een kleine schroevedraaier)
  • Maatkan
  • Bureaulampje
  • Zout zonder jodium, kan zeezout zijn maar ik gebruik een goedkoop merk met antiklontermiddel en werkt ook perfect.
  • Artemia eitjes (osi of san francisco brand)
  • Een luchtpompje met slang en bruissteen
  • Een spuit
Spuit
Spuit

Werkwijze

Je neemt 500 ml water in de maatkan waarin je een grote eetlepel zout in oplost (roeren), de eitjes , een tip van een theelepel, voeg je al in de fles toe. Daarna voeg je het water met het opgeloste zout toe in de fles. Je pompje heeft genoeg slang om deze door de dop te laten lopen , het andere gat is om te ontluchten. Aan het einde bevestig je de bruissteen. De slang stop je in de fles en leng je zo op dat het water in beweging is met de eitjes.

Na ongeveer 20 tot 24 uur kunnen de eitjes uitkomen. ( sommige merken hebben langer nodig om uit te komen, dit Is afhankelijk van de temperatuur, of met heater of op kamertemperatuur).

Artemia komen op licht af
Artemia komen op licht af

Door doorzichtige bakken te gebruiken bv nasi/bamibakken kun je de fles hierin leeg gooien. Je zet op een hoek het lampje en de artemia gaat op het licht af waardoor je de artemia beter op kan zuigen met een spuit. Dit zou ook kunnen op de onderkant van je fles. Maar dan heb je wel een slangetje nodig om je spuit te verlengen.

De spuit haal je bij de apotheek en is er een van 20ml met een blauw verkleiningstuutje. Dit geef je 2 a 3x op een dag aan de fry. Zorg als de ene fles uit is dat je meteen een nieuwe opzet, je kan natuurlijk ook 2 flessen tegelijk opzetten dan heb je in ieder geval altijd voeding ;)

Ik spoel mijn artemia niet en gooi ze rechtstreeks in de kweekbak. Sommigen vinden het beter om het te spoelen, daar zijn speciale zeepjes voor. Over het algemeen eten de jonge betta’s bij mij weinig tot geen schilletjes op en als dit gebeurd gaan er alsnog weinig tot niets dood. Dit kan natuurlijk wel voorkomen.

Andere voeding

Naast artemia zijn er bv microwormen, walterwormen en azijnaaltjes die je ook zou kunnen voeren de eerste week.

Liquifry
Liquifry

Ik moet er wel bij zeggen dat langer ook kan maar de voedingstoffen in deze 3 soorten zijn minimaal . Verder is het af te raden met stofvoer je fry groot te brengen. Het kan wel maar je zal merken dat je water snel vervuilt en er ook veel verlies is aan fry. Dit ga je tegen door de bodem goed schoon te houden en veel te verversen.

Tip: Een appelslak zou hierbij kunnen helpen

Groeisnelheid van de jongen

De jongen groeien redelijk snel. Op Bettatalk staat een overzicht van de opgroeiende jongen. Dit overzicht kun je hier vinden: Tabel opgroeiende Betta jongen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

11 comments

  1. Pieters carina

    Welk filtersysteem gebruik je in het kweekbakje? Ik dacht aan sponsfilter/ luchtpompje?

    1. Goedemorgen Carina,
      Ik gebruik de eerste 6 weken geen sponsfilter. Ze zijn zo piepklein dat de stroming dan teveel is. Ik gooi wel al een klein beetje vers water erbij elke 2 dagen. Na een 5 dagen ga ik pas een beetje schoonmaken. De bodem afzuigen zover het kan en of water eruit en weer water op dezelfde temperatuur erin.
      Na 6 weken doe ik pas een mini filterpompje van Ali erin.

  2. Ik heb al een tijd betta’s in een gezelschapsaquarium maar nu voor het eerst een schuimnest, parende betta’s en eitjes gezien. Kan ik het schuimnest nu nog verplaatsen naar een andere bak zonder andere vissen?

  3. Hallo Richard,

    Het kweken van Halfmoons kan iets moeilijker zijn maar denk dat dit meer te maken heeft met het opgroeien en onderscheiden van de mannen op latere leeftijd. Het paren is meestal het makkelijkste. Het opgroeien van de kleine visjes is meestal het moeilijkste. Je mag elke dag artemia opzetten om de visjes te kunnen voeren. Probeer het eens en laat het stel eerst goed aan elkaar wennen.
    Veel succes.

    1. Goedendag klijne vraag waar kan ik de voer kopen voor de baby,s betta’s heeft u een link waar ik het kan bestelen hoor het graag van u mvg

      1. Het beste kun je de artemia aanschaffen via deze site

        https://www.killivissenencorydoras.nl/

        Deze meneer verkoopt kleine porties waar je lang mee kan doen.
        De eitjes zijn na uitkomen voedzaam om goed te groeien.

  4. Even een vraagje , duidelijk beschreven hier allemaal Heb een halt moon gekocht maar is dit erg veel lastiger om mee te kweken of valt dat wel mee ?

  5. Donja, als je gaat kweken zijn de happen en beschadigingen normaal. Zorg voor genoeg schuilplaatsen voor de vrouw, dan kan ze ook even weg kruipen. Mochten de happen er groot zijn en tot bijna kaal, dan zou ik haar eruit halen. De oplossing kan dan zijn, een nieuwe vrouw (of man) laten wennen aan de man (niet in de kweekbak maar eerst naast elkaar) of het oude stel nogmaals laten wennen en met een week opnieuw proberen

  6. Hoi ik heb ook een vraag bij mijn vrouw zijn er veel happen uit hoe kan ik jongen krijgen als ze dit blijven doen

    1. De man en vrouw gescheiden houden totdat ze gaan paren. Tijdens de paring zal de vrouw wederom flink toegetakeld worden. Verwijder het vrouwtje daarom na de paring zodat ze kan herstellen….tot de volgende paring.

  7. Hoi! Ik heb een vraag;
    Mijn bettas-tel vind elkaar super leuk. Ze hebben al een keer een nestje gehad.
    Nu zijn we een nieuwe poging aan het wagen en gebeurt er het volgende.
    De man maakt geen schuimnest en als hij het wel maakt dan blijft de vrouw die maar verstoren en zijn aandacht trekken. Vervolgens bijt hij haar omdat ze uit de weg moet, maar dan is het schuimnest kapot. Nu zit zij in een glazen pot in het aquarium en blijven ze elkaar de hele dag volgen. Beiden zijn geïnteresseerd in elkaar….maar…. Geen schuimnest. Hoe nu verder? Wie heeft een tip?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nieuws, Updates en Acties

Wil je op de hoogte gehouden worden van Nieuws, Updates en Acties op de AquaInfo website? Schrijf je dan hieronder in!